Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote aandelen waarderingsblog

Het grote aandelen waarderingsblog

Met AEX op en rond 450 op het bord is dit misschien een mooi moment om ons even los te maken van de beurseuforie van vandaag en het koerspektakel van de afgelopen maand. Op maandag 10 augustus zag de index voor het laatste 500, waarna op maandag 24 augustus die nu al beruchte 401,87 langskwam.

Die 450 zit precies in het midden, vandaar. Dank Steen Jakobsen van Saxo Bank voor de link, want wat een prachtige research is dit van de Duitse vermogensbeheerder Star Sapital. Gratis toegankelijk voor iedereen. Het gaat over waarderingen van de aandelen. Want die golden als duur. Zijn ze dat nog?

Zo je en zo nee, wat is dan de theoretische up- en downside? Antwoord in dit blog! Star Capital baseert zich op de Cyclically Adjusted Price-Earnings Ratio (CAP), beter bekend als de Robert Shiller koerswinstverhouding (k/w). Dure naam, maar het is grof gezegd gewoon de gemiddelde k/w over de afgelopen tien jaar.

Alle waarderingen op een rij

Het idee is inderdaad om te filteren voor de economische en beurscycli. Deze CAPE is van alle koerswinstverhoudingen die worden gebruikt - en dat zijn er nogal wat - de meest geraadpleegde na de bekendste, de verwachte k/w voor de komende twaalf maanden op basis van de winstverwachtingen van de analisten.

Grootste nadeel van de CAPE is dat zeg maar specials occasions het cijfer voor zeker tien jaar in de war gooien. Het ding valt nu relatief hoog uit, omdat er eind 2008 en begin 2009 even helemaal niks van de analistenschattingen klopte, omdat die toen ook even het omzet- en winstspoor compleet bijster waren.

Om een lang verhaal kort te maken: die CAPE valt daardoor nu wat hoog uit. Genoeg inleidende beschieting, hier zijn de cijfers. Behalve die CAPE ziet u de PE (k/w, net uitgelegd), PC (prijs-cashflow), PS (prijs-omzet) en DY (dividendrendement). Allemaal de verwachtingen voor de komende twaalf maanden.

Let wel, het gaat om een aandelenselectie (6500 in totaal) en niet om de welbekende indices. Nederland is goed voor 1,1% van hiervan, dus het zal grofweg om de AEX, AMX en AScX gaan. Héél belangrijk: de hele boel is dit keer in euro's en niet in dollars en de de peildatum is 31 augustus (AEX slot 445,03).

Klik voor groot:

 

 

6,2% per jaar komende vijftien jaar?

U ziet hoe enorm die waarderingen verschillen! Zoek zelf de goedkope en dure markten maar uit op basis van de indicator(en) waar u het liefst mee werkt. Voor mij is dat die twaalf maands k/w. Door de verlaagde omzet en winstverwachtingen (Royal Dutch Shell!) is het Damrak duur, peperduur zelfs.

Past in het grote plaatje, want de ontwikkelde markten zijn door de bank genomen, ondanks die 10% korting die er nu is ten opzichte van een maand eerder, nog altijd duur. Wellicht dat de beurs daardoor ook zo kwetsbaar was voor dat pak slaag in augustus, want toen waren die markten nog veel prijziger.

Het is dat de concurrentie voor aandelen - cash en obligaties zijn nog véél duurder - want anders viel er best voor te zeggen om het een bubbel te noemen. Enfin, opkomende markten zijn een stuk goedkoper dan de ontwikkelde markten. Zijn ze daarmee ook aantrekkelijker dan de ontwikkelde beurzen?

Daarmee komen we op deze op het eerste gezicht enge en onbegrijpelijke tabel van Star Capital uit. Risico, statistiek over 140 jaar en standaardeviaties, lees de complete uitleg op Star Capital. Ik beperk mij tot de vijfde kolom, de forecast. U ziet dat u ondanks die dure aandelen op papier meer mag verwachten.

 

 

Het klopt precies

Let wel, dit is allemaal inclusief herbelegd dividend! Trek het dividend uit de eerdere tabel hier maar vanaf en dat ziet u dat er in de komende jaren door die hoge waarderingen theoretisch weinig koerspotentieel is. Ach, als IEX'er weet u al lang dat u het op termijn bij aandelen van dividend en niet van de koers moet hebben.

Het langjarig gemiddeld is volgens de Duitsers +7% inclusief herbelegd dividend, dus zo heel dramatsich is het nou ook weer niet. En het is een gemiddelde! Kijk daarom niet raar op als de boel weer eens kracht, er een enorme bearmarket komt, of jubeljaren op een rij van 20% of nog meer. Het is altijd een wilde rit!

De vuistregel is dat na dertig jaar aandelen en dividend (her)beleggen 75% van uw winst uit dividenden komt en 25% uit koersstijgingen. Ik weet geen officiële cijfers, maar na honderd jaar zal het 99% ofzo zijn. Hieronder ziet u - anno maart 1983 - de bekend AEX-prijsindex en de onbekende AEX-herbeleggingsindex.

Het klopt precies!

 

 

 

Resumerend, verwacht als langetermijnbelegger niet te veel van aandelenkoersen de komende jaren. Ach, eigenlijk kunt u dat maar beter nooit doen. Kan het alleen maar meevallen. Koester echter uw dividend en herbeleg het vooral. U ziet het aan de AEX-total return: op lange termijn zit u dan gewoon goed..

Om nog even op die andere vraag terug te komen: ja, opkomende markten zijn goedkoper en hebben meer potentieel. Ga uw gang, van mij hoeft het allemaal niet meer. Nog wildere ritten, onverwachte risico's en hard invliegende dollar-exposure, geef mijn portie maar aan fikkie.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links