Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Geraffineerde belegging

We hebben binnen de oliesector, waarin we een overweging van 2% hebben, een kleine verschuiving doorgevoerd. De positie in Noble Drilling hebben we verkocht en het belang in Schlumberger vergroot. Noble Drilling least olieplatformen aan oliemaatschappijen, die naar nieuwe olievelden boren. Schlumberger zit meer aan de servicezijde van de sector. Zij helpen oliemaatschappijen bij het sneller en efficiënter exploiteren van bestaande olievelden.

Schlumberger levert bijvoorbeeld drilling fluids. Door water in de olievelden te pompen kunnen de laatste restjes olie makkelijker worden gewonnen.

Binnen de oliesector verplaatsen we dus enkele nuances. De olieprijs staat hoog en kan voorlopig hoog blijven, zeker zolang de geopolitieke onrust aanhoudt.

Voordat de olieprijs daalt willen we een deel van het belegd vermogen verplaatsen van bedrijven die in de pure exploiratie zitten, naar bedrijven die minder direct afhanklijk zijn van de olieprijs – die dus ook in raffinage zitten. Koninklijke Olie is daarvan een goed voorbeeld, omdat zij zowel aan de mainstream als de downstream-zijde actief zijn, zeker sinds een aantal activiteiten van Chevron is overgenomen.

Driving season is begonnen
De echte meevallers in de oliesector verwachten we vooral aan de raffinagekant. De voorraden in de VS dalen, terwijl de raffinage op volle toeren draait. Daar komt bij dat het driving season begonnen is. Amerikanen gaan op vakantie en rijden het land door. Vanwege de lage voorraden benzine kan dat tot schaarste leiden.

Tijdens dat seizoen schakelt de raffinage normaal gesproken over op het produceren van stookolie, voor de wintervoorraden. De vraag is of dat dit jaar lukt, als er een tekort aan benzine ontstaat. In dat geval worden de tekorten doorgeschoven naar het volgende seizoen en blijven de marges voorlopig hoog.

Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Mark Glazener

Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

Meer over Mark Glazener

Recente artikelen van Mark Glazener

  1. mrt '06 M7: De bel luidt 7
  2. nov '05 M7: Glazener strykes back
  3. sep '05 M7: Nippon Express

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links