Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Hogere bodem AEX in de maak

De AEX is vanaf de recente top bij 506 inmiddels rond de zestien punten kwijt. Hij bevindt zich middenin de verwachte terugtestfase voor de vorming van een eerste hogere bodem in het kortetermijnbeeld.

Ik gaf eerder al aan dat deze terugtest mocht worden verwacht voordat hogere jaartoppen op de borden zouden worden geschreven. Ik verwacht wel dat in de komende dagen de hogere bodem kan worden gevormd.

We moeten dus zeer alert zijn op bodemvormingsignalen. Ik gaf in de afgelopen week aan dat de kans reëel was dat de AEX verder zou wegzakken richting het 50-daags gemiddelde dat nu bij 486,30 is te vinden.

Belangrijke bodem

Opvallend is dat dit niveau gelijk ligt aan een ander steun/richtpunt. Als we de gehele stijging vanaf de bodem van 454,80 tot aan de 506 bekijken (ruim 50 punten) dan ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau ook bij 486.

Zolang een index boven een dergelijk Fibonacci-retracementniveau weet te blijven, blijft er sprake van een zeer krachtige trend. Dit zagen we eerder ook bij de recente bodem van 454,80. Dit betekende destijds niet alleen een test van het 200-daags gemiddelde, maar ook een test van het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen de oktoberbodem van 366 en de jaartop van 510,50.

De belangrijke, hogere middellangetermijnbodem werd dus eerder deze maand gevormd bij 454,80. Hiermee worden de contouren van de stijgende middellangetermijntrend die in oktober vorig jaar werd gestart duidelijker.

Snelle opwaartse beweging

Deze forse correctie van meer dan 10% in een tijdsbestek van drie maanden was een normale reactie na de zeer krachtige stijging in de eerste maanden van dit jaar van ongeveer 25%. Ik gaf in maart al aan dat een correctieve beweging mocht worden verwacht richting de zone 450 – 460, die uiteindelijk precies werd behaald.

Na de afronding van deze langdurige correctieve fase eerder deze maand steeg de AEX in slechts zeven (positieve) dagen ruim 50 punten. De laatste keer dat we een dergelijke opwaartse beweging met meerdere gaps zagen was in januari toen de AEX van 411 naar 459 opliep (ook ongeveer 50 punten).

Hierna volgde een consolidatie/terugvalfase voor de vorming van een hogere bodem. De gelijkenis is dus opnieuw groot met deze eerdere periode. Na de positieve dagen (slot ligt boven openingskoers), zagen we de eerste haarscheurtjes komen en afvlakking van de zeer krachtige opgaande beweging.

Alert op bodemvormingssignalen

Een doji en enkele negatieve dagen rond de 506 zorgden voor de vorming van een top waarna de huidige terugval werd ingezet. Daarbij werd de laatste gap (497,50 – 499) al gesloten en ook de steun van 495 gebroken.

Deze gap was mijn eerste terugtestdoel, waaronder een verdere beweging richting het 50-daags gemiddelde mocht worden verwacht. Voor de komende dagen moeten we dus zeer alert zijn op bodemvormingssignalen en een plotselinge omkeer in het kortetermijnbeeld waarna de eerste hogere kortetermijnbodem een feit kan zijn.

Hiermee zouden ook de contouren van de zeer steile opgaande kortetermijnbeweging duidelijk worden. Mocht de AEX onder de 486 terecht komen dan ontstaat ruimte naar de 482,75 (onderkant 2e gap) tot het 50%-niveau van 480.

Kleine kans

Deze kans mogen we niet uitsluiten, maar acht ik minder realistisch. Ik de komende weken na de vorming van een hogere kortetermijnbodem acht ik de kans groot op een verder opwaarts vervolg richting de 521 (dubbele top van eind 2007).

Daar moeten we opnieuw bekijken of de kans op een volgende (de vijfde van dit jaar) correctie van 5% tot 10% kan starten. Zover is het nu nog niet, eerst maar eens kijken waar en wanneer in de komende dagen de hogere kortetermijnbodem gevormd kan worden.

Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

503 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 27 juli 2015 08:38
  Wat de koers Binckbank dadelijk ook gaat doen, dit staat als een huis en daar hamer ik al sinds februari op:


  Meer transacties voor BinckBank  AMSTERDAM (AFN) - BinckBank heeft het aantal transacties in de eerste helft van het jaar met 14 procent zien groeien tot 5 miljoen. Dat maakte de onlinebroker maandag bekend in een tussentijds handelsbericht.

  Naar BinckBank detailpagina >  Het bedrijf sprak van een succesvol eerste halfjaar, waarin het profiteerde van de beweeglijkheid op de financiële markten, waardoor het handelsvolume steeg. In alle landen waar BinckBank actief is namen de transacties toe.

  Italië liep daarbij voorop met een groei van 39 procent, gevolgd door België (plus 32 procent) en Nederland (plus 22 procent). In Frankrijk steeg het aantal transacties met 5 procent. BinckBank zag de totale inkomsten uit operationele activiteiten met 4 procent groeien tot 89,6 miljoen euro, onder de streep stond er een plus van 16,8 miljoen euro.

  Alex

  De broker zag verder het beheerd vermogen bij onderdeel Alex veel minder hard teruglopen dan in het eerste kwartaal van het jaar. Het afgelopen kwartaal vloeide er 74 miljoen euro weg, tegen 241 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2015. Er kwam voor 58 miljoen euro aan nieuw vermogen van bestaande als nieuwe klanten bij Alex binnen.

  BinckBank heeft in de eerste helft van het jaar weer nieuwe claims ontvangen van beleggers die zeggen verlies te hebben geleden op hun beleggingen via Alex Vermogensbeheer. ,,Momenteel lopen er 86 claims met een totaalbedrag van 2,1 miljoen euro'', aldus BinckBank.

  BinckBank verhoogt het interimdividend van 0,10 euro per aandeel naar 0,14 euro per aandeel. De onderneming gaf geen concrete toekomstverwachting af.
 2. [verwijderd] 27 juli 2015 08:49
  quote:

  Bodemvondst schreef op 27 juli 2015 08:43:


  Fijn voor je Alex, maar nu weten we het wel.


  Hoezo heb jij de aandelen in bezit dan? Nee? Oke, dan heb je het nog steeds niet begrepen toch? Jammer dat je er ook niet van geprofiteerd hebt. Maar ja jij bent al vermogend genoeg he:).

  Kijkend naar de AEX baal ik van de duikeling onder de 490. Dow stop geraakt en augustus 505 meer dan gehalveerd. Ik had toch wel verwacht dat we richting 512 zouden gaan. Zo blijkt maar weer dat het lastig voorspellen blijft (iig voor mij:)). Expert gefeliciteerd met je juiste kijk op de beurs. Hopelijk heeft het je flink opgeleverd. 3. [verwijderd] 27 juli 2015 09:02
  "KBC heeft een accumulate-advies en koersdoel van EUR11"

  Ik mis het punt helemaal niet. Vrij financieel forum en ik heb hier van diverse lieden veel kritiek gehad op het feit dat ik Binckbank aanprees. Ik zou bij Alex en/ of Binckbank werken en nog meer van die onzin. Daarnaast zijn het maar een paar berichten maximaal per week over Binckbank van mijn kant. Misschien kan je daar gewoon overheen lezen?
  "En je begint nu ook nog te zuigen" is een chique uitspraak wil je zeggen?
503 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

AEX

789,49 17 sep
-8,66 -1,09%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links