Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Grote Correctie

Ik zei al dat het ging gebeuren... China, Griekenland en andere zaken zoals de goederenprijzen blijven ons teisteren en helaas was het in de roos. Natuurlijk niet helaas voor mij, want ik had posities omlaag. Elke hond heeft zijn dag zou je kunnen zeggen.

Ik verwacht nu ondanks de verse verkoopsignalen toch eerst nog even een licht herstel op de beurs. Een van de dingen die positief zijn aan de door China vernieuwde valutaoorlog is dat de Amerikanen geen zin hebben hun valuta nog sterker te maken en daarom willen ze de rente niet verhogen.

Hierdoor ging de TLT, trackers op de lange Amerikaanse bonds, ineens hard omhoog en ging de lange rente dus omlaag.

Grafiek TLT

 

De Chinese munt werd gedevalueerd en dat geeft ook aan dat de Chinezen er alles aan willen doen om hun economie weer te laten groeien. Natuurlijk geeft het ook aan dat de Chinese economie helemaal niet goed gaat. Dat heeft weer grote effecten op de autoverkopen in China.

Zo daalde de autoverkopen de laatste maand met 2,5% naar 1,3 miljoen voertuigen. Dit kwam dus neer op een terugval in februari 2014. De negatieve gevolgen voor onder andere BMW, Audi, Mercedes, et cetera waren groot en dat zagen we dan ook de afgelopen week in de Duitse DAX.

Uiteindelijk wordt de beweging in de Chinese aandelen de komende week van belang. Blijft het bij een pullback of gaat het toch nog omhoog. Ik denk dat China heel stiekem lager gaat.

Grafiek Shanghai Index

 

De AEX is dichtbij de 200-daagslijn. Ik denk dat de AEX de komende tijd hier doorheen zakt, maar of dat deze week al gebeurt?

Grafiek AEX Index

 

De AEX EB-indicator is gewoon short en heeft een verkoopsignaal gegeven. Ook het patroon is niet direct bullish.

EB-indicator AEX Index

 

De twindicatorgrafiek heeft ook een shortsignaal en dat blijft zelfs met een herstel zo. Dus het is niet: buy the dips, maar: sell the strength (dus als het omhoog gaat, moet u zeker verkopen).

Twindicator AEX Index

 

De Duitse DAX bevestigt dit beeld en is ook officieel short. Ook hier geldt: sell on strength.

Grafiek DAX Index

 

De Dow Jones Industrial Average laat een soort saucer-toppatroon zien. De naam zegt het al, dit is een patroon dat een duidelijke top aangeeft en ook hebben we verkoopsignalen in de Twindicator.

Grafiek Dow Jones Index

 

De Amerikaanse mid- en smallcap index Russell 2000 heeft een soortgelijk patroon als de Dow Jones en heeft ook verkoopsignalen in de Twindicator.

Grafiek Russell 2000 Index

 

De technologieaandelen van de Nasdaq 100 onttrokken zich eerst aan de misère op Wall Street maar nu geeft de Nasdaq ook een verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek Nasdaq 100 Index

 

Ook de bredere Nasdaq Composite Index heeft een verkoopsignaal. Eerlijkheidshalve is de trend nog gewoon omhoog. Maar zoals de technische analisten zeggen: een trend is een trend tot het geen trend meer is…

Grafiek Nasdaq Composite Index

 

De S&P 500 heeft ook een short en lijkt qua patroon ook weer op een saucer-top. Kortom de Amerikaanse indices zijn redelijk gelijk gestemd en dat hebben we al tijden niet meegemaakt.

Grafiek S&P 500

 

De VIX (de implied volatility) is ondanks de redelijk heftige bewegingen en de vele verkoopsignalen nog steeds laag. De koers staat rond de 14 en dus zijn puts historisch gezien, nog lang niet echt duur (lees: goedkoop).

Kortom waag een gokje en koop net als ik bescherming. Natuurlijk kunt u dit ook doen met een turbo short of een turbo long op de VIX.

Grafiek Volatiliteitsindex VIX

 

Het doek is gevallen

Imtech is exemplarisch voor de situatie van heel veel bedrijven, als de wind even een tijdje tegen zit dan is het direct over en uit. Het feit dat zo’n mooi bedrijf, eens de parel van onze industrie nu kapot gaat zegt iets over de economische situatie waarin we zitten.

Dus zelfs een extreem lage rente kan dit soort probleembedrijven niet redden. De media gaven de hedgefunds de schuld maar volgens mij is het gewoon de bedrijfscultuur die het bedrijf kapot gemaakt heeft.

Grafiek Imtech

 

Delta Lloyd is de afgelopen week fors onderuit gegaan maar is natuurlijk totaal niet te vergelijken met Imtech. Ik heb zelfs wat puts verkocht omdat zo rond deze niveaus ik best wat aandelen van dit bedrijf wil hebben.

Aegon ging afgelopen week ook flink onderuit. Net nu ik geen grote putposities meer heb?.

Grafiek Aegon

 

Berkshire Hathaway deed de afgelopen week een overname van Precision Castparts Corp een veel grotere overname dan anders en persoonlijk vind ik het niet een echt een goedkoop bedrijf. Berkshire zit nog in de opgaande trend maar ik heb wel een verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek Berkshire

 

Tesla zit ondertussen niet meer in de opgaande trend maar ondanks dat mijn koersdoel op basis van het patroon 185 is zou ik wel voorzichtig willen zijn in het shorten van dit aandeel. Het kan immers gemakkelijk ook nog even naar de 260 dollar.

Grafiek Tesla

 

First Solar is goedkoper gewaardeerd dan Buffett’s aankoop en omdat de Amerikaanse president Obama voor groene energie is, is de sector ook goed. Alle zonne-energiebedrijven zijn omlaag met de olieprijs maar de meesten hebben niet een correlatie van 1 en gaan dus niet 1-op-1 mee in de omzet.

Ik vind het een leuk aandeel en het kan ook leuk zijn om een put te verkopen om zo deze aandelen binnen te krijgen.

Grafiek First Solar

 

Voor de rest ben ik benieuwd of er snel een menselijke en structurele oplossing komt voor de vluchtelingen. Bij Calais alleen het hek hoger maken is helaas niet de oplossing. Ook onze zwakke broeder Griekenland raakt beklemd onder de stromen migranten.

Europa moet snel het probleem bij de wortel aanpakken, maar daar blijken we tot nu toe niet goed in.

Een laatste gedachte over de huidige situatie... Zoals bekend zie ik dit jaar (de komende drie maanden) een grote kans op een heel grote correctie.

Als ik dan in het FD lees dat er alleen al 2900 miljard dollar in trackers belegd is dan kan je uitrekenen hoeveel geld er spreekwoordelijk verbrand gaat worden als de markt omlaag gaat. Immers de beleggingen in trackers gaan 1-op-1 mee met de markt. Dus als het omhoog gaat is dat prima maar omlaag wordt toch pijnlijk.

U kunt nu nog beschermingsfondsen of negatief gecorreleerde strategieën toevoegen. Dit kunt u als verkapte reclame zien voor ons Lage Landen-fonds, maar het is een goed bedoeld advies om winst te nemen in indexfondsen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 augustus 2015 13:10
    Het doek is gevallen

    Imtech is exemplarisch voor de situatie van heel veel bedrijven, als de wind even een tijdje tegen zit dan is het direct over en uit. Het feit dat zo’n mooi bedrijf, eens de parel van onze industrie nu kapot gaat zegt iets over de economische situatie waarin we zitten.

    Denk dat de val van IM eerder door corruptie, fraude en graaien komt, dan waar u mee komt... mijn hemel!!!
  2. [verwijderd] 17 augustus 2015 13:58
    Wie een hond wil slaan zal een stok vinden. Op zoek naar argumenten om een perpetuele shortpositie te verantwoorden, is ook Imtech een gewillig slachtoffer. Voorstanders van dit voormalig pareltje likken immers hun wonden.
    Dat van de voorgaande drie correcties er al 9 goed voorspeld zijn is bovendien een prestatie op zich. In het kader van 'de eersten zullen de laatsten zijn' zal voornoemd scenario ongetwijfeld een keer uitkomen.
  3. Makkinje 17 augustus 2015 14:51
    Hallo Cees

    Bedankt weer voor je column. Ik ben elke maandag blij dat ik weer een originele mening van je mag lezen. Het is de eerste die ik op een maandag open.

    Ik behoor tot een groep beleggers die zich de laatste jaren afvraagt of zij het nog begrijpen. De laatste 35 jaar heb ik nog niet zo een gekke beurs, c.q. financiële wereld meegemaakt.

    Ik lees in gerenommeerde bladen meningen dat de markt niet overgewaardeerd is in b.v. Amerika ondanks koers-winst verhoudingen van soms 400. Dat hoorde ik ooit over Baan ook.

    De negatieve reacties van anderen op jou mening snap ik niet. Als ik iets lees waar ik het niet mee eens ben neem ik dat voor kennisgeving aan. Ik ben blij dat mensen hun nek uitsteken. En als je wil reageren kom dan met argumenten.

    Ik hoop dat eindelijk de schellen van de ogen van de beleggers gaan vallen en dat je lage landen fonds een keer een klapper maakt, zit ik overigens in :)
  4. [verwijderd] 17 augustus 2015 15:45
    quote:

    Makkinje schreef op 17 augustus 2015 14:51:

    Hallo Cees

    Bedankt weer voor je column. Ik ben elke maandag blij dat ik weer een originele mening van je mag lezen. Het is de eerste die ik op een maandag open.

    Ik behoor tot een groep beleggers die zich de laatste jaren afvraagt of zij het nog begrijpen. De laatste 35 jaar heb ik nog niet zo een gekke beurs, c.q. financiële wereld meegemaakt.

    Ik lees in gerenommeerde bladen meningen dat de markt niet overgewaardeerd is in b.v. Amerika ondanks koers-winst verhoudingen van soms 400. Dat hoorde ik ooit over Baan ook.

    De negatieve reacties van anderen op jou mening snap ik niet. Als ik iets lees waar ik het niet mee eens ben neem ik dat voor kennisgeving aan. Ik ben blij dat mensen hun nek uitsteken. En als je wil reageren kom dan met argumenten.

    Ik hoop dat eindelijk de schellen van de ogen van de beleggers gaan vallen en dat je lage landen fonds een keer een klapper maakt, zit ik overigens in :)

    " Het Actief Fonds Offensief daalde in juli met -0,54% tot een niveau van 100,49 EUR per participatie. Het fonds speelde afgelopen maand geregeld in op een daling. Per saldo verloor het fonds een half procent van zijn waarde aan de ontwikkelingen op de financiële markten wereldwijd "

    Kuch....

  5. [verwijderd] 17 augustus 2015 15:49
    " Total Cost of Ownership
    De Total Cost of Ownership omvatten voor u een indicatie aan totale kosten van het fonds. Voor het Today’s Actief Fonds Offensief omvat deze de
    beheervergoeding, de kosten voor indirecte beleggingen en de
    transactiekosten van fondsen. De Total Cost of Ownership bedraagt indicatief
    3,02% per jaar ".

    Kuch, kuch....
  6. oldebox 17 augustus 2015 18:54
    quote:

    Eurowin schreef op 17 augustus 2015 13:10:

    Het doek is gevallen

    Imtech is exemplarisch voor de situatie van heel veel bedrijven, als de wind even een tijdje tegen zit dan is het direct over en uit. Het feit dat zo’n mooi bedrijf, eens de parel van onze industrie nu kapot gaat zegt iets over de economische situatie waarin we zitten.

    Denk dat de val van IM eerder door corruptie, fraude en graaien komt, dan waar u mee komt... mijn hemel!!!
    Imtech is helemaal geen goed voorbeeld. De meeste bedrijven bulken van de cash.
    Imtech wankelde al heel lang op de rand van de afgrond en er bleven maar lijken uit de kast rollen.

    Verder moet je de fraude zaak in je achterhoofd houden als je naar de 'mooie jaren' van Imtech kijkt. Veel daarvan was dus gebaseerd op fraude en opgeblazen cijfers.
  7. [verwijderd] 17 augustus 2015 20:10
    De wet van Everitt over de thermodynamica:
    De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe. Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten.

    (...) Maar zoals de technische analisten zeggen: een trend is een trend tot het geen trend meer is…

    (...)

    Het doek is gevallen
    Imtech is exemplarisch voor de situatie van heel veel bedrijven, als de wind even een tijdje tegen zit dan is het direct over en uit. Het feit dat zo’n mooi bedrijf, eens de parel van onze industrie nu kapot gaat zegt iets over de economische situatie waarin we zitten.
    Dus zelfs een extreem lage rente kan dit soort probleembedrijven niet redden. De media gaven de hedgefunds de schuld maar volgens mij is het gewoon de bedrijfscultuur die het bedrijf kapot gemaakt heeft.

    Je zou dan ook kunnen concluderen dat Imtech exemplarisch is voor hetgeen wat men euforisch of depressief gestemd met een trend wil: wil ik dat de trend van bedrijven en bankinstellingen opwaarts gericht is, dan blijft de trend ook omhoog gaan, wil ik dat de trend om de een of andere reden wat in het binnen- of buitenland is gebeurd naar beneden gericht is, dan blijft de trend ook naar beneden gaan en is het op een gegeven moment dan ook over en uit, wil ik dat het duurzaam niet uitmaakt, dan is de trend dat het duurzaam niet uitmaakt, dit uiteraard met uitzondering van de bankinstellingen die de belastingbetaler voor omvallen dienen te behoeden.

    Zodat na het drukken op de gewenste knopjes in de lift deze exemplarische trend van op en neergaande, dan wel zijwaartse ontwikkelingen altijd afhankelijk zullen zijn van degenen die in de lift op de knopjes drukken, wat uiteraard bijvoorbeeld tevens het geval zal zijn met Delta Lloyd, Aegon, Berkshire Hathaway, Precision Castparts Corp, Tesla en First Solar.

    Tevens geldt voor de ca. 7,2 miljard verschillende mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen op de aarde die na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een mondiaal IKEA (sub)urbanisatie proces al dan niet in een door Coca Cola, Google, Apple, Microsoft, de sexindustrie, gokpaleizen en de bierbrouwerijen gesponsorde hapsnap hamburger internet en televisie massa cultuur zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt,

    en waarop sowieso niets nieuws onder de zon was en ook tot het einde der tijden niets nieuws onder de zon zal zijn die allen zonder uitzondering in de almaar groeiende verwarring in alle hoeken en gaten van de maatschappijen van de op- en neergaande rijken in de vaart der volkeren in het noorden, zuiden, oosten en westen erop gewacht hebben om verwekt te worden als spreekwoordelijke radertjes in het geheel tussen wieg en graf met bijvoorbeeld de huisje, boompje, beestje, fiets, brommer, auto, vakantie dingen bezig zijn waar zij in de ijdelheden der ijdelheden mee bezig zijn in de betreffende almaar toenemende verwarringen in de maatschappijen van de hoge, lage en hongerloontjes landen onder het duurzame motto

    www.youtube.com/watch?v=vALfTnd7rD4

    Songtekst: Barend Servet

    "Waar moet dat heen"

    Waar eens de boterbloemen bloeiden
    Staat nu een maf paleis
    Waar al die leuke plantjes groeiden
    Zijn nu stenen doods en grijs
    Och zal de mensheid ooit eens leren
    Te leven zonder bruut geweld
    Zullen wij dan ooit waarderen
    Wat onze Schepper heeft besteld

    refr.:
    Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan
    Waar komt die rotzooi toch vandaan
    Wat moeten wij met ons bestaan
    De wereld is nog niet vergaan

    Waar eens mooie gebouwen stonden
    Is nu een grote troep
    Waar ooit het geld werd uitgevonden
    Trap ik nu in de poep
    Och zal de mensheid ooit eens leren
    Te leven zonder bruut geweld
    Zullen we dan ooit waarderen
    Wat onze Schepper heeft besteld

    hoe meer centjes van de schatkist van een hoge, lage of hongerloontjesland naar een hoog hek, hoe meer schijnoplossingen van een verdeeldheid zoals bijvoorbeeld op het continent Eurazië als de Berlijnse muur, en hoe minder oplossing voor bijvoorbeeld het vluchtelingenprobleem.

    Dit uiteraard alleen al gelet op in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen als kip kaal geplukte “soevereine” lidstaat Griekenland dat niets meer te verliezen heeft,

    die beklemd raakt onder de stromen migranten, wat bij een simpele aanpassing van het verdrag van Dublin eigenlijk helemaal niet nodig zou hoeven te zijn.
  8. Go with the flow 17 augustus 2015 21:50
    quote:

    Theo Benschop schreef op 17 augustus 2015 20:10:

    De wet van Everitt over de thermodynamica:
    De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe. Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten.

    (...) Maar zoals de technische analisten zeggen: een trend is een trend tot het geen trend meer is…

    (...)

    Het doek is gevallen
    Imtech is exemplarisch voor de situatie van heel veel bedrijven, als de wind even een tijdje tegen zit dan is het direct over en uit. Het feit dat zo’n mooi bedrijf, eens de parel van onze industrie nu kapot gaat zegt iets over de economische situatie waarin we zitten.
    Dus zelfs een extreem lage rente kan dit soort probleembedrijven niet redden. De media gaven de hedgefunds de schuld maar volgens mij is het gewoon de bedrijfscultuur die het bedrijf kapot gemaakt heeft.

    Je zou dan ook kunnen concluderen dat Imtech exemplarisch is voor hetgeen wat men euforisch of depressief gestemd met een trend wil: wil ik dat de trend van bedrijven en bankinstellingen opwaarts gericht is, dan blijft de trend ook omhoog gaan, wil ik dat de trend om de een of andere reden wat in het binnen- of buitenland is gebeurd naar beneden gericht is, dan blijft de trend ook naar beneden gaan en is het op een gegeven moment dan ook over en uit, wil ik dat het duurzaam niet uitmaakt, dan is de trend dat het duurzaam niet uitmaakt, dit uiteraard met uitzondering van de bankinstellingen die de belastingbetaler voor omvallen dienen te behoeden.

    Zodat na het drukken op de gewenste knopjes in de lift deze exemplarische trend van op en neergaande, dan wel zijwaartse ontwikkelingen altijd afhankelijk zullen zijn van degenen die in de lift op de knopjes drukken, wat uiteraard bijvoorbeeld tevens het geval zal zijn met Delta Lloyd, Aegon, Berkshire Hathaway, Precision Castparts Corp, Tesla en First Solar.

    Tevens geldt voor de ca. 7,2 miljard verschillende mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen op de aarde die na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een mondiaal IKEA (sub)urbanisatie proces al dan niet in een door Coca Cola, Google, Apple, Microsoft, de sexindustrie, gokpaleizen en de bierbrouwerijen gesponsorde hapsnap hamburger internet en televisie massa cultuur zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt,

    en waarop sowieso niets nieuws onder de zon was en ook tot het einde der tijden niets nieuws onder de zon zal zijn die allen zonder uitzondering in de almaar groeiende verwarring in alle hoeken en gaten van de maatschappijen van de op- en neergaande rijken in de vaart der volkeren in het noorden, zuiden, oosten en westen erop gewacht hebben om verwekt te worden als spreekwoordelijke radertjes in het geheel tussen wieg en graf met bijvoorbeeld de huisje, boompje, beestje, fiets, brommer, auto, vakantie dingen bezig zijn waar zij in de ijdelheden der ijdelheden mee bezig zijn in de betreffende almaar toenemende verwarringen in de maatschappijen van de hoge, lage en hongerloontjes landen onder het duurzame motto

    www.youtube.com/watch?v=vALfTnd7rD4

    Songtekst: Barend Servet

    "Waar moet dat heen"

    Waar eens de boterbloemen bloeiden
    Staat nu een maf paleis
    Waar al die leuke plantjes groeiden
    Zijn nu stenen doods en grijs
    Och zal de mensheid ooit eens leren
    Te leven zonder bruut geweld
    Zullen wij dan ooit waarderen
    Wat onze Schepper heeft besteld

    refr.:
    Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan
    Waar komt die rotzooi toch vandaan
    Wat moeten wij met ons bestaan
    De wereld is nog niet vergaan

    Waar eens mooie gebouwen stonden
    Is nu een grote troep
    Waar ooit het geld werd uitgevonden
    Trap ik nu in de poep
    Och zal de mensheid ooit eens leren
    Te leven zonder bruut geweld
    Zullen we dan ooit waarderen
    Wat onze Schepper heeft besteld

    hoe meer centjes van de schatkist van een hoge, lage of hongerloontjesland naar een hoog hek, hoe meer schijnoplossingen van een verdeeldheid zoals bijvoorbeeld op het continent Eurazië als de Berlijnse muur, en hoe minder oplossing voor bijvoorbeeld het vluchtelingenprobleem.

    Dit uiteraard alleen al gelet op in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen als kip kaal geplukte “soevereine” lidstaat Griekenland dat niets meer te verliezen heeft,

    die beklemd raakt onder de stromen migranten, wat bij een simpele aanpassing van het verdrag van Dublin eigenlijk helemaal niet nodig zou hoeven te zijn.

    Een zwaar stuk met een dichterlijk tintje!

    Het is natuurlijk een kwestie van tijd dat een WO3 gaat uitbreken, zolang beleidmakers het diepe probleem naar voren weten te schuiven, centrale bankiers geld blijven drukken, politici kleedjes over problemen blijven leggen gebeurd er nog niets en blijven de miljarden schapen geloven in een sprookjeswereld.

    Maar als er inderdaad net als bij Imtech de problemen niet meer doorgeschoven kunnen worden valt het doek. Heel veel bouwgerelateerde bedrijven functioneren als het piramide spel van Madoff, oude rekeningen worden met nieuw binnenkomend geld betaald omdat het eerder beschikbare inkomen direct is verdwenen in de graaizakken van de top. De mentaliteit is nu "graaien wat je graaien kan" de deksels slaan vroeg of laat hard op de graaineuzen en dan is het te laat. De hel breekt los en de maatschappij raakt acuut de controle kwijt. Vul de rest maar in, oorlog wordt het!

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links