Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaarts vervolgsignaal AEX

De AEX brak gisteren op slotbasis door zijn dalende toppenlijn en hiermee is naar mijn mening de volgende belangrijke verbetering gegeven in het kortetermijnbeeld.

Ook lijkt dit de bevestiging te zijn dat de hogere langetermijnbodem bij 402 is geplaatst in de AEX. Deze bodem werd twee weken geleden op de borden gezet na de zeer forse correctie in de maand augustus. Deze startte in de zone 504 – 506 en bedroeg daarmee ruim 100 punten, ofwel 20%.

Dit was alweer de vijfde correctie (minimaal 5% daling) van dit jaar. De laatste keer dat we een dergelijke forse correctie zagen in de AEX was in de zomer van 2011. Destijds was het aantal punten van de daling even groot.

Grotere daling

Toch was de procentuele daling toen groter doordat het startpunt rond de 370 lag. Ondanks dat er in de media en onder een aantal analisten werd gesproken over de start van een nieuwe bearmarkt (contrair signaal), zie ik dit zeker niet.

We moeten daarvoor uitzoomen naar de logaritmische langetermijngrafiek. Daarop is te zien dat net als in oktober vorig jaar de correctie bijna zorgde voor een test van de sinds 2009 stijgende bodemlijn. Deze ligt momenteel rond de 386 en net als in oktober bleef de AEX hier ongeveer vijftien punten boven.

De herstelbeweging vanaf de 402 die volgde op de forse correctie was ook krachtig. Het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele correctie werd opwaarts gebroken en de laatste en brede neerwaartse gap werd gesloten.

Raakpunten

Verder gaf de RSI al een koopsignaal met de doorbraak door zijn dalende toppenlijn. Na de vorming van een tweezerstop en een hanging man bij de 446 (viel samen met een test van de dalende toppenlijn) mocht een terugtest worden verwacht voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Deze werd net boven het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van 429 gevormd. Gisteren lag de vanaf de 504 dalende toppenlijn bij 435,50. Deze lijn kende in de afgelopen maand al een groot aantal raakpunten.

Ook deze week werd hij al meerdere keren intraday getest. Een doorbraak was naar mijn mening aanstaande aan het einde van deze week. Gisteren vond deze beweging plaatst waarna een krachtig vervolg mocht worden verwacht.

Activeren

Ook de eerdere toppatronen bij 446 (vorige top) werden intraday opwaarts gebroken. De index heeft over de afgelopen twee weken zijn top verder opgehoogd naar een niveau van 448. Gezien het patroon van de afgelopen twee weken, komt er een stijgende driehoeksformatie naar voren, gelijke toppen en stijgende bodems.

Een slotkoers boven de 446 zou dit patroon activeren met een opwaarts potentieel hierna van ongeveer 45 punten. Eerste weerstand boven de 446 is overigens te vinden bij 455, een voormalige bodem over de afgelopen maanden.

grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Door de enorme volatiliteit tijdens zowel de recente forse correctie als de eerdere enorme stijging in de eerste maanden van dit jaar, is het aantal belangrijke steun en weerstandpunten beperkt. Hierdoor kan de volatiliteit ook langer op een hoog niveau blijven liggen.

Onhoudbare lijn

Doordat de 446 intraday werd gebroken, maar de AEX op slotbasis daaronder sloot, lijkt een aanloopje reëel voordat hij op slotbasis opwaarts wordt gebroken. Een eerste steunpunt ligt bij 437,50. Dit is de zeer steil stijgende bodemlijn.

Deze is ook onhoudbaar, maar de waarde is nog beperkt aangezien hij slechts een raakpunt heeft. Zolang de AEX onder de 446 blijft, kan er een tijdelijke consolidatiefase ontstaan voordat de AEX binnenkort zijn opwaartse weg vervolgt naar de 455 en hoger.

Een terugtest naar de 432,20 en zelfs de 429 is dan ook niet uit te sluiten. Maar een kort aanloopje dat ruim boven deze steunpunten blijft, acht ik reëler. Feit blijft ook dat de dalende toppenlijn met meerdere raakpunten over de afgelopen maand opwaarts is gebroken en de stijgende kortetermijntrend nog meer vorm moet krijgen.

Ook is een bodempatroon te zien met veel opwaartse potentie voor de komende weken.

 

grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.209 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 61 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 september 2015 08:55
    quote:

    Pakka schreef op 4 september 2015 08:53:

    [...]

    je doet je huiswerk niet goed... ik was meteen na 22u on the air...
    hehehe
    sorry, ik heb een leven ook...

    was gewoon een vraag he, ik heb geen leedvermaak in verlies van anderen... wat heb je gedaan dan? verlies genomen of positie uitgebreid ?
  2. [verwijderd] 4 september 2015 08:57
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 4 september 2015 08:53:

    is er news, dat dax alleen maar up gaat al een uur. fruts klimmem ook.
    vreemd.
    ze jagen ons op, om te kopen, en sh weg te doen.
    futs klimmen up om boel te flessen...

    Wie nu denkt bodem bereikt is en wil 'boot niet missen'... kan plots GAM tegenkomen...
    in 1 klap terug thuis...

    kan alles in 1 klap naar beneden naar 402 zoals 2 weken geleden...
  3. [verwijderd] 4 september 2015 08:59
    quote:

    Maeseke1 schreef op 4 september 2015 08:55:

    [...]

    sorry, ik heb een leven ook...

    was gewoon een vraag he, ik heb geen leedvermaak in verlies van anderen... wat heb je gedaan dan? verlies genomen of positie uitgebreid ?
    excuus hoeft niet hoor. Begrijp je volledig...
    Heb nog shorts... moet 6 punten goed maken...
    gaat goed komen vandaag...
  4. [verwijderd] 4 september 2015 09:00
    quote:

    ECSD schreef op 4 september 2015 08:57:

    Gisteren tijdens toespraak draghi mijn call sept 440 verkocht.gekocht op 8.80 en verkocht op 12.10 Aan de fti gezien een goede keus. Nu het aanloopje afwachten en dan nogmaals long.
    Goedemorgen allen
    ja gisteren heb ik ook mijn 1000 calls verkocht. Precies op de hoogste stand. O ja vorige week veel geld verdiend met putten.....pfffff...met andere woorden:

    Heerlijk om achteraf je winsten te melden!!!!
1.209 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 61 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links