Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Na de crash

Stel dat zowel de aandelen- alsmede de obligatiebeurzen crashen, wat moet u dan doen? Nu kunnen er verschillende oorzaken zijn voor een dergelijke crash, maar stel dat het begint in de obligatiemarkt en dan met name in de staatsobligaties, welk scenario gaat zich dan af spelen?

Een scenario van faillerende overheden is niet zo onwerkelijk als het lijkt. Zo hebben wij natuurlijk de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje), maar in de opkomende markten zijn aardig wat overheden die in het nauw zijn gedreven. De aansterkende dollar heeft namelijk voor veel problemen gezorgd.

Veel van de schuld die opkomende markten hebben uitstaan is namelijk in dollars (dus niet in lokale munt). Door het aansterken van de dollar is deze schuld dus groter geworden in lokale valuta. Overheden met een schuld in dollars (zonder de mogelijkheid die te printen) zitten dan in een zeer onaangename positie.

In een aantrekkende wereldeconomie is dit wellicht niet zo’n probleem, maar in een afkoelende wereldeconomie wel.

Het China-effect

De problemen met China, de grootste importeur van vele grondstoffen, begint de exportprestaties van veel opkomende landen onder druk te zetten. Veel opkomende markten zitten dan met het probleem van een dreigende recessie, een dalende munt en een stijgende schuld (gemeten in lokale valuta).

De recessie vraagt om een renteverlaging, maar de dollarschuld vraagt juist om een verhoging. Dit is dus een vreselijke situatie om in te zitten en helaas is dit nu het geval voor veel opkomende landen zoals Brazilië.

PIIGS

Dus stel dat deze ontwikkelingen tot faillerende overheden gaan leiden, wat dan? Aandelen en obligatiemarkten in de zwakkere opkomende markten zullen worden afgemaakt, terwijl de wat meer solide opkomende markten ook worden meegesleurd, al zij het in minder extreme mate.

Ontwikkelde landen krijgen dan ook het nodige op hun bord. De PIIGS-staatsobligaties zullen dan ook klappen gaan krijgen en aandelen zullen zich in eerste instantie ook niet ontrekken aan de malaise.

In deze situatie zullen veel centrale banken zich genegen voelen om met extra onconventionele maatregelen te komen, QE-turbo, QE-kwadraat, of iets dergelijks. Vraag is of het genoeg is om de obligatiemarkt te kalmeren.

Met al dat geweld in obligatiemarkten en aandelenmarkten wereldwijd, zullen veel institutionele partijen proberen de risico’s te beperken door in zo liquide mogelijke beleggingen te gaan zitten. 

Helikoptergeld

Op dit moment is er nog geen alternatief voor de Amerikaanse dollar, dus de gedachte is dat veel van dit geld (wat belegd moet zijn volgens regulering; pensioenfonds mag bijvoorbeeld niet 100% in cash zitten) wel naar de Amerikaanse markten zal gaan vloeien.

Vraag is dan welke mix gehanteerd zal gaan worden; hoeveel in obligaties en hoeveel in aandelen? Gezien problemen in obligatiemarkten wereldwijd, kan er een kleine rotatie ontstaan waardoor er dus relatief meer geld naar Amerikaanse aandelen gaat dan naar Amerikaanse obligaties.

Gezien het feit dat de Amerikaanse aandelenmarkt een heel stuk kleiner is dan de Amerikaanse obligatiemarkt, kan zo’n kleine rotatie al grote gevolgen hebben. Beleggers zoals Armstrong denken dan ook dat (na crash in de Dow naar 13.000), de Dow zo naar de 30.000 kan gaan!

Scenario’s

Of het allemaal zo zal lopen is natuurlijk nog maar de vraag. Hoe, waar en waarom de eerste marktcrash plaatsvindt, bepaalt nogal de mogelijke uitkomst. Verder staat de reactie van overheden en centrale banken niet vast. Het is in ieder geval wel een mogelijk scenario dat goed van pas kan komen als de krach dan eindelijk daar is.

Moet u natuurlijk wel zorgen dat hij zijn kruit droog houdt! Om de tafel zitten met een beleggingsadviseur om de gehele portefeuille eens tegen het licht te houden, is dus geen overbodige luxe.

Wat schaven aan bepaalde posities, de asset allocatie wat veranderen en enkele crash verzekeringen inbouwen (via bijvoorbeeld opties en turbo’s), zijn acties waar u aan kunt denken. Maar, zoals vaker gezegd, veel hangt af van welk scenario u voorziet.

Mochten er nog lezers zijn met een steekhoudend alternatief scenario, dan kunnen ze die altijd naar mij mailen. Wellicht dat ik er eentje uitlicht in een volgende column.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 10 september 2015 10:17
    1- Je vergeet de grote vraag: of? Het staat m.i. helemaal niet vast dat er een crash gaat komen. Je kan wel volle bak inzetten op een crash, maar als die helemaal niet komt dan zit je ermee. Cees van Dongen zit er alweer vanaf 2008 op te wachten.
    2- Ooit, heel lang geleden, was er de Azië-crisis. En de Samba-crisis. En de Peso-crisis. Die hadden allemaal te maken met "opkomende" landen met teveel schulden in dollar. Toen steeg de dollar en kwamen ze in de problemen. Dikke paniek in Azië, Brazilië, Mexico, maar van alle drie was in Europa eigenlijk niet zo heel veel te merken, op een paar turbulente dagen op de beurs na. Brazilië is al weet ik hoe vaak bankroet gegaan. Als dat iedere keer hier ook een crisis zou veroorzaken, zou het niet best zijn. Kortom: als er aan de andere kant van de wereld dingen mis gaan, hoeft dat niet meteen hier al te veel consequenties te hebben.
  2. Bonus aanbieding 10 september 2015 12:03
    quote:

    theo1 schreef op 10 september 2015 10:17:

    1- Je vergeet de grote vraag: of? Het staat m.i. helemaal niet vast dat er een crash gaat komen. Je kan wel volle bak inzetten op een crash, maar als die helemaal niet komt dan zit je ermee. Cees van Dongen zit er alweer vanaf 2008 op te wachten.
    Natuurlijk is de vraag niet OF maar WANNEER. Cees van Dongen heeft kennelijk zitten slapen, of heeft u zelf niet goed opgelet? We zijn nu 7 jaar verder, 14 jaar na 2001, 21 jaar na 1994 en 28 jaar na 1987. Bent u er nog of klopt u nu snel uw verkoopordertjes in?
  3. pro-zen 10 september 2015 16:00
    quote:

    Bonus aanbieding schreef op 10 september 2015 12:03:

    [...]

    Natuurlijk is de vraag niet OF maar WANNEER. Cees van Dongen heeft kennelijk zitten slapen, of heeft u zelf niet goed opgelet? We zijn nu 7 jaar verder, 14 jaar na 2001, 21 jaar na 1994 en 28 jaar na 1987. Bent u er nog of klopt u nu snel uw verkoopordertjes in?
    Dus de markt crasht exact om de zeven jaar ? niemand weet toch wanneer een markt gaat crashen?? Anders zou dat namelijk helemaal niet gebeuren. Een crash is toch gewoon een (overdreven) terugkeer naar normale waarden.. en wat is nu gierend duur.. juust.. obli's en een aantal heet gebakken lucht aandelen.. de gehele markt an sich is nog niet in overdrijving, daar zit nog heel veel ruimte in naar mijn bescheiden mening.
  4. forum rang 5 theo1 10 september 2015 16:43
    quote:

    Bonus aanbieding schreef op 10 september 2015 12:03:

    [...]

    Natuurlijk is de vraag niet OF maar WANNEER. Cees van Dongen heeft kennelijk zitten slapen, of heeft u zelf niet goed opgelet? We zijn nu 7 jaar verder, 14 jaar na 2001, 21 jaar na 1994 en 28 jaar na 1987. Bent u er nog of klopt u nu snel uw verkoopordertjes in?
    Als je dit een crash noemt, dan zou ik snel een spaarrekening gaan openen als ik jou was. Dan is beleggen niks voor jou. Dit is gewoon een dipje dat er nu eenmaal bij hoort.

    Natuurlijk gaat er OOIT weer een crash komen. Maar zoals Keynes al zei: in the long run, we're al dead. Het gaat er hier even om of dat op afzienbare termijn gaat gebeuren.

    En dat patroon van om de 7 jaar, is naar mijn mening niet meer dan bijgeloof. Jij verkoopt zeker ook altijd alles op 1 mei? En je rekent zeker ook met de presidentscyclus en al die hocus pocus?

    Ik ben er gewoon nog en ik ben geen enkele order aan het intypen.
  5. Maan Arkenbosch 10 september 2015 19:15
    Ook de V.S. en de exporterende landen zullen klappen krijgen. (zie mijn art. ==> Goudkoorts, laatste stuiptrekking valuta geld carrousel) Er zal beginnend bij de grondstoffen landen, wanbetaling ontstaan doordat het drukpersgeld niet meer mondiaal geaccepteerd wordt. Renteverhogingen zijn te gevaarlijk door sociale onrust/electorale opkomst extreme politieke partijen. Dus zal goud/zilver/ruilhandel een vluchthaven worden. Belastingen op vermogen zal slechts kort helpen.Een vlucht naar de Chinees-Russische munten is slechts een schijn oplossing.De binnenlandse consumptie kan door de rumoerige tijd niet aangezwengeld worden. Vluchtelingen/gelukzoekers bevorderen hierbij verdere onrust. Een reductie van de overbevolking, gelet op het welvaartspeil, ligt voor de hand.
  6. [verwijderd] 10 september 2015 19:39
    Mogelijk dat het mislukken van QE in Japan een wereldwijde krach gaat inleiden. De BoJ zal niet eeuwig doorgaan met QE als het geen soelaas biedt. Het zal betekenen dat De BoJ geen wapens meer heeft om de economie aan te zwengelen. Hierdoor kunnen (meer) twijfels gaan komen over de kredietwaardigheid van Japan. Bovendien zal BoJ een deel van het stuwmeer aan staatsobligaties moeten verkopen. Gevolg: dalende obligatiekoersen in Japan, na enige weken overgaand in een krach. Vervolgens overwaaiend naar andere landen met te hoge overheidsschulden. Wereldwijde obligatie- en aandelenkrach waarbij onontgonnen indexstanden worden opgezocht aangezien centrale banken in de wereld geen wapens meer hebben.
  7. ljjls 11 september 2015 22:38
    quote:

    Poppenkast schreef op 10 september 2015 19:15:

    Ook de V.S. en de exporterende landen zullen klappen krijgen. (zie mijn art. ==> Goudkoorts, laatste stuiptrekking valuta geld carrousel) Er zal beginnend bij de grondstoffen landen, wanbetaling ontstaan doordat het drukpersgeld niet meer mondiaal geaccepteerd wordt. Renteverhogingen zijn te gevaarlijk door sociale onrust/electorale opkomst extreme politieke partijen. Dus zal goud/zilver/ruilhandel een vluchthaven worden. Belastingen op vermogen zal slechts kort helpen.Een vlucht naar de Chinees-Russische munten is slechts een schijn oplossing.De binnenlandse consumptie kan door de rumoerige tijd niet aangezwengeld worden. Vluchtelingen/gelukzoekers bevorderen hierbij verdere onrust. Een reductie van de overbevolking, gelet op het welvaartspeil, ligt voor de hand.
    Je vergeet de joden toch.....
  8. retsok 14 september 2015 13:55
    quote:

    Bonus aanbieding schreef op 10 september 2015 12:03:

    [...]

    Natuurlijk is de vraag niet OF maar WANNEER. Cees van Dongen heeft kennelijk zitten slapen, of heeft u zelf niet goed opgelet? We zijn nu 7 jaar verder, 14 jaar na 2001, 21 jaar na 1994 en 28 jaar na 1987. Bent u er nog of klopt u nu snel uw verkoopordertjes in?
    tja.. de crash van 1994 die was er ff niet.... toch iets beter gaan studeren...en vooral niet zomaar iets roepen!!!!!

    1987 crash.. 1997 crash/grote daling.. 1998 crash.. tja .. its not that easy..

    tja .. en 1987 en 1997 en 2007 tot 2009 .. hmmm. das weer net iets anders om de 10 jaar dan...
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links