Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Big fat Greek elections

Deze zondag gaan de Grieken weer naar de stembus, de derde keer sinds 2012. Er staat nogal wat op het spel voor beleggers en de vraag is dan ook of ze de Sirtaki mee mogen dansen, of dat ze onderdeel worden van de dansvloer.

Het politieke speelveld in Griekenland is enorm veranderd. Bij de laatste verkiezing kwam de nogal linkse Syriza aan de macht. De mensen van Syriza werden gekozen om hun harde lijn tegenover de door Trojka (ECB, IMF en de Europese Commissie) opgelegde bezuinigingen en hervormingen.

De eurozone en de EU hebben sinds die verkiezing heel wat beladen vergaderingen gehad. House of Cards (zonder de moorden) was er niks bij. Tot ieders grote verbazing, draaide de Grieken op het laatste moment en gingen zij akkoord met wat eigenlijk alleen omschreven kan worden als een nog strenger pakket aan maatregelen.

Geen voorsprong meer

Nu moet Syriza deze draai gaan verdedigen, iets wat de partij maar moeilijk lukt, niet naar de kiezer en niet naar het eigen team toe. Een deel van de partijleden die in het kabinet zaten hebben dan ook hun lidmaatschap opgezegd en een nieuwe partij opgericht, PU (Popular Unity).

Waar de kopman van Syriza, en ex premier, Alex Tsipras eerst een populariteitsscore had van 70%, is dat nu nog maar 30% (dat ik eerlijk gezegd nog erg hoog vind, gezien de gebeurtenissen). De partij staat nog wel nipt op de eerste plaats in de peilingen, maar de voorsprong op Nieuwe Democratie (ND) is nagenoeg verdwenen.

Het is dus een dubbeltje op zijn kant. En die ene extra stem kan zomaar heel belangrijk worden, want Griekenland kent een bonussysteem, waar de grootste partij 50 extra zetels cadeau krijgt. Op een totaal van 300 zetels die te vergeven zijn, is dit een slok op een borrel. Maar gezien de peilingen zal de winnaar, ondanks de bonuszetels, toch een coalitiepartner moeten gaan zoeken om een meerderheid te behalen.

Gulden regel

De gulden regel dat links niet meer rechts wil en vice versa, geldt eigenlijk niet meer, want intra links en intra rechts zijn niet alle combinaties mogelijk. Zo is het niet waarschijnlijk dat de Syriza afsplitsing (mochten ze zetels halen) in een coalitie gaat zitten met Syriza; de verhoudingen zijn daar te verzuurd voor.

Wat betreft de communistische partij (KKE), die willen gillend en zwaaiend met rode Lenin vlaggen de eurozone en EU verlaten, dus mocht Syriza daar mee in zee gaan, dan moeten ze weer de ouderwetse anti Trojka houding gaan aannemen. Niet goed voor (long only) beleggers.

Nu zie ik Syriza niet radicaal in de oude houding springen, maar Tsipras heeft recent laten weten toch voor een hernieuwde heronderhandeling te gaan met de Trojka (inmiddels is de Trojka eigenlijk geen Trojka meer, door het aan boord komen van het ESM). Mocht Syriza een linkse coalitie kunnen vormen, dan krijgen de beleggers weer al die ellende van begin dit jaar voor hun kiezen.

Paarse coalitie

Mocht Syriza geen meerderheid kunnen vormen (hebben ze drie dagen de tijd voor), dan mag de nummer twee (ND dus) het proberen (ook in drie dagen). Deze heeft meer kans van slagen en zou ook voor beleggers in de eurozone de minst slechte uitkomst zijn. Een laatste mogelijkheid is een coalitie tussen Syriza en ND, Paars dus.

Voordeel voor Syriza is dat zij zich dan beter kunnen verschuilen als de impopulaire maatregelen geëffectueerd moeten worden. Mocht het de tweede partij ook niet lukken, dan mag de derde partij het proberen, maar daar is de uitkomst dan wel duidelijk, gezien de verhoudingen in de peilingen (een coalitie niet mogelijk).

In dat geval mogen alle partijleiders op de koffie bij de president om het nog één keer te proberen. Mocht dit ook niet lukken dan zal er wederom een verkiezing worden gehouden (binnen 30 dagen). Dit zou van Griekenland de etterende wond van de eurozone maken. Nu waren ze dat al, maar het wordt dan nog beter zichtbaar.

Volatiele handel

De beleggers hopen dan ook op een coalitie met ND als hoofdbestanddeel. Maar of een ND-coalitie stabiel gaat zijn en, belangrijker, de door de Trojka opgelegde bezuinigingen en hervormingen zal doorvoeren (en op schema), is alles behalve zeker.

Griekenland zal dus haar plaats in het nieuws weer voor een tijdje gaan innemen. Na het Fed rentebesluit vandaag, en de gigantische optie expiratie deze dagen, kunnen beleggers zich na het weekend opmaken voor volatiele handelsweken.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. ljjls 17 september 2015 11:33
    quote:

    M357 schreef op 17 september 2015 10:44:

    Gek dat niemand het hier nog over heeft! Hervormingen etc. gaat natuurlijk niet werken dus wordt het een nog grotere puinhoop dan het nu al is. Eind van het liedje is dat Griekenland alsnog vertrekt..
    Ja, en de polarisatie tussen links en rechts zal ook in de rest van de EU toenemen. Door vluchtelingenproblematiek en anti-eu sentiment. En het is te hopen dat de pluchezitters eerder tot inkeer komen dan destijds in Duitsland.
  2. [verwijderd] 17 september 2015 11:41
    Grappig dat iedereen zich zorgen maakt over de uitkomst van de zoveelste verkiezingen!
    Valt het dan niemand op, dat er maarliefst 300 zetels in de kamer zijn te verdelen!!!!! (voor zo'n kleine economie!).

    Dat is twee maal het aantal in Nederland en geeft het "echte probleem" van Griekenland al aan......bureaucratie. Iedereen is ambtenaar of werkt voor de overheid. Helaas zal dat wel nooit veranderen....dus nog vele verkiezingen zullen volgen. Gelukkig krijgen ook daarna geheel traditie getrouw ex kamerleden wachtgeld. Raar he, dat de Grieken nooit hun schulden kunnen terug betalen!
  3. info_124 17 september 2015 13:31
    Dit Griekse probleem is niet van de laatste generatie, doch ziekt al 120 jaar, zie
    www.bild.de/politik/ausland/athen/tsp...

    www.shz.de/nachrichten/deutschland-we...

    Het is al heel lang Griekse traditie kampjes-aan-ambtenarengevoel te leven. Zie ook dat TV-programma van de Chinezen in de containerhaven van Piraeus: onder Chinese leiding gaat het perfect, doch onder Griekse... niets te doen.
    Conservenfabrieken enz: velen dicht door wanbeleid.

    Beter einde met een schok dan schokken zonder eind als nu het geval is. Jammer, dan maar een tweede vluchtelingenstroom naast de Syriërs ( echter, die willen WEL hard werken, liefst met Duitse mentaliteit )
  4. [verwijderd] 17 september 2015 13:50
    Coalitie Syriza en ND wordt door Syriza uitgesloten. Maar wat is nog zeker in Griekenland? Heronderhandelen van de bailout gaat Syriza niet meer doe, maar er zijn wel zaken die zij anders mogen invullen. Hier gaan ze - als ze tot een coalitie komen - wel gebruik van maken. Daar zit Europa echt op te wachten met de vluchtelingencrisis!
  5. ljjls 17 september 2015 17:22
    Griekenland had niet in de EU gemogen.
    Griekenland had geen leningen moeten krijgen.
    Griekenland had failliet moeten gaan.
    De turken hadden heel Griekenland moeten overnemen.
    De USA had 40 jaar geleden heel Arabie moeten overnemen.
    Als je het van de finaciele kant bekijkt.
    Echter: er wordt politiek bedreven. Macht. Anst voor de russen, hielenlikkerij naar de USA, slappe knieen in de EU zoals gewoonlijk.
  6. [verwijderd] 17 september 2015 21:52
    De Grieken kunnen mijn achterste kussen. Als zij straks gestemd hebben gaan wij ook stemmem. Ik stem op Merkel, VVD, en ik stem tegen Sapin, Frankrijk en Gore Grieken... die gasten zitten er niet voor de verenigde staten van europa.... die zitten er voor maximaal halen en grabbelen... tot ziens tzatzikistan... adieu
  7. forum rang 5 theo1 18 september 2015 11:52
    Wat ze in Griekenland dan weer wél kunnen, is verkiezingen organiseren en kabinetten formeren. Ze zijn behoorlijk vlot met de uitslag en een kabinet formeren in 3 dagen... In Nederland mag je blij zijn als ze in 3 maanden een min of meer concreet resultaat hebben.

    Als je in een land met de geografie van Griekenland op zo korte termijn verkiezingen kunt organiseren, de stemmen tellen en een kabinet formeren, dan moet er toch veel meer mogelijk zijn? Dat land kan veel meer, als ze maar willen.
  8. [verwijderd] 21 september 2015 13:51
    quote:

    theo1 schreef op 18 september 2015 11:52:

    Wat ze in Griekenland dan weer wél kunnen, is verkiezingen organiseren en kabinetten formeren. Ze zijn behoorlijk vlot met de uitslag en een kabinet formeren in 3 dagen... In Nederland mag je blij zijn als ze in 3 maanden een min of meer concreet resultaat hebben.

    Als je in een land met de geografie van Griekenland op zo korte termijn verkiezingen kunt organiseren, de stemmen tellen en een kabinet formeren, dan moet er toch veel meer mogelijk zijn? Dat land kan veel meer, als ze maar willen.
    Misschien gebeurt er ook wel veel meer, maar dan zwart. Zodat ze volgens officiele cijfers 'arm' zijn en dus geld vangen van (en minder afdragen aan) de EU.

    In de EU geldt: de beste oplichter wint.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links