Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Etterende wond eurozone

De Griekse verkiezingen zijn achter de rug en de uitslag is toch enigszins verrassend te noemen. Wat zijn de consequenties voor de eurozone, de Europese Unie en de belegger?

Syriza heeft wederom een grote overwinning gehaald. Iets waar ik een maand terug geen geld op in had durven zetten. Immers, hun voorman Tsipras onderhandelde hard met de Trojka (Europese Commissie, ECB en IMF) om de opgelegde bezuinigingen en hervormingen (deels) van tafel te krijgen.

Om hun onderhandelingspositie te verbeteren schreef Tsipras ook nog een referendum uit over dit onderwerp. Meer dan 60% van de keizers bleek een herziening van al gemaakte afspraken te ondersteunen.

Numero uno

En dan komt het ongelooflijke stukje: Tsipras draait en geeft zijn akkoord en niet eens aan het bestaande bezuinigings- en hervormingsplan maar aan een nog strengere! Iemand zou kunnen verwachten dat de beste man met pek en veren het Griekse parlement uitgezet zou worden.

Maar in Griekenland gaat alles anders: de beste man komt gewoon als nummero uno bovendrijven.

De opkomst was wel enorm laag (net iets meer dan de helft), waardoor gesteld kan worden dat de kiezer het idee had dat het niet uitmaakt of zij de linkerlaars of de rechterlaars op haar keel zou krijgen.

Beloftes

Gezien de rechts-nationalistische partner van de vorige coalitie nu 4% van de stemmen behaalde, kan Syriza nu dus dezelfde coalitie optuigen. Gezien Tsipras deze verkiezingen heeft gewonnen, mag het feit dat een extreem linkse en extreem rechtse partij in een coalitie zitten ook niet meer verbazen.

Tsipras heeft wel het voordeel dat het de echte dwarsliggers in zijn eigen partij nu heeft weten weg te werken (zijn opgestapt en hebben een eigen partij opgericht). Desondanks heeft hij nog steeds vijftig parlementsleden in de partij die het Trojka-plan niet willen uitvoeren.

Het is dan ook de vraag of hij de plannen nu snel kan doorvoeren. Tsipras heeft tot eind oktober om dit voor elkaar te boksen. De komende maand zullen Griekse headlines dus weer in het nieuws komen en de nodige onzekerheid voor beleggers veroorzaken.

Uitvoering

Mochten de Trojka-plannen allemaal geaccepteerd worden, dan wordt het echte risico zichtbaar; kan de Griekse regering de plannen ook succesvol implementeren? De ambtenarij daar is zo efficiënt als een Amerikaanse pick-up truck zuinig is.

Een gebrek aan instelling, deskundigheid, gereedschap (denk aan goed werkend IT-systeem met correcte data) staan een goede implementatie in de weg. Of dat niet erg genoeg is, moet deze regering deze maatregelen doorvoeren in een context:

  • waar de economie al met een kwart gekrompen is
  • waar de werkloosheid op 26% staat
  • waar de lonen al met 38% gedaald zijn
  • en waar de pensioenen zelfs met 45% zijn gedaald

Verder leeft 38% van de Griekse bevolking onder de armoedegrens en heeft 18% zelfs niet genoeg te eten.

Zooitje

Het land wordt dan ook niet meer getypeerd als zijnde een ontwikkelde markt, maar wel als een opkomende markt (wat wrang is gezien de Griekse economie het omgekeerde doet van “opkomen”).

Het politieke speelveld is ook markant te noemen; het kent vier politieke partijen waarvan er drie een hamer en sikkel en één een hakenkruis in hun logo hebben staan. Verder staat de net benoemde minister Kammenos bekend om zijn antisemitische uitspraken.

Voorzichtigheid is geboden

Hoe de Griekse regering, de Griekse politiek en de Griekse bevolking de Trojka-plannen gaan doorvoeren is mij een raadsel. Ik zie een receptuur voor toekomstig conflict.

Griekenland heeft dan nog een paar jokers in een eventuele onderhandeling: vluchtelingentoestroom, geopolitiek belang (Zwarte Zee en Russische vloot) en een IMF dat eigenlijk een schuldenverlichting wil. Hiermee kan Griekenland wellicht een betere deal uit het vuur slepen.

Voor de belegger betekent dit echter dus meer eurozone- en EU-geruzie. Tezamen met de al oplopende spanningen in de EU (denk aan het Verenigd Koninkrijk, vluchtelingen, Oekraïne, et cetera), neem ik geen naakte longposities in aandelen meer in.

Etterende wond

Waar ik verborgen waarde zie, zoals bijvoorbeeld Fugro, speel ik die niet zonder een overeenkomstige short op de index (weten hoe dit werkt? Klik hier).

De etterende wond in de eurozone en de lijst aan problemen elders (China, opkomende markten, enzovoorts) maken mij sowieso al net short, iets wat lange tijd pijn heeft gedaan, maar nu zijn waarde bewijst.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Voc 24 september 2015 11:31
    Ik zeg Griekenland uit de Euro. Alle vluchtelingen ook daarheen (er is echt heel veel braakliggend onontwikkelde grond). Al het geld wat we in alle Europese landen nu aan vluchtelingen besteden daarheen sturen. Gaat het goed met ons en gaat het ook beter met de Grieken :-)
    Helpen ze ons tenminste ook ergens mee.
  2. [verwijderd] 24 september 2015 12:42
    De Grieken hebben aangegeven dat ze in geen geval uit de euro willen. Dat is een heel zwakke onderhandelingspositie. Het enige waar ze nog over kunnen onderhandelen zijn die zaken waarvoor de crediteuren hebben aangegeven dat Griekenland alternatieven mag aandragen. Die alternatieven moeten natuurlijk wel optellen. Dit wordt natuurlijk weer een gedoe. Voor de rest heeft Tsipras meerdere malen aangegeven het programma gewoon uit te voeren. Of hij ook schuldverlichting krijgt, hangt af van de discussie tussen het IMF en de eurogroep. Hierbij is het criterium van een jaarlijkse maximale schulddienst van 15% leidend. Vermoedelijk dient er alleen wat smoothening over de jaren plaats te vinden om hieraan te voldoen. Dat gaat Tsipras ongetwijfeld krijgen.

    Alleen bij grote sociale onrust zal Tsipras weer bij de crediteuren aankloppen.
  3. fondu 24 september 2015 19:23
    Ik vind het maar een zwak verhaal. Een lange inleiding over Griekenland en daar een veel bredere conclusie aan ophangen. Alsof Europa geen grotere problemen aan zijn hoofd heeft. Ik zit ook short, maar Griekenland en de politieke risico's die Europa met dit land loopt hebben bij mijn afweging in ieder geval geen enkele rol gespeeld.
  4. [verwijderd] 25 september 2015 08:59
    Je kunt natuurlijk nog jaren over Griekenland blijven doormelken, maar zelfs een klein kind kan zien dat de huidige wereldwijde dalingen op de beurzen niets meer met Griekenland van doen hebben. Een juiste opmerking is dat Griekenland is teruggeworpen tot Emergingmarket land En inderdaad Griekenland heeft bij de toetreding tot de Euro een te grote broek aangetrokken. Maar vanaf dit niveau (zowel op het niveau van de beurs als BNP) dicht ik Griekenland evenveel kansen toe als ieder ander land.

    Daarnaast las ik de laatste jaren van de heer Sassen van Elsloo vaak de kritiek op de zuidelijke landen van de Eurozone. In dit kader is bijgevoegd verhaal interessant. www.bloomberg.com/news/articles/2015-...

    Het zou zo eens kunnen zijn dat de verhoudingen binnen de Eurozone voorzichtig aan het veranderen zijn.
  5. fritscrach 25 september 2015 18:13
    Griekenland is vakkundig gesloopt.
    Om Duitse en Franse banken te redden.
    De Grieken proberen er nog wat van te maken, maar het is vechten tegen de bierkaai. En niemand geeft er nog ene moer om. Europa helpt liever
    Afrikanen. Of criminelen in Oekraïne. Leg het mij maar uit allemaal.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.