Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is Gilead nog koopwaardig?

Koopkandidaat: Gilead Sciences

Ik houd het aandeel Gilead Sciences al flinke tijd in de gaten en heb er met de Marktgevoelspeederportefeuille ook al meerdere keren succesvol in gehandeld. Sinds 2012 zit de koers van dit aandeel in een stijgende lijn: van 20 dollar naar ruim 120 dollar.

Hierdoor vragen beleggers zich geheel terecht af of de koers van dit aandeel nog wel verdere opwaartse potentie heeft. Het antwoord op deze vraag is volgens mij overduidelijk ja.

Daggrafiek Gilead

Gilead Sciences gaat namelijk nog steeds vooruit en weet telkens de verwachtingen te overtreffen met zijn kwartaalcijfers. Recent bereikte de koers zelfs het hoogste punt ooit, waarna de koers weer corrigeerde. Zelfs op dit hoge punt wordt Gilead nog steeds niet erg hoog gewaardeerd. Momenteel staat de koers-winstverhouding namelijk op slechts 12,6.

Harvoni en Sovaldi

Vooral het afgelopen jaar zijn de resultaten van Gilead er flink op vooruit gegaan. Dit kwam door de medicijnen tegen Hepatitis C, Harvoni en Sovaldi. Deze wist Gilead te bemachtigen door middel van een overname. Omdat er nog geen goed werkende medicijnen zijn tegen deze ziekte kan Gilead flinke bedragen vragen voor de behandeling met deze medicijnen.

Dit heeft voor een enorme toename gezorgd van zowel de omzet als de nettowinst in het jaar 2014. Er wordt verwacht dat deze trend zich alleen maar voort zal zetten en dat Gilead deze medicijnen in steeds meer landen zal gaan verkopen.

Aangezien er honderden miljoenen mensen wereldwijd zijn die onder Hepatitis C lijden, is de potentiële markt dus erg groot. Er is dus nog genoeg ruimte voor Gilead om in deze markt verder te groeien.

Andere positieve punten

Gilead was echter al een succesvol bedrijf vóór de komst van Harvoni en Sovaldi. Hierdoor hoeven beleggers niet alleen maar uit te gaan van het succes van Harvoni en Sovaldi. In 2013 behaalde het bedrijf bijvoorbeeld al een omzet van 11,2 miljard dollar en een winst per aandeel van 2,01 dollar.

Verder heeft Gilead meerde medicijnen in de pijplijn die in de toekomst voor een flinke omzetstijging kunnen zorgen. Ook hier ligt dus voldoende potentie. Gilead Sciences is ook al een tijd bezig met het terugkopen van eigen aandelen. Zo gaf het bedrijf in het eerste kwartaal maar liefst drie miljard dollar uit om eigen aandelen terug te kopen.

Als Gilead hiermee door is blijven gaan, zal dit bijdragen aan een hogere winst per aandeel, waardoor de kans weer groter is op een betere winst per aandeel dan werd verwacht.

Risicorendement is gunstig

Het aandeel Gilead bereikte in juni het hoogste punt ooit op 123 dollar. Inmiddels is de koers van Gilead weggezakt naar 108 dollar. Dit is in mijn ogen een goed punt voor de opening van een longpositie vlak voor de kwartaalcijfers. Vanwege de correctie van de koers is het risico namelijk verkleint, maar de opwaartse potentie juist vergroot.

Ik denk hierdoor dat Gilead Sciences een erg interessant aandeel is om op te pakken vlak voor de kwartaalcijfers. De risico-rendementsverhouding ligt in ieder geval in het voordeel van de koper. Wellicht dat het aandeel binnenkort een nieuw hoogtepunt bereikt.

 


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links