Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Copycat in de zak

De Chinese steun werkt niet, maar dat kan nog komen

Eerder deze week las ik het bericht dat een Chinese man een compleet bankkantoor had gekopieerd, inclusief kaartlezers en spaarboekjes. Respect.

Dit bevestigde weer eens het cliché dat China alles kan kopiëren. Ook op de beurs waren een aantal ontwikkelingen te zien die overgeschreven leken te zijn uit eerdere hoofdstukken van de crisis in het westen.

Allereerst bleek dat een aantal al eerder in de VS en Europa uitgeprobeerde steunmaatregelen (ter grootte van 144 miljard dollar) om de beurs overeind te houden niet werkten; de Chinese beurzen daalden gewoon verder.

Die 144 miljard dollar bleek dus niet genoeg (wat koop je daar tegenwoordig nog voor?) en een verbod op shortselling is sinds mensenheugenis ineffectief om paniek te voorkomen.

Kurk onder de markt

Ook de reactie van de beurs op goede cijfers op 18 augustus over de Chinese huizenmarkt herkennen we van door centrale banken ondersteunde markten: goed nieuws is slecht nieuws, want dan is de kans kleiner op verdere steun.

De aanhoudende volatiliteit op de Chinese aandelenmarkten wordt nu naar verluidt veroorzaakt doordat beleggers twijfelen aan verdere ondersteuning van de Chinese overheid. En, net als in het westen, is dat nu op korte termijn de belangrijkste kurk waarop de markt nog drijft.

Als China het westerse stappenplan blijft volgen, lijkt die twijfel me onterecht. Na QE1 volgde immers 2 en 3, en de ECB hield ook niet op nadat de eerste maatregelen niet hielpen.

Of dat gaat werken is natuurlijk niet zeker, maar in ieder geval koopt China dan net zoals Europa nu ten aanzien van Griekenland weer een paar maanden speeltijd...


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links