Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Alibaba: een Oosters sprookje

Beleggingsidee van BNP Paribas OBAM.

Voor het eerst bevinden zich ook bedrijven uit opkomende landen in de top-25 op basis van marktkapitalisatie: de allergrootste namen ter wereld. Het Chinese Alibaba breekt alle records. Met 25 miljard dollar was de beursintroductie op 18 september 2014 de grootste ooit. Ook BNP Paribas OBAM nam deel.

De naam van China’s internetgigant Alibaba is afkomstig van een Oosters sprookje. Het symboliseert de kans die het bedrijf kleine retailers biedt om online hun waar te verkopen. “Sesam, open u.” En meer dan 50% van de pakketjes die in China worden verzonden, zijn van Alibaba afkomstig.

Lucratief businessmodel

“Het bedrijfsmodel is vele malen aantrekkelijker dan dat van Amazon,” zegt fondsbeheerder Roeland Tso. “Alibaba heeft veel minder opslagplaatsen en logistiek. Dat besteedt het bedrijf uit.” En dat is een lucratief businessmodel: het platform zelf levert namelijk veel meer op dan de investeringen in opslagruimte en vrachtwagens.

Ter vergelijking: Alibaba behaalde in 2013 een winst van 2,85 miljard dollar, naast 274 miljoen voor Amazon.

Niet om Alibaba heen

Het Taobao online retail-platform vormt het grootste onderdeel van het bedrijf en is vergelijkbaar met Amazon of eBay. Een ander onderdeel, Tmall biedt daarnaast merkproducten aan. “Wie de Chinese markt wil bereiken, kan niet om Alibaba heen,” zegt Tso. “Het bedrijf heeft een marktaandeel van 80% binnen online retail.”

En Alibaba kijkt ook over de grens: oprichter Jack Ma (hij startte het bedrijf met 60.000 dollar geleend van achttien mensen) wil graag uitbreiden naar India en Zuid-Oost Azië. De grotere groeimarkten. Gezien de kracht van het bedrijf zal het daar voor andere spelers lastig worden.

“Als nieuwe spelers al succesvol zijn, worden ze gelijk gekocht,” voorspelt Tso.

Chinese giganten

In China had Alibaba de wind mee: de Chinese overheid weerde Amerikaanse bedrijven als Google en eBay en daardoor heeft het land nu haar eigen internetgiganten, naast Alibaba ook internetbedrijf Baidu en socialmediabedrijf Tencent.

Overigens zijn de op een en twee na grootste beursintroducties ook uit China afkomstig: het betreft ABC Bank (Agricultural Bank of China) en ICBC Bank (Industrial and Commercial Bank of China).

Meer Beleggingsideeën
van BNP Paribas OBAM

Roeland Tso is fondsbeheerder van BNP Paribas OBAM. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links