Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: "Deutschland unter Alles"

Luttele uren voor de aftrap van de moeder aller derby's laten Felix Lanters (ABN Amro) en Jorik van den Bos (ING/Postbank) hun licht schijnen over het dividendbeleid van Duitse bedrijven, de staat van de Duitse autoindustrie en de wedstrijd van vanavond. Op alle drie fronten schieten de Duitsers tekort.


Felix Lanters: Klein ist fein
"Veel Duitse bedrijven hebben we niet in portefeuille. Dat is niet ónze keuze, maar simpelweg een gebrek aan interessante aandelen.

Wat we wel hebben zijn voornamelijk bedrijven uit het spectrum van kleinere ondernemingen.

Daarnaast hebben we wel twee echte vooraanstaande autobakkers: Porsche en BMW. Ons belang in Porsche hebben we wel teruggebracht. Het aandeel heeft een mooie opwaartse beweging achter de rug en zit nu tegen onze target aan. In BMW hebben we een grotere positie. De koers is nu 34,74 euro en kan stijgen tot boven de 50 euro.

Verder hebben we twee bedrijven uit de medische hoek in onze portefeuille. Fresenius Medical Care beheert nierdialysestations, met name in de VS, en profiteert van demografische trends. De markt groeit gestaag met iets minder dan 10% per jaar. De recente koersperformance is dik in orde. De stabiele groeiers binnen de farmaciebranche kunnen goede tijden tegemoet gaan.

Het andere farmaciebedrijf Stada komt vandaag juist met een winstwaarschuwing. Stada is fabrikant van generieke medicijnen en moet voor een omzetimpuls hopen op hectische taferelen voor het doel van Oliver Kahn vanavond. Het bedrijf heeft momenteel last van de talloze overheidsregulieringen..." Lees meer.


Jorik van den Bos: Schwalbe
"Met Duitsers weet je het nooit. Vanuit dividendperspectief sta je telkens voor verrassingen en is het oppassen voor Schwalbes. Zij staan er om bekend dat ze vrij gemakkelijk zijn in het al dan niet tijdelijk stopzetten van de dividenduitkering. Aan de andere kant keren sommige bedrijven juist wel dividend uit, zelfs als er tijdelijk met verlies gedraaid wordt.

Kortom, weinig logica en dat maakt de Duitse markt voor ons weinig aantrekkelijk. Een goed voorbeeld van het gemak waarmee Duitse bedrijven hun koers veranderen is Lufthansa. Lufthansa keert jaarlijks in juni dividend uit, maar aan het begin van dit jaar werd doodleuk meegedeeld dat er dit jaar geen dividend in het vat zit. De hoge olieprijs zorgt voor te hoge kosten.

Dus kunnen beleggers naar hun dividend fluiten, dit jaar. De luchtvaartmaatschappij is trouwens niet het enige bedrijf dat recent aan het dividend sleutelde. Volkswagen schroefde het dividend met een kleine 20% terug van 1,36 euro per preferent aandeel naar 1,11 euro. In dit geval is die stap niet geheel onlogisch, omdat het bedrijf minder winst maakt.

Het enige Duitse bedrijf dat we wel in portefeuille hebben is E.On, het grootste nutsbedrijf. Dat aandeel handelt als het ware op het dividendrendement en het management heeft aangegeven dat men de dividenduitkering elk jaar meer dan het inflatiepeil wil verhogen. Voeg daarbij de stabiele winsten en je hebt een aantrekkelijke positie..." Lees meer.

Nederland - Duitsland, voorspellingen:
Lanters: 4-1
Van den Bos: 1-1


The Magnificent Seven
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiërenMagnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nlMagnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl

Auteur: The Magnificent Seven

It took seven to tame the West. Kijk mee over de schouders van zeven van de allerbeste fondsbeheerders van Nederland. Wat kopen en verkopen zij? Welke trends en bewegingen houden ze nauwlettend in de gaten? Hoe kijken ze naar de markt en naar aandelen? En wie zijn het eigenlijk? Felix Lanters, senior fondsbeheerder b...

Meer over The Magnificent Seven

Recente artikelen van The Magnificent Seven

  1. aug '04 M7: Campingironie
  2. jul '04 M7: "Dik verdienen"
  3. jul '04 M7: Felix vertrekt

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links