Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: AEX versus DAX

In de technische conditie van de AEX is niet veel veranderd. Ik wil graag wijzen op het feit dat steeds meer individuele aandelen hun belangrijke steunniveaus zijn genaderd.

Gisteren wees ik al op ING, vandaag wil ik uw aandacht vragen voor Aegon. De koers nadert nu de belangrijke steun bij 5,87 (gevormd op 15 januari). Ik verwacht niet dat dit niveau gebroken zal worden en met de RSI ver in de oversoldzone is het aandeel extreem in de uitverkoop gedaan.

Aegon heeft weerstand rond 7,22 (gevormd op 23 juli).Met een potentieel van 17% en een risico van amper 4% bedraagt de risk-rewardratio dus ruim 4.

Grafiek Aegon

 

Total Return Index

Vandaag zet ik de Nederlandse aandelenmarkt af tegen de Duitse beurs. Omdat de Duitse DAX een herbeleggingsindex is, kan die niet één-op-één met de AEX vergeleken worden. Daarom bekijk ik de AEX Total Return Index (waarbij dividenden worden herbelegd).

De AEX Total Return Index noteerde begin dit jaar een all-time-high en laat op lange termijn een totaal ander beeld zien dan de AEX. In het kortetermijnkoersverloop valt, net als bij de AEX, de vlakke technische conditie op tussen 1.351,45 (bodem van 8 juli) en 1.502,95 (gevormd op 27 april).

Ook de Total Return Index heeft de herstelfase afgebroken en was onder de laatste bodem gezakt. Overigens is die laatste doorbraak weer geneutraliseerd, waarmee deze herbeleggingsindex vooruit loopt op de AEX.

Total Return van AEX

 

Tijdelijke adempauze

Belangrijk is de zware horizontale weerstand rond 1.502 die, door middel van vier koerstoppen, aangeeft dat daar veel aanbod boven de markt hangt. Deze horde moet gebroken worden om de weg naar boven vrij te maken en gezien het technische plaatje is dat nog steeds het meest waarschijnlijke koersverloop.

Opmerkelijk sterk is de ultra-langetermijnconditie. Nadat begin van dit jaar de toppen van 2000 en 2007 rond 1300 werden gebroken, is een krachtig langetermijnkoopsignaal opgetreden, deze uitbraak is nog steeds geldig.

Sindsdien is er rond 1350 tot 1384 een serie hogere bodems gevormd, waarmee in feite de opwaartse uitbraak en dus het langetermijnkoopsignaal is gevalideerd. Op basis hiervan is de recente consolidatie slechts een tijdelijke adempauze binnen de opwaartse langetermijntrend.

Total Return van AEX

 

DAX: neutrale bandbreedte

De Duitse DAX is eveneens een herbeleggingsindex, dus vergelijkbaar met onze Total Return Index. De DAX heeft recent een herstelfase afgebroken, maar beweegt afgezien daarvan in een neutrale bandbreedte. De steun aan de onderkant daarvan rond 10.594,32 is niet in gevaar.

De DAX laat op lange termijn een sterke opwaartse trend zien. De huidige adempauze kwalificeer ik als een tijdelijke onderbreking van de opwaartse trend. Net als onze Total Return Index heeft ook de DAX een zeer zware horde achter zich gelaten, te weten de koerstoppen van 2000 en 2007.

Ook deze uitbraak, die een langetermijnkoopsignaal genereerde, is gevalideerd door een hogere bodem (boven de uitbraakpunten uit 2000 en 2007) en is daardoor nog steeds geldig.

Weekgrafiek DAX Index

 

Langetermijngrafiek DAX

 

Opwaarts koersverloop

Samenvattend concludeer ik op basis van het meerjarige koersverloop van zowel de Nederlandse als de Duitse herbeleggingsindices dat er nog steeds sprake is van zeer sterke megatrends.

Met name de opwaartse uitbraken door de weerstanden van de afgelopen vijftien jaar, alsmede het bereiken van nieuwe all-time-highs, geven aan dat het meest waarschijnlijke koersverloop in opwaartse richting is.

Afgezien van de kortetermijnadempauzes kunnen beleggers de komende jaren naar boven blijven kijken.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 06:20 De aandelenbeurzen staan wereldwijd in de standby-modus 20
 2. 24 sep De Nederlandse kapitaalmarktrente loopt op 186
 3. 22 sep Nieuwe zwakte op de beurzen ligt op de loer: Mind the gap 92

Gerelateerd

Reacties

477 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 19 augustus 2015 09:29
  quote:

  z0n0p schreef op 19 augustus 2015 09:26:


  Aegon kan wel eens van de eerste "slachtoffers" worden van het idiote financiele experiment van de Centrale Banken (rente en QE). Dadelijk trekt het financiele systeem zichzelf het moeras in.


  Aegon is al het slachtoffer sinds ze het verdienmodel kwijt zijn..lees woekerpolissen...
477 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. Aegon 09:32
  4,228
  +1,29% +0,054
 2. AEX 09:47
  795,39
  +0,50% +3,94
 3. AEX GR 09:32
  2.866,38
  +0,54% +15,35
 4. L/E-DAX 24 sep
  15.534,16
  -0,70% -109,43

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links