Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grote Goed Nieuws Show

De goednieuwsshow van de overheid slaat nergens op.

De overheid zet nog steeds alles op alles om de burger weer moed te geven en zo de economie weer aan de gang te krijgen. De rentes zijn daarom laag en we doen goednieuwsshows in de media. Over vluchtelingen horen we ineens niks meer en we hebben het over meevallers.

Als u bijvoorbeeld dit weekend de voorkant van de Telegraaf bekijkt, dan ziet u dat de hypotheekrente historisch gezien extreem laag is en dat hierdoor het nemen van schulden nog voordeliger is geworden. Met een beetje geluk wordt een kredietcrisis met nog meer schulden opgelost.

En wat gebeurt er als die truc echt lukt en dus na vijf jaar de rente wel weer hoger is (immers de economie is weer aangetrokken) en u hebt net weer een nieuwe hypotheek nodig.. Kunt u die dan nog betalen? Een stuk verder in de krant las ik dat hypotheken heel veilig zijn...

Ik dacht toch echt dat we iets in 2008 geleerd hebben van de subprime-crisissen.

Koning Willie

Om het dan toch nog even bij de kranten te houden, ik lees in de berichten rond Prinsjesdag alleen maar goed nieuws. Maar wellicht ben ik een oude brombeer want als ik het bekijk dan hebben we gewoon een tekort van maar 8,7 miljard per jaar. Immers, de inkomsten zijn 253,5 miljard en uitgaven 262,1 miljard.

Als ik privé ook zo zou werken zou ik toch snel in de problemen zijn. Ook vraag ik me af of het echt wel beter gaat. We hebben dit jaar meer dan 60.352 daklozen in New York, waarvan naar schatting 25.000 kinderen zijn. Hoe goed kan het dan met je gaan?

En dan hebben we nog steeds een heel lage olieprijs. Ik zie de olieprijs altijd als een indicator van de economie.

Oliedomme analisten?

Nu ben ik voor de korte termijn positief op de olieprijs en helemaal als analisten ineens 20 dollar gaan voorspellen, dan wil ik wel long. Want toen ik op 100 dollar een verkoopsignaal had werd ik voor gek verklaard. Nu heb ik juist koopsignalen in de twindicator.

Grafiek West Texas Crude

 

De afgelopen tijd begonnen de problemen aan de andere kant van de aarde en in het zuiden. De Japanse Nikkei 225 ging de afgelopen week even uit zijn dak om vervolgens tegen de twindicatorlijn te botsen en weer terug te gaan. De koers zit nu nog in de witte candle en dus is het allemaal even afwachten.

Ik zie het als bodemvorming en ben dus tijdelijk positief. Echter als de Nikkei de vorige bodem gaat opzoeken, dan kan het alsnog ernstig misgaan. De koers mag wat mij betreft niet uit de grote witte candle vallen.

Grafiek Nikkei 225

 

China is ook bezig met een bodemproces maar de Shanghai Index zit nog onder de twindicatorlijn en dus ook hier is het gevaar nog niet geweken.

Grafiek Shanghai Index

 

De Spaanse beurs (Madrid) heeft ook een bodem neergezet, maar ook hier mag de koers niet onder de recente lows gaan want anders kan alsnog het spreekwoordelijke luik open.

Grafiek IBEX

 

De Duitse DAX is ook mooi tegen de twindicatorlijn gebotst, maar met een patroon van hogere bodems. Ook hier zit ik long maar het is wel een spannend gebeuren.

Grafiek Twindicator DAX Index

 

De AEX zet ook hogere bodems neer en wist niet door de weerstandslijn heen te komen. Maar wellicht met de goednieuwsshow in de media nu wel.

Grafiek Twindicator AEX

 

Dow Jones Industrial geeft in de EB-indicator een eerste signaal dat er een koopsignaal aan zit te komen. Natuurlijk is het wel speculatief om hier net als ik op vooruit te lopen.

Grafiek EB-indicator Dow Jones Index

 

Ook de Dow Jones Transport Index doet een poging om door de twindicatorlijn heen te gaan en als het goed is loopt de transport vooruit op de normale index.

Grafiek Dow Transportindex

 

Als u dan toch nog wat short wil zitten zou ik zeggen kies voor de Nasdaq Biotech (IBB). Deze index is nog steeds rijkelijk hoog en heeft rijkelijk veel fantasie in de waarderingen.

Grafiek Nasdaq Biotechindex

 

Hoe is het met mijn lievelingen? Amazon mijn lievelingsshort heeft weer een koopgegeven en dus ga ik even naar de zijlijn en sluit even de shorts.

Grafiek Amazon

 

Starbucks is nog wel een van mijn shorts maar iets hoger krijg ik een koopsignaal en ook zit de koers nog in de opgaande trend. Voor wie een gokje wil wagen kijk eens naar een turbo short.

Grafiek Starbucks

 

Iets heel anders

Ook in de Telegraaf van dit weekend: Laatste kunstje voor BUBA... Ik dacht eerst dat het ging over de Bundes Bank (BUBA), maar het ging over het verbod op wilde dieren in een circus. Weer zo’n regeltjesdriftverhaal, waar niemand blij van wordt.

U mag in dit land wel een grote exotische slang in uwe flat houden, met het risico dat je buurman een keer wordt opgegeten. Maar we mogen in Nederland geen - als ze daar al honderd jaar ervaring mee hebben - olifant in een circus.

Het gevolg: het circus gaat lekker naar het buitenland en wij zien het niet meer dus hebben een schoon geweten.

Ik verheug me weer op de zwarte pieten-discussie!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. fritscrach 14 september 2015 09:43
    Maak je geen zorgen over die hypotheken. Draghi koopt alle zooi gewoon op. En tekorten gaan vanaf nu snel teruglopen zodra alle hoogopgeleide vluchtelingen Nederlands hebben geleerd.
    Amerika natuurlijk weer in de ban van iets. Renteverhoging? Een duivels dilemma, maar met de ware economie heeft het geen sodemieter meer te maken. Pavlov regeert.
    En gezegend zij Buba, want in Afrika worden honderden neushoorns (immers ook een grijze dikhuid met ivoor) afgeslacht om impotente Aziaten een illusie armer te maken.
    Ben benieuwd wat de beurs gaat doen deze week.
  2. [verwijderd] 14 september 2015 12:39
    Ik zou Dld maar in de gaten houden want ettelijke duizenden immigranten opnemen terwijl vele Duitsers onder de armoedegrens leven vraagt om ongelukken. Een duistere zaak. Ook hier hoor ik dat mensen die aan de onderkant van de sociale ladder staan steeds pissiger worden. Dat we met illusies leven is wel heel duidelijk. Als belegger koop je weliswaar illusie maar onoplettendheid verandert dat in desillusie op eigen rekening terwijl politici jarenlang door kunnen gaan met een illusinoire politiek ten koste van anderen.
  3. info_124 14 september 2015 13:10
    sorry, maar.. ik blijf een verhaal van een doofstomme blinde zien, die op basis van grafieken uit het verleden hoopt de toekomst te voorspellen, terwijl die grafieken juist laten zien, dat een trend naar boven ineens gevolgd kan worden door een forse duikeling omlaag. Oftewel: het blijft geblinddoekt koffiedik kijken.

    Tijdens mijn studie bedrijfskunde aan de UvA dit meer als een geloof gezien, want met wetenschap heeft het weinig te maken. Als het ontwerpen van een vliegtuig, waarbij c.p. de zwaartekracht en de wrijving met de lucht buiten beschouwing werd gelaten.

    Psychologische krachten zijn veel en veel sterker dan alle economische geloofsartikelen.

    Deflatie? Als dat ergens is geweest, dan bij flatscreens, computers en smartphones. En waar hebben we ons suf aan gekocht: JUIST ! Buurman / collega heeft nieuw met nog meer gimmicks, dus ik ook. Prijs: geen flauw idee, nul interesse, als het maar een model 2016 is.

    Rente: de div staten kunnen zich geen 1-2% hogere rente veroorloven. vandaar, dat de huidige rentecontracten voor 10 jaar vast, 2025-2035 op 2,03% staan.
    Aandelen: we stikken in onze productiecapaciteit, en we hebben alles al. Zolang er niet een...bankstel met ingebouwde gimmick komt, die buurman ook heeft gekocht,...blijft veel hetzelfde. We raken de productie niet kwijt. En de Chinezen zijn zich voor het eerst in 2 generaties lam geschrokken over de koersval van hun spaarcentjes. Die stellen heel veel gimmick-aankomen uit. Die worden dus hier gedumpt via internationale websites.

    Er komen tussen de 2-12 miljoen Syrisch-Irakeese immigranten aan: kapitaal verloren doch kennis en kunde mee, bloedpest aan moslim-fundamentalisten resp. de Ummah en hoezee richting Merkel en Duitsland.
    Keiharde door wanhoop gedreven doorzetters, die iedere baan aan zullen pakken om de toekomst voor hun kinderen weer op te pakken. Die zullen de "labbekakkers" uit hun baan drukken en de vraag naar woningen plus inrichting daarvan genereren.
  4. forum rang 7 rene l 14 september 2015 14:08
    Morgen is het de dag van de grote-illusionisten-show, we zullen er bijna Dizzy van worden en bij het openen van de monden liggen de eerste leugens al vol verwachting op de tongen van de sprekers.
    Wie krijgt de Zwarte Piet dit jaar, Balkenellende zei het al, na het zoet komt het zuur, schieten met hagel op korte afstand komt hard aan.

    Onze vastgoedkoning Lex leest de troonrede voor en hij lacht in zijn vuistje.
    Als grootverdiener harkt hij weer de nodige extra belastingcenten binnen en hij kan zijn buikriem weer een gaatje losser maken.

    De waxinelichthouders vliegen rond de koets tijdens de hoeden parade, de onderdanen zijn boos en voelen zich in de kou gezet.

    Dan gaat de koffer der ellende met de dubbele bodem open.
    Ons wordt een illusie van dat het beter gaat voorgehouden.
    Geen gezeik, allemaal rijk, en meer poen uit je afbraakpensioen.

    In de dubbele bodem zit een dubbele blauwe agenda met gele EU sterren met daarin een enveloppe met een reeds vooringevulde naheffing voor de Eurofielen in Brussel.
    Het bedrag wil je niet weten zeggen ze bij Klaverblad, nee, inderdaad, dat willen we helemaal niet weten.
    Eerlijk zullen we alles delen met onze nieuwe broeders.

    Ondertussen neemt bij ons rondom het stationsgebied de bedrijvigheid toe, er verschijnen steeds meer opvallende mannen met grote koffers en Lidl tassen die je met grote ogen nastaren en telefonisch hun achterban informeren.

    Ja, het gaat prima toch, Ans en Hans Modaal zijn toch blij met de lage rente op hun sobere spaarrekening, het is een zwakteaanbod.
    Het leger maakt meer kapot dan drank goed kan maken.

    Ik denk wel eens, hadden we de Gulden nog maar, hadden we de grensposten met slagbomen nog maar, helaas, we hebben ons land verkwanseld net als vele mooie bedrijven aan het buitenland die de winsten nu dankbaar afromen.
    Het is doodzonde, we waren beter af geweest wanneer het terug gevloeid zou zijn in onze eigen economie.

    De importindustrie draait overuren, goed voor de bedrijven die er aan mogen leveren, voor hun levert het nog wat op, het volk betaalt het gelag.

    Iederéén in de olie, Shell helpt, waarom pomp je eigenlijk iets onder de kostprijs op?
  5. Einhorn 14 september 2015 23:43
    quote:

    info_124 schreef op 14 september 2015 13:10:

    Er komen tussen de 2-12 miljoen Syrisch-Irakeese immigranten aan: kapitaal verloren doch kennis en kunde mee, bloedpest aan moslim-fundamentalisten resp. de Ummah en hoezee richting Merkel en Duitsland.
    Keiharde door wanhoop gedreven doorzetters, die iedere baan aan zullen pakken om de toekomst voor hun kinderen weer op te pakken. Die zullen de "labbekakkers" uit hun baan drukken en de vraag naar woningen plus inrichting daarvan genereren.
    De bestaande arabische gemeenschappen in europa staan niet echt bekend om hun grote werklust.
    Kijken we dan even naar de Syrische internationale ranking op gebied van wiskundige aptitude en je schrikt je het apelazarus. Voor de oorlog in 2007 presteerde slechts 17% van de Syrische jongeren op het niveau wat bijna alle nederlandse jongeren aankunnen. En deze domoren gaan onze kennis-economie vooruit helpen?
    Bron: TIMMS 2007, pagina 70,71.
  6. taurus86 15 september 2015 09:00
    quote:

    Einhorn schreef op 14 september 2015 23:43:

    [...]

    De bestaande arabische gemeenschappen in europa staan niet echt bekend om hun grote werklust.
    Kijken we dan even naar de Syrische internationale ranking op gebied van wiskundige aptitude en je schrikt je het apelazarus. Voor de oorlog in 2007 presteerde slechts 17% van de Syrische jongeren op het niveau wat bijna alle nederlandse jongeren aankunnen. En deze domoren gaan onze kennis-economie vooruit helpen?
    Bron: TIMMS 2007, pagina 70,71.
    Oei, u gaat strooien met feiten. Dat zullen de ´helpers´ niet leuk vinden. Want die willen de mythe overeind houden, dat het verstandiger is om het huidige leger jeugdwerklozen en middelbare werklozen af te blaffen (´jullie moeten even op je beurt wachten, eerst deze superslimme vluchtelingen´) dan bijvoorbeeld een eenmalig opnamequota te maken waarbij de verhouding van opname wordt gekoppeld aan de huidige werkloosheid in die EU opname-landen.(bijv. 1 verblijfstatus op 50 huidig werkzoekenden)
    Want er is niets tegen om de dan niet aan de beurt komende vluchtelingen, met een bed,bad,brood en onderwijs de komende 4-5 jaar een veilige schuilplaaats te geven.
    Dat is humaan; ook al wordt men nu bij zo´n voorstel door de ´helpers´voor de meest vreselijke delinquent uitgemaakt.
  7. Met Effekt 15 september 2015 15:05
    Lang leve TA!?

    Dankzij de candle bars zien de grafieken er wel spectaculair uit. Op 24 augustus stond de AEX even een paar minuten rond de 402 en sloot op 420. Idem voor Starbucks, dipte op 42$ en sloot op 50$. Hoeveel waarde moet je dan aan die paar gekken hechten die in paniek verkocht op 42$?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links