Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX 521 op korte termijn

De kans is groot dat in mijn vakantieperiode - de laatste drie weken van augustus - de AEX mijn kortetermijnkoersdoel zal behalen bij 521. Ik geef al enkele weken aan dat de AEX na de verwachte terugtest voor de vorming van de eerste hogere bodem in de maand augustus op weg kon naar de 521 punten.

Dit doel blijft voor mij het richtpunt in de komende weken. Begin juli zette de AEX zijn dieptepunt op de borden tijdens een maandenlange correctieve periode bij 454,60. Hiermee testte de index destijds mijn doelzone die ik in maart al aangaf als richtzone voor een correctieve beweging, de zone 450 – 460.

Met de vorming van deze bodem wist de AEX precies zijn 200-daags gemiddelde te testen, maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de oktoberbodem. Deze oktoberbodem is overigens een belangrijke langetermijnbodem.

Al vroeg

Destijds viel de AEX ruim 13% terug en testte op ongeveer tien punten na de stijgende langetermijnbodemlijn. Deze oktoberbodem bij 366 was ook het startpunt van de huidige stijgende middellangetermijntrend die begin dit jaar versteilde. Deze versteiling zorgde ervoor dat mijn koersdoel voor heel 2015 al vroeg in het jaar werd behaald, te weten de 495 punten.

Dit is een niveau dat veel beleggers en analisten eind vorig jaar als onmogelijk beschouwden om te bereiken. Met de versteiling van de stijgende trend heb ik ook mijn langetermijnkoersdoel verhoogd naar een niveau van 564, de top van 2007.

Na de vorming van een bodem begin juli bij 454,60 steeg de AEX in zeven handelsdagen en onder de vorming van drie opwaartse gaps met 50 punten tot een recente top bij 506. Deze beweging leek daarmee veel op de eerdere stijging van 411 naar 460 in januari in slechts acht handelsdagen.

Hogere bodem

Ik gaf bij het bereiken van de 500 – 506 al aan dat eerst een terugtest mocht worden verwacht voordat de AEX door zou zetten tot boven de jaartop van 510,50. Deze terugtest zorgde voor een recente hogere bodem bij 481, net onder mijn doel van 486.

Nu deze hogere bodem is gevormd, gaf ik al aan dat de opwaartse druk op de jaartop kon worden opgevoerd. Uiteindelijk houd ik dus rekening met een verder opwaarts vervolg naar de 521 punten. De kleine toppatroontjes van de afgelopen dagen (o.a. een hanging man) werden gisteren allemaal opgeheven met de beweging boven de top van vorige week (496,60).

Ook de eerdere top van 497,30 werd opwaarts gebroken. Hierdoor is er ruimte ontstaan voor de komende dagen voor een verdere beweging naar de 506 tot 510. Hier liggen belangrijke toppen, maar ook de neklijn van een sinds juni in vorming zijnde omgekeerd hoofd-schouderpatroon.

Tweede schouder

Dit patroon lijkt in de afrondende fase te zitten van de vorming van de tweede schouder, maar zal pas geactiveerd worden boven de neklijn. Vanuit dit patroon is overigens een koersdoel te berekenen dat overeenkomt met mijn langetermijnkoersdoel, te weten de zone 560 – 570.

Weerstand voor de komende dagen ligt dus bij 506 en 510,50. Met de doorbraak door de 496,60 – 497,30 gisteren, is het eerste steunpunt nu te vinden bij 497,30. Trekken we een lijn langs de bodem van 454,60 en de eerste hogere kortetermijnbodem van 481 dan ligt deze zeer steil oplopende bodemlijn vandaag bij 491,50 als tweede steunpunt.

Daaronder ligt verder nog de opwaartse gap tussen de 490,50 en 491,40.

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

293 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 augustus 2015 09:10
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 4 augustus 2015 08:29:

    Bas, heb jij computers met software waar al orders in liggen of uitkomsten.'
    Moet toch voorkennis steeds zijn.

    Lage oil en hoge benzine prijzen nog steeds kloppen ook niet.

    Prijzen van ruwe olie hebben ca. 24% aandeel in de uiteindelijke benzineprijs.
  2. wd86 4 augustus 2015 09:11
    Goedemorgen,

    Ik heb even een vraag aan jullie. Ik heb gistermiddag om 17:19 Binck turbo's van DSM gekocht. Ik heb daarna meteen een redelijk strakke stoplimiet verkoop order ingesteld. Nou zijn mijn turbo's gisteravond verkocht voor mijn ingestelde limiet order. Wat mij alleen niet helemaal duidelijk is; hoe kan het dat de koers van de turbo nog beweegt als de koers van het aandeel stil staat? na 17:30 kan er toch niet meer gehandeld worden in DSM? Ook als ik kijk bij Nederlandse fondsen in New York lijkt het erop dat het aandeel DSM niet bewogen heeft. het staat daar nog op dezelfde koers als waar het in NL om 17:35 op staat.

    Alvast bedankt!
  3. pro-zen 4 augustus 2015 09:18
    quote:

    niettezuinig schreef op 4 augustus 2015 09:02:

    BAS, je zou mij een enorm plezier doen met een analyse van goud, voordat je op vakantie gaat. Mag ook heel kort in een reactie ipv een volledige analyse, maar er wordt zoveel over goud gesepeculeerd, en ik ben enorm benieuwd hoe jij er over denkt.
    Veel dank!!
    Jah!! Hier ook een verzoek mbt goud, of grondstoffen in het algemeen.
    Ben ik ook erg benieuwd naar, als het er ergens heet aan toe gaat dan is zijn het de commodity's markt de laatste tijd... Zou erg interessant zijn!!

    BVD
  4. pro-zen 4 augustus 2015 09:21
    quote:

    wd86 schreef op 4 augustus 2015 09:11:

    Goedemorgen,

    Ik heb even een vraag aan jullie. Ik heb gistermiddag om 17:19 Binck turbo's van DSM gekocht. Ik heb daarna meteen een redelijk strakke stoplimiet verkoop order ingesteld. Nou zijn mijn turbo's gisteravond verkocht voor mijn ingestelde limiet order. Wat mij alleen niet helemaal duidelijk is; hoe kan het dat de koers van de turbo nog beweegt als de koers van het aandeel stil staat? na 17:30 kan er toch niet meer gehandeld worden in DSM? Ook als ik kijk bij Nederlandse fondsen in New York lijkt het erop dat het aandeel DSM niet bewogen heeft. het staat daar nog op dezelfde koers als waar het in NL om 17:35 op staat.

    Alvast bedankt!
    Je kunt tot 22:00 handelen met binck turbo's op bvb de AEX... ik denk dat de koers dan op basis v/d futures wordt bepaald, dus dit zou met individuele fondsen ook kunnen.. Desnoods ff bellen met hun klantenservice die weten het vast wel. Wellicht kun je er wat mee.
293 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links