Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie is de Slechtste Belegger van Nederland?

Wordt u de Slimste Belegger van 2015?

Bedrijven die nieuwe producten lanceren willen flops zoals bijvoorbeeld het New Coke-fiasco van Coca-Cola en de Zune van Microsoft liever voorkomen. Een manier, zo las ik in het artikel Meet the Flop Pickers in de Financial Times, is om een groep klanten te identificeren die wat voorlopen op de rest, wat hipper zijn zeg maar, en te kijken of je product bij deze groep aanslaat.

Redelijk voor de hand liggend. Het artikel noemt echter ook een andere, minder bekende manier om een flop te voorkomen, en dat is om mensen te identificeren die juist heel enthousiast worden van producten die vervolgens niet aanslaan.

Dus als Piet met zijn Google Glass (mag ik dat al een flop noemen?) bijvoorbeeld zeer gecharmeerd is van je productidee, vergeet het dan maar. Grappig genoeg blijkt dit te werken.

Spot de Slechtste

Geldt dit ook voor beleggen? Met andere woorden, kunt u niet alleen succesvol beleggen door succesvolle beleggers te volgen, maar ook door de aller-aller-slechtste beleggers te spotten – de buy high, sell low-groep - en vervolgens altijd exact de tegenovergestelde transactie te doen?

Binnenkort start de Slimste Belegger-competitie waarin u deze theorie kunt testen. Na de testweek ga ik dan ook met veel interesse de onderste regionen van de ranglijst bekijken. Wie weet word ik dan dankzij de Slechtste Belegger van Nederland wel de Slimste...

U kunt zich hier inschrijven.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

 1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
 2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
 3. aug '15 Copycat in de zak

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 31 augustus 2015 13:20
  Er is niet altijd een enkele lijn waarover men zich beweegt, dus het tegenovergestelde doen is lastig. Als de slechtste Imtech koopt, moet je er dan short in gaan, of kun je beter helemaal niks doen? Short zie je er ook geen geld meer van als het van de beurs verdwijnt. Hetzelfde geldt bij bijvoorbeeld turbos (een favoriete snel-winnen-methode van de Slimste), die hebben stoplosses, en het net-wel of net-niet raken van zo'n punt bepaalt je succes. Daarnaast hebben de 'slechtsten' vaak ook goede momenten, en kun je het theoretisch nog veel slechter doen dan die slechtste. Een interessante vraag is dan of de Slechtsten het slechter doen dan de Besten het goed doen. (Geen idee hoe je dat meet, maar misschien door logaritmisch alles uit te zetten?)

  Kortom: het idee is leuk, maar ik betwijfel nog even of het werkt. Gezien mijn (gebrek aan) succes in de vorige rondes zou dat een goede reden kunnen zijn om het toch te proberen ;)
 2. [verwijderd] 1 september 2015 12:35
  Gorilla's beleggen beter dan experts.

  Van tijd tot tijd halen ze het nieuws: dolfijnen die met ballen de AEX voorspellen of chimpansees die pijltjes gooiend fondsen uitkiezen. Beesten met succes op de beurs. Puur toeval? Niet volgens sommige economen.

  www.geldenrecht.nl/artikel/2012-09-04...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links