Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Waar komt de bodem?

Met de neerwaartse doorbraak van de steunzone tussen 429 en 430 is het kortetermijnbeeld iets verzwakt. Dit betekent overigens niet dat er een nieuwe forse dalingsgolf aan zit te komen.

Vanaf de top van ruim 451 tot gisteren net onder de 428 is de AEX in minder dan een week ruim 23 punten gedaald, een nipte correctie van net 5%. Ben ik negatief voor de komende tijd? Nee, ik verwacht nog steeds een voortzetting van de nieuwe stijgende kortetermijntrend vanaf de 402-bodem.

De huidige terugval en de langere consolidatiefase van de afgelopen weken zorgt er alleen voor dat de stijgende kortetermijntrend minder steil zal verlopen naar mijn mening.

DAX blijft boven bodem

Wat verder opvalt, is dat de AEX vrijwel alleen staat met de nipte doorbraak op slotbasis onder de steunzone gisteren. Andere belangrijke Europese indices bleven ruim boven de vorige recente bodems en bleven soms ook nog boven een stijgende kortetermijnbodemlijn.

 • De Stoxx Europe 600 bleef ruim boven de 350-grens, die vergelijkbaar is met de 429 tot 430 in de AEX.

 • De DAX sloot opnieuw boven meerdere oplopende bodems in het kortetermijnbeeld die sinds eind augustus werden gevormd. Daar liggen vergelijkbare steunpunten bij 9996 en 9928. Ook is in de DAX al sprake van een smal stijgende kortetermijntrendkanaal.

  Ook hier wist de koers gisteren boven te blijven en vormde een inverted hammer. Dit trendkanaal zal overigens door zijn smalle handelsruimte slechts tijdelijk houdbaar zijn.

  Daggrafiek DAX
  Kortetermijngrafiek DAX
  Klik op de grafiek voor een grote versie

   

Valse uitbraak?

Wat betekent dit allemaal voor de AEX? De neerwaartse doorbraak van gisteren betekende een kleine verzwakking in het technische kortetermijnbeeld. De koers bleef daarbij wel boven de volgende kleine steunzone van 426 tot 427, waar onder andere de top van vorig jaar september ligt.

Ook werd een kleine inverted hammer gevormd. Uiteindelijk is de kans ook aanwezig dat het slechts gaat om een korte overshoot als we kijken naar de andere indices. Mocht de AEX vandaag of morgen weer ruim boven de 429 sluiten, dan was er waarschijnlijk sprake van een valse neerwaartse uitbraak.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Positief scenario

In de technische indicatoren is de recente positieve crossing in de MACD nog steeds geldig. Ook de RSI is begonnen aan een nieuwe stijgende trend nadat de RSI als een van de eerste indicatoren de dalende trend verliet en een omgekeerd hoofd-schouderpatroon afrondde.

Deze indicatoren blijven dus wijzen op een ongewijzigd positief scenario voor de komende tijd voor de AEX. Ongetwijfeld dat er in de komende dagen gesproken gaat worden over de dead cross die binnen enkele dagen gaat plaatsvinden in de AEX.

Ofwel het 50-daags gemiddelde breekt neerwaarts door het 200-daags gemiddelde. Ik gaf al eerder aan dat deze dead cross in de meeste gevallen plaatsvindt rond het einde van een forse correctie en niet wijst op de start van een nieuwe bearmarkt. 

Hogere bodem?

Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat een eventuele neerwaartse doorbraak van de 429 tot 430 niet betekent dat het einde van de stijgende kortetermijntrend is aangebroken. De zoektocht naar een duidelijke eerste hogere bodem na de bodem bij 402 blijft in volle gang naar mijn mening.

Wel betekent dit dat de steilheid van de stijgende bodemlijn minder zal zijn. Steunpunten liggen in de zone tussen 426 en 427 en bij 422,75. Ik sluit verder niet uit dat er sprake was van een kortstondige overshoot.

Een duidelijke slotkoers boven de 429 na de afronding van een inverted hammer van gisteren, zou dit kunnen bevestigen. Sowieso verwacht ik dat het neerwaarts potentieel beperkt is.

Mocht er bevestiging komen dat er slechts sprake was van een korte overshoot, dan acht ik de kans reëel dat de AEX in de komende anderhalve week de opwaartse druk richting de 446 weer zal kunnen opvoeren.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

747 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Formule1-Fan 15 september 2015 08:39
  zo, ineens trein down, dropping, illegalen dump.
  Ze komen er niet uit met die illegalen, weer 2 weken uitstel, net als grieken, steeds uitstel.

  Ik verwacht ook down 2 weken lang, 1 Okt. kurken en hosanna, iedereen wil einde jaars rally dan, laatste maand us voor de boeken sluiten, en q3 cijfers in lijn.
 2. [verwijderd] 15 september 2015 08:42
  Hoe kan Bas nu nog zo positief zijn. AEX 490 en alles was positief AEX naar 521 en dan 564. Nu weer alles positief....
  Bas wees toch een keer ook kritisch en breng ook de risico's in beeld. Tuurlijk je kan gelijk hebben, maar er is ook een zeer groot risico dat we weer richting 400 en lager gaan. Hoor ik je helemaal niet over.

  Ik verwacht een AEX < 400 binnen enkele weken.

  Succes allen
 3. [verwijderd] 15 september 2015 09:00
  quote:

  turbootje1 schreef op 15 september 2015 08:45:

  ik eb er niet heel veel verstand van , maar denk dat Bas alleen technisch kijkt, en niet naar alle bubbels en toestanden in onze wereld, zie t ook niet snel meer naar de 500 gaan, denk eerder terug naar 2013!
  Dat klopt maar als er een stijging komt doordat bvb Draghi zijn trukendoos heeft open getrokken dan zegt Bas wel dat hij deze stijging heeft voorspeld. Bas haalt dit soort dingen alleen aan als het in zijn voordeel is.
 4. Pomper 15 september 2015 09:00
  bas je zit er weer lekker naast, de bodem is gebroken maar toch ook weer niet in vergelijking met de dax. Is ie nu gebroken of niet ??

  dax heeft een lekkere bearisch channel en zal verder dalen , net zoals de AEX gisteren deed.

  ja uiteindelijk zal ie omhoog gaan als je dat een maand achter elkaar roept, maar daar hebben we niks aan.

  begint een beetje op Royce te lijken
 5. forum rang 8 NewKidInTown 15 september 2015 09:01
  quote:

  turbootje1 schreef op 15 september 2015 08:45:

  ik eb er niet heel veel verstand van , maar denk dat Bas alleen technisch kijkt, en niet naar alle bubbels en toestanden in onze wereld, zie t ook niet snel meer naar de 500 gaan, denk eerder terug naar 2013!
  Ja, een TA-er gaat er van uit dat alle positieve en negatieve nieuws/informatie in de koers verwerkt is. Positief en negatief nieuws in de toekomst nog niet natuurlijk.
 6. AEX greenkeeper 15 september 2015 09:02
  quote:

  AEX 100 here we come! schreef op 15 september 2015 08:42:

  Hoe kan Bas nu nog zo positief zijn. AEX 490 en alles was positief AEX naar 521 en dan 564. Nu weer alles positief....
  Bas wees toch een keer ook kritisch en breng ook de risico's in beeld. Tuurlijk je kan gelijk hebben, maar er is ook een zeer groot risico dat we weer richting 400 en lager gaan. Hoor ik je helemaal niet over.

  Ik verwacht een AEX < 400 binnen enkele weken.

  Succes allen
  Het staat nota bene in de disclaimer....
  De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink
 7. Henri-Trader-Zonder-Trades 15 september 2015 09:02
  quote:

  ONN schreef op 15 september 2015 08:59:

  Ja en nee opa. Trading staat even op een laag pitje en om nou hier de hele dag alleen maar van die simpele berichtjes te moeten uitwisselen ? :)
  Goeiemorgen iedereen!

  ONN, waarom dat lage pitje? Is de markt te onvoorspelbaar en dus de risico's te groot?
 8. [verwijderd] 15 september 2015 09:06
  quote:

  ONN schreef op 15 september 2015 08:59:

  Ja en nee opa. Trading staat even op een laag pitje en om nou hier de hele dag alleen maar van die simpele berichtjes te moeten uitwisselen ? :)
  Gelijk heb je Onno, gisteren had ik zelf een luie dag dus veel pc. [ gebeurt niet veel bij mij]
  Maar als een zieke hier rond te hangen de hele dag , heb ik beslist geen zin en geen tijd.
  Groetjes daar.

 9. [verwijderd] 15 september 2015 09:10
  Morning, gemengde signalen in mijn kristallen bol.

  EUR daalt wel hard?? de USD/JPY zakt ook in... Komt mn papieren short weer goed.
  AEX lichte plus. SP fut heeft topje gemaakt vannacht op de 15' is er PR in de maak.

  Wellicht DAX op opening up, lijkt me echter niet direct een groene dag te worden.. Als EUR/USD weer gaat stijgen

  Als als en inmiddels is DAX groen geopend maar goed dat zag je aankomen, fijne dag allemaal.
747 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links