Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wispelturig long

In april gaf ik al aan dat er in de laatste helft van dit jaar een forse correctie zou plaatsvinden op de financiële markten. Toch probeer ik ook altijd met de trend mee te handelen en dus wil ik bij herstelbewegingen long zitten. Nu valt dit met de trend mee handelen zeker niet mee.

Helemaal al niet als de trend nogal wispelturig is. Een aantal van de invloeden ga ik bekijken. Een van de zaken waarvan u het eigenlijk niet verwacht dat het effect heeft op de beurzen is de vluchtelingenproblematiek.

We hebben recent het spreekwoordelijke hek opengezet door bootjes niet terug te sturen maar op te vangen. Menselijk gezien was dit de enige oplossing maar het heeft een enorme aantrekkende werking. Turkije had al langer de grens open en heeft reeds 8 miljard euro uitgegeven.

Kortetermijnprobleem

De vluchtelingen zijn in vele landen een probleem door hun enorme hoeveelheid. Neem Duitsland, dat ineens populair is. Maar er zijn ook grote problemen ontstaan in Griekenland, dit land wordt al een tijdje overspoeld en dat terwijl er in Griekenland:

  • al 25% van de beroepsbevolking werkloos is
  • 50% van de jongeren werkloos is
  • 2,5 miljoen Grieken onder het armoedegrens leven
  • 3,8 miljoen mensen zeer dicht tegen de armoedegrens aan zitten

Kortom economisch wordt het voor veel landen op korte termijn een probleem. Op lange termijn gaan deze mensen zeker economische bijdragen leveren.

Zwakkere euro?

Verder hadden de rente en de centrale bank grote invloed, zo is ECB-voorzitter Draghi weer met zijn bazooka aan het schieten en krijgen we een onsje extra QE.

De grote vraag wordt dan meteen: wat gaat de Amerikaanse Fed doen nu de euro-dollar toch weer aan het verzwakken is. Een renteverhoging in de Verenigde Staten gaat de euro nog zwakker maken en de dollar nog sterker.

Grafiek euro-dollar

 

China is eindelijk een beetje aan het stabiliseren. Wel moeten we als het niet rustig wordt snel actie ondernemen.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

QE helpt niet

Een probleem waar ik al veel langer bang voor ben is Japan. De Japanse Nikkei 225 Index is ondanks de extreme bedragen aan QE aan het verzwakken. We hebben verkoopsignalen is de Twindicator en als ik de grafiek bekijk zie ik niet zo één-twee-drie een bodem.

Grafiek Nikkei 225

 

Helemaal op langere termijn wordt zichtbaar hoe hoog de koers wel niet staat en dus hoe veel verder de Japanse index zou kunnen dalen. Het enige goede aan de langetermijngrafiek is dat ik ook een steun kan zien.

Langetermijngrafiek Nikkei 225

 

Het Draghi-effect?

De AEX begon de maand slecht en herstelde. Maar het Draghi-effect was vreemd genoeg slechts van korte duur. Of komt dit nog? Ik denk dat we even een kortetermijnbodem krijgen en dat de AEX iets ruimte heeft om hoger te gaan.

Grafiek Twindicator AEX

 

Maar als de AEX hoger gaat, dan moet dat wel de komende tijd en dus snel gebeuren en ook mag de Duitse DAX niet onder de 9930 want dan kan het luik weer open.

Grafiek DAX

 

De Franse CAC 40 bevestigt het beeld maar geeft helaas geen extra inzichten.

Grafiek CAC 40

 

Ook grafiek van de Eurostoxx 50 houdt het bij louter bevestigen wat we weten maar we hopen natuurlijk op extra inzicht. De EB-indicator en Twindicator geven nog gewoon verkoopsignalen.

Grafiek Eurostoxx 50

 

Zonder tegenbericht

De Amerikaanse S&P 500 is door 200-daags en ook door Twindicator. De grafiek ligt ook niet lekker maar het is wel reeds hard gegaan. Ik hou het hier ook even (zonder tegen bericht) op een kortetermijnlong.

Grafiek S&P 500

 

De Dow Jones Industial bevestigt het beeld van de S&P 500.

Grafiek Dow Jones

 

De Nasdaq 100 heeft zelfs met enige fantasie een up pennant-patroon, omdat de koers van onder komt zou de Nasdaq aan de bovenkant van de driehoek moeten uitbreken.

Grafiek Nasdaq 100

 

We onderbreken de uitzending: Apple komt deze week weer met nieuws rond nieuwe telefoons en andere gadgets. Afhankelijk van dit nieuws kan de koers mogelijk eindelijk iets opveren. Maar de grafiek geeft voorlopig gewoon een negatief plaatje.

Grafiek Apple

 

Amazon geeft ook nog verkoopsignalen maar het blijft nipt bij een hernieuwde koop. Ik heb wat turbo’s omlaag want als het gaat, gaat het heel snel.

Grafiek Amazon

 

Altice is een zeer speculatief fonds dat een businessmodel uit 2000 uit de kast heeft gehaald en ik vraag me af hoe lang het goed gat? De grafiek is ernstig verzwakt en daarom geloof ik dat het spel gespeeld is.

Grafiek Altice

 

Omdat er met de letter A genoeg shorts zijn te bedenken is het ook wel goed om even naar Ageas te kijken. Het oude afgesplitste Fortis heeft enorme potenties omlaag. We zien dat een aantal verzekeraars al flink omlaag gegaan zijn.

Grafiek Ageas

 

Andere letters?

Ik had vorige week al beloofd ook andere letters dan de A te bekijken. Daarom: Zillow. Dit aandeel was meerdere keren door mij getipt als een van de duurste aandelen en wat blijkt... Ze zijn fors omlaag. Maar wat mij betreft zijn ze nog steeds duur want het maakt geen winst.

Grafiek Zillow

 

First Solar is goedkoop maar dreigt nog goedkoper te worden en daarom is het goed om even een call schrijven om zo een beetje bescherming omlaag te hebben. De premies zijn in dit aandeel heel interessant.

Bijvoorbeeld de call oct dit jaar gewoon de derde vrijdag uitoefenprijs 47,50 brengt 3,20 op. Als het omlaag gaat is dat toch weer een leuk bedrag dat u van de aankoopkoers kunt aftrekken. Mocht u de aandelen kwijtraken omhoog dan kunt u gewoon weer een put schrijven.

Grafiek FirstSolar

 

Berkshire Hathaway is ook niet wat het geweest is. Het fonds van Buffett is niet mijn ding maar ik heb weer mooie verkoopsignalen gekregen en dus voorzichtigheid geboden. De lange trendlijn geeft voor de korte termijn wellicht steun. Ik blijf er af en wellicht wordt het zelfs een mooie short.

Grafiek Berkshire Hathaway

 

Chevron Texaco is een mooi voorbeeld van een oliebedrijf dat reeds behoorlijk onderuit gegaan is. U moet eens nadenken welke oliebedrijven nog niet gedaald zijn? Ik zou dan willen ruilen naar de goedkopere reeds gecorrigeerde bedrijven. Ook moet u eens goed nadenken over de dividendrendementen van de toekomst.

Grafiek Chevron

 

Ik zat short in Starwood Hotels vanuit de gedachte dat AirBnb hotelketens uiteindelijk pijn moet doen. Als ik naar de grafiek kijk, dan zit er nog veel meer in het vat.

Grafiek Starwood

 

Als ik weer eens kijk naar Green mountain Coffee dan heb ik spijt dat ik geen zitvlees heb. Wat een beweging!

Grafiek Green Mountain Coffee

 

Nieuwe short om Green mountain snel te vergeten. Ebay heeft ook grote kansen omlaag.

Grafiek Ebay

 

Als gebruiker ben ik positief over Netflix, maar als chartist zie ik ook grote kansen omlaag.

Grafiek Netflix

 

Per saldo is mijn strategie long in de indices en short in een aantal veel te dure aandelen. Maar per saldo zie ik dus eerst een tijdelijke opleving. Als die niet komt dan is de bearmarkt al begonnen nog voor het echt herfst is. Maar nogmaals ik ga voor een tijdelijke bodem.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. fritscrach 7 september 2015 21:02
    Opvallend dat Frank als ervaren beer long vluchtelingen gaat.
    ¨Op lange termijn gaan deze mensen zeker economische bijdragen leveren¨. Welke logaritmische grafiek geeft dat aan?
    Een kwart is ongeletterd. Last van politieke correctheid?
    Laat dit asjeblieft achterwege. Die aandelen doe je overigens prima.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links