Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Einde terugval

TA AEX en DAX

Met een krachtige candlestick wist de AEX gisteren alweer een groot deel van de eerdere daling van deze week ongedaan te maken. Voor vandaag staat een verdere stijging naar de 466 en mogelijk zelfs de recente top van 468,65 weer op het programma.

Zolang deze top niet opwaarts wordt gebroken, blijft de kans op een verdere consolidatie/terugtest aanwezig. Ik gaf vorige week al aan dat eerst een beperkte terugtest zou plaatsvinden voordat de AEX de zone 470 – 472 zou doorbreken.

Met een top bij 468,65 testte de index op een haar na de onderkant van deze zone eind vorige week. De terugval die hierop volgde zorgde voor een opvulling van de recente opwaartse gap tussen de 459,10 – 460,90.

Einde terugval

Hieronder lag de volgende steun pas bij 454 (horizontaal) en de zeer steil stijgende opgaande bodemlijn. Deze bodemlijn startte bij de septemberbodem van 405 en heeft daarna tijdens de vorige terugtesten twee hogere raakpunten, bij 431,20 en bij 445.

Vandaag ligt deze bodemlijn alweer bij 456,50. Is met deze krachtige opgaande beweging van gisteren de terugval van ongeveer tien punten alweer ten einde? Deze kans is zeker aanwezig waarmee de terugtest ook zeer beperkt is gebleven.

De markt ligt er zeer sterk bij en voor de komende weken houd ik rekening met een verder opwaarts vervolg richting het eerstvolgende doel in de zone 490 – 495. Hier ligt een oude horizontale weerstand en het te berekenen koersdoel vanuit het grote omgekeerde hoofd-schouderpatroon.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Consolidatiekans aanwezig

Dit patroon ontstond in september en heeft een neklijn bij 447 – 448. Ik gaf aan dat een terugtest tot aan deze zone mogelijk was voor de ‘perfecte’ pullback naar de neklijn na de eerdere activatie van dit grote bodempatroon.

Toch achtte ik de kans beperkt dat het zover zou komen. Het is onmogelijk om de precieze terugvalniveaus te voorspellen vooral in een zeer krachtige markt. Zolang de AEX in de komende dagen echter onder zijn recente top van 468,65 blijft, blijft de kans op een verdere terugval danwel consolidatie aanwezig.

Boven deze weerstand liggen dus nog niveaus bij 470 (horizontaal) en 472,20 waar het 200-daags gemiddelde is te vinden. Ik verwacht niet dat na de huidige terugval deze niveaus voor veel tegendruk meer zullen zorgen.

Naar de 500

Dus zodra de top van 468,65 opwaarts wordt gebroken, is de kans groot dat deze volgende weerstanden ook enkele dagen later opwaarts zullen worden verlaten en de AEX op weg kan naar niveaus van net onder de 500 punten.

Opvallend is verder nog dat rond mijn volgende opwaartse kortetermijndoelzone voor de komende weken ook nog een brede neerwaartse gap is te vinden in de AEX, namelijk tussen 488,40 en 493,85.

Opwaarts vervolg DAX

Een belangrijke index blijft voor mij de DAX. Deze index lijkt aan te geven dat de terugtest alweer ten einde is gekomen en de opwaartse weg in het zeerkortetermijnbeeld naar hogere niveaus weer wordt ingeslagen.

De terugtest in de afgelopen dagen mag in de DAX bijna geen naam hebben. Na de eerdere afronding van het grote omgekeerde hoofd-schouderpatroon vond een zeer krachtige opwaartse beweging plaats waarbij met een opwaartse gap ook de septembertop van 10.515 werd gebroken.

De index vormde net onder een eerdere neerwaartse gap en onder zijn 200-daags gemiddelde een top begin deze week bij 10.863. De consolidatie die hierop volgde zorgde voor slechts een zeer kleine terugval waarbij de forse opwaartse gap niet eens in zicht kwam.

Een beweging boven de 10.863 zorgt voor een verder opwaarts vervolg. Eerstvolgende weerstand is dan te vinden bij het 200-daags van 11.051, maar een verder vervolg in de komende weken naar de eerdere top van 11.670 tot 11.800 lijkt naar mijn mening het meest realistische scenario.

Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

477 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 holenbeer 29 oktober 2015 08:56
  Mogge Bas! Opvallend, vlak voor de Gouden Stier gedragen de beurzen zich weer precies volgens jouw analyse :-) Kan geen toeval zijn ...
  Heeft me geen windeieren gelegd, afgelopen weken 10 % portowinst doordat ik deze keer wel blijf zitten tijdens de rally terug. Blijf nu zitten tot de kerst, nog een keer 10 % erbij moet lukken.
 2. [verwijderd] 29 oktober 2015 09:23
  ik las zojuist over de nieuwe belastingplannen van deze regering vwb box 3. Sparen kent daarbij een fictief rendement van 1,63% en beleggen 5,5%. Mijn vraag is hoe ze aan deze percentages komen. Als ik mijn eigen portefeuille naga dan heb ik sinds 1 januari zo'n 10% verlies. Ik hoop wel dat ik dat verlies in de komende 2 maanden nog wat kan wegwerken. Maar 5,5% rendement op beleggen haal ik dit jaar zeker niet meer. En als ik dan nog in aanmerking neem dat er waarschijnlijk (vanuit Europa) nog een extra belasting komt op de handel in effecten, dan denk ik dat de kleine belegger er beter maar mee kan ophouden. En zijn/haar geld in een sok stoppen lijkt dan de beste manier om nog iets over te houden.
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 29 oktober 2015 09:31
  quote:

  opa schreef op 29 oktober 2015 09:12:

  Goedemorgen,
  Pfff de euro loopt al vooruit, op wat nog moet komen.
  Enne de professor nog in bed, alweer lui.

  Goedemorgen opa

  Het is wat met die euro en ik vraag me af of die Amerikanen wel zo blij moeten zijn met zo'n dure dollar, dat is niet goed voor hun export lijkt me.

  Voor de Europeaan en zeker in NW Europa is het leven alleen maar duurder geworden en de pariteit tussen de euro en de gulden kruipt steeds dichter naar elkaar toe. Zeker wanneer je met pensioen bent en al jaren lang geen indexatie op je inkomen hebt gekregen en ook niet zal krijgen, boer je er in feite alleen maar op achteruit.

 4. Bonus aanbieding 29 oktober 2015 09:34
  quote:

  Coole IJsbeer schreef op 29 oktober 2015 09:22:

  Sander040 schreef op 29 okt 2015 om 08:48:

  Aij.Gaat Shell dadelijk niet keihard onderuit?

  IQ van 126 of 12,6 wat was het ook al weer??

  haha!

  (Okay Yanks moeten straks nog wakkur worden maar toch :))
  Ik snap die reactie van Sander wel maar daaruit blijkt tevens zijn totale gebrek aan beurservaring. Het kan natuurlijk makkelijk met 30% naar beneden dat hele RDS, maar niet op cijfers. Een vernietigend analisten rapportje dat de lange termijn positie van Shell uiteenzet (hebben we eerder gezien) doet meer.

  De hele grap is natuurlijk wel dat al die dikke afschrijvingen nu juist het gevolg zijn van dat bewuste rapportje. Daarna is RDS met frisse tegenzin driftig aan het investeren geslagen. Terwijl men wist dat er eigenlijk geen interessante proposities lagen.

  Zure druiven uit uw eigen tuin zijn niet echt een verrassing.
 5. forum rang 6 Koffiezondersuiker 29 oktober 2015 09:35
  quote:

  Coole IJsbeer schreef op 29 oktober 2015 09:22:

  Sander040 schreef op 29 okt 2015 om 08:48:

  Aij.Gaat Shell dadelijk niet keihard onderuit?

  IQ van 126 of 12,6 wat was het ook al weer??

  haha!

  (Okay Yanks moeten straks nog wakkur worden maar toch :))
  Ahaha. De man die de hele dag om zijn eigen grappen moet lachen. De grootste angsthaas van dit forum. Handelen durft ie niet maar wel het hoogste woord hier.
 6. [verwijderd] 29 oktober 2015 09:39
  ik hou ermee op... het is nu voor vandaag en morgen long of de gladiolen. ik ga mij concentreren weer op kansen. mag oplopen tot 150 pips. daar ligt wel een short ( short weer 5 pips op misgelopen. bijna precies op de bodem ). ik mis teveel anders. had misschien het verlies al lang teruggehaald in die week dat ik hiermee bezig ben.
477 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links