Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Komt er nog een bodem?

De aandelenindices vervolgden gisteren hun neerwaartse weg naar opnieuw lagere bodems vanaf de recente toppen die begin september op de borden werden gezet. Met een dieptepunt gisteren van 417,50 is de AEX inmiddels 34 punten teruggevallen vanaf de 451,40-top.

Dit betekent dat deze zesde correctie van dit jaar alweer richting de 8% gaat. En opnieuw werden er steunniveaus gebroken en is er nog geen duidelijkheid over een nieuw omkeerpatroon vanuit de candlestick. Hiermee kan de neerwaartse druk naar lagere niveaus nog steeds worden voortgezet.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Langetermijnkoopmoment

Op de langeretermijngrafieken van de aandelenindices is er nog steeds niets aan de hand en blijven de stijgende langetermijntrends intact. Toch komen belangrijke niveaus snel in zicht bij enkele indices.

Wordt dit uiteindelijk een zeer interessant en volgend langetermijnkoopmoment of worden de stijgende langetermijntrends uiteindelijk neerwaarts verlaten en ontstaat er voor de komende maanden nog aanzienlijk meer neerwaarts potentieel? Zolang de stijgende trends intact blijven, ga ik uit van het eerste scenario.

Maar we moeten aan de onderkant van deze trends wel verdere verslechteringen in de gaten houden. Mocht de langetermijntrend worden gebroken, dan is de recente top bij 451,40 niets anders dan een lagere top geworden in het middellangetermijnbeeld.

Vooralsnog blijf ik bij mijn mening dat de huidige en nieuwe terugval uit zal monden in de vorming van een volgende belangrijke bodem. De technische indicatoren blijven ook wijzen op een opwaarts vervolg.

SOX: normale terugtest

In een van de voorlopende indices, de semiconductorindex SOX, was in de afgelopen maanden sprake van een zeer forse correctie waarbij een belangrijke steun werd getest. Uiteindelijk brak de SOX begin deze maand zijn dalende toppenlijn van deze langere correctie.

Momenteel is de semiconductorindex bezig met een normale terugtest van deze voormalige dalende toppenlijn die naar mijn mening zal uitmonden in de vorming van de eerste hogere bodem.

Daggrafiek SOX
Kortetermijngrafiek SOX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Waar ligt steun?

De belangrijkste niveaus in de AEX vanuit de weekgrafiek liggen nu bij 409, 402 en de 393.

  • Bij 409 ligt de voormalige dubbele top van de eerste maanden van 2014. U kent dat niveau mogelijk nog wel, een top die lange tijd als bovenkant van een brede zijwaartse fase gold.

  • Bij 402 ligt de bodem van de forse augustuscorrectie (daling van 20%).

  • Bij ligt 393 de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Een structureel slot (op weekbasis) hieronder zou een aanzienlijke verslechtering in het langetermijnbeeld teweeg brengen waarbij de kans groot is dat de bullmarkt vanaf 2009 ten einde is gekomen.

Deze niveaus komen natuurlijk gestaag in zicht. Tijdens de augustuscorrectie testte de AEX de stijgende bodemlijn ook al op iets meer dan 15 punten na. In het kortetermijnbeeld werden eerdere omkeerpatronen, zoals de piercing line alweer opgeheven en brak de AEX neerwaarts door de zone 419,50 tot 420.

In deze zone lagen de onderkant van een dalende wig (potentieel positief omkeerpatroon) en de voormalige zomertop van vorig jaar.

Let op de toppenlijn

Ik had deze verdere daling eerlijk gezegd niet meer verwacht. Een week geleden was ik uitgegaan van een maximale daling tot ongeveer de 422,75 na de neerwaartse doorbraak van 429 tot 430. Toch treden deze verslechteringen in het zeerkortetermijnbeeld op.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen nu bij de 409 (weekgrafiek) en vandaag bij 415,60. Ik heb een nieuwe bodemlijn getrokken langs enkele bodems van de afgelopen weken waarmee de wig is verdwenen en er meer een dalend trendkanaaltje ontstaat (vlagpatroon).

De belangrijkste weerstanden liggen bij de horizontale zone van 425 tot 426 en natuurlijk de dalende toppenlijn die startte bij de 451,40. Deze toppenlijn daalt dagelijks ongeveer 1,50 punt en ligt vandaag alweer bij 433,50.

Een opwaartse doorbraak van deze lijn zou de volgende bodem in de AEX bevestigen en een nieuw kortetermijnkoopsignaal genereren. We moeten daarbij in de komende dagen dan ook alert zijn op nieuwe bodempatronen die een beweging naar deze dalende toppenlijn kunnen starten.

Zolang deze dalende toppenlijn niet opwaarts wordt gebroken, blijft meer neerwaartse druk realistisch. Daarbij moeten we de zeer belangrijke langetermijnsteunpunten scherp in de gaten houden. Ondanks dat de dalingen voortzetten, blijf ik van mening dat dit zal uitmonden in de volgende belangrijke bodem.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

917 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 september 2015 08:47
    www.beursgorilla.nl/jacko.asp?subcat=3

    Rendementen
    Jacko behoort tot de beste beleggers van Nederland. In zijn vijftienjarige bestaan, wist hij dertien keer een hoger rendement dan de AEX-index te behalen. In de vijftien jaar wist Jacko in totaal een positief rendement van 92 procent te behalen over zijn vermogen. Dit in schril contrast met de AEX-index welke over de afgelopen vijftien jaar een negatief rendement behaalde van 37 procent.
  2. [verwijderd] 24 september 2015 08:56
    quote:

    Bodemvondst schreef op 24 september 2015 08:53:

    [...]
    Bij Binck toch? Goedemorgen ;-)
    Klopt :)

    Goedemorgen Bodem...Blijft best aardig liggen Binck valt me niet tegen de laatste weken. Aanschaf 6,2 heb die dingen vanwege het jaarlijkse dividend en de hoop op ooit nog eens een overname van een grote buitenlandse partij.

    Komt er nog een Bodem ??? Ja dus!

  3. forum rang 4 ischav2 24 september 2015 08:56
    Fundamenteel is er geen reden om een opwaartse trend te verwachten. Als de FED een 0,25 % al niet aandurft......
    Duitse autoindustrie krijgt een oplawaai van jewelste en daar hangt een enorm conglomeraat van toeleveranciers aan vast. Verder zal het vluchtelingenprobleem de economie verder belasten.
    De VS zal niet in haar eentje de wereldeconomie kunnen trekken.
  4. [verwijderd] 24 september 2015 09:04
    Met alle respect Bas maar als we van 510 naar 402 gaan en dus 20% dalen dan is er niets aan de hand? Als je in dat geval je longs hebt vastgehouden dan is er verdomd veel aan de hand. Ik zou graag in je column lezen wanneer er nu eigenlijk wel iets aan de hand is, wat jou criterium daar voor is.
    Misschien bedoel je dat er niets aan de hand is omdat we sinds 2008 nog steeds hoger staan? Ik begrijp echt je redenatie niet in deze.
  5. [verwijderd] 24 september 2015 09:08
    Bas, is de afgelopen weken niet een consolidatiefase geweest waarbij we nu weer een dalingsgolf krijgen. Na de daling van 100 punten (500-400) zijn we als reactie daarop 50 pnt gestegen (400-450). Er is een lagere top gemaakt en de markt gaat nu op zoek naar een lagere bodem (>400) ipv op zoek naar hogere top?
917 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links