Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kansen keren terug

Als ik inzoom op de grafiek van de AEX van de afgelopen anderhalve week, dan wordt duidelijk dat de correctieve (neerwaartse) fase langzaam stoom afblaast. Wellicht ten overvloede, dit betreft alleen de zeer korte termijn, waarvan het correctieve verloop uit enkele negatieve signalen bestaat, zoals de korte steile dalende trend, in combinatie met de gap (het koersgat van vorige week tussen 494,360 en 488,41).

De laatste verzwakking was de neerwaartse doorbraak van de stijgende bodemlijn en de daling onder de julibodem rond 480,81. Een signaal van verbetering zou pas optreden als de AEX weer boven deze laatste bodem weet te kruipen. In dat geval wordt die uitbraak geneutraliseerd.

Kortetermijngrafiek AEX Index

 

Zijwaarts koersverloop

Nu de RSI van de AEX weer de koopzone nadert, lijkt de correctie al op zijn laatste benen te hinken. Indien ik weer uitzoom, dan blijft op de grafiek van de Nederlandse beurs een zijwaarts koersverloop zichtbaar, de steun hiervan ligt in de zone 454 tot 464.

Wat het beeld met een zijwaarts koersverloop versterkt is dat de AEX momenteel hetzelfde koersverloop volgt als dit voorjaar. Dat bestond ook uit meerdere dalingen:

  • een correctie (eind maart) naar 480,96
  • gevolgd door een dieper dal (in mei) naar 469,82
  • toen een daling naar 464,60 in juni
  • uiteindelijk culminerend in het laagste low in juli rond 454,86

Indien de AEX dit verloop thans dupliceert, dan hebben we de eerste twee dalingen al achter de rug en volgt er minimaal nog een grotere daling.

Grafiek AEX Index met RSI

 

Als de correctieve fase op korte termijn niet verder reikt dan de onderkant van bovengenoemde tradingrange (steun dus in de zone 454 tot 464), dan valt de schade mee en blijft de weg naar boven open staan.

In een volgende analyse kom ik uitgebreid op dit scenario terug want het impliceert dat de koers thans weer koopniveaus nadert. Nu is het afwachten waar de markt wordt opgevangen.

Welke conclusie?

Zoals gezegd wacht ik eerst af waar de beurs wordt opgevangen, maar zolang de genoemde steunzones intact zijn, is van een bearmarket technisch bezien absoluut geen sprake.

Nu de neerwaartse fase op zijn laatste benen lijkt te lopen zijn er binnenkort weer kansen. ING zou een van de smaakmakers kunnen zijn, die de beurs weer vooruit kan helpen.

Grafiek ING

 

ING op steun aanbeland

ING is in de afgelopen week flink onderuit gegaan, maar thans is de bovenkant van de steunzone tussen 13,20 en 13,81 bereikt. Ik verwacht nu een meer zijwaarts verloop boven de steun 13,81 (bodem van 8 juli).

Weerstand ligt pas op 16 (top van 20 juli), dat geeft vanaf de steun een opwaarts potentieel van bijna 14%, tegenover een risico van circa 2%, de risk-reward is dus gunstig.

ING is een van de zwaargewichten van de beurs, met een weging van 12,5% wordt elke koersbeweging in de AEX zichtbaar. Een eventueel herstel van ING zou de beurs dus kunnen steunen.

Overigens is de langetermijnuptrend van ING nog intact en ik denk niet dat die in gevaar is. ING is het eerste aandeel op mijn boodschappenlijstje.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

336 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
336 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links