Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grow up, Google!

Grow up, Google!

 

Google stal gisteren de show nabeurs op Wall Street met die +12,1% op haar KW2-cijfers. Het is zelfs te zien aan de Nasdaq 100 future, die +0,3% doet (Google is een zwaargewicht met de A shares à 3% en de C shares zelfs à 3,5%), waar de S&P 500 future op nul staat.

Toch zijn er altijd zeurkousen. Deze bescheiden discussie had ik net op Twitter met dividendspecialist Menno van BeleggersBelangen:

 

 

 

Dat hopen is verkopen is een oude optiehandelarenwijsheid die ik hoog heb zitten. Ga eens bij uzelf na hoe vaak u als actieve belegger - ik heb het niet over de lange termijn buy & hold types - iets koopt of verkoopt met eigenlijk als enige argument dat u hoopt dat het daalt of stijgt.

Met die beleggingsstrategie zijn er niet veel rijk geworden. U moet het niet á la minute letterlijk nemen bij Google, want u kunt goede redenen hebben om in het aandeel te zitten. Vanaf de beursintroductie elf jaar geleden is - mits stalen zenuwen - hopen op hogere koersen ook dé strategie gebleken!

Niettemin gedraagt Google zich nog altijd als een typisch groeiaandeel, waarbij u er als aandeelhouder bekaaid af komt. Zie alle argumenten hierboven. Daarom heeft het bedrijf ook enkele jaren geleden die A en C shares geïntroduceerd, gewoon om u als aandeelhouder buitenspel te zetten.

Prima, zo lang Google groeit en de koers harder stijgt dan de markt gaat niemand klagen. Wat dat betreft verbaast het mij wel dat de Carl Icahns van deze wereld het concern vooralsnog met rust laten. Zelfs Apple was niet veilig voor corporate raiders - en het werkte ook nog: dividend.

Google heeft alleen al 70 miljard dollar aan cash! Wellicht dat het aandeel eerst dood geld moet worden of structureel gaat achterblijven bij de markt, wil er rumoer ontstaan. Tot die tijd moet u hopen op hogere (of lagere) koersen.

 

 

Klik voor groot, Google versus S&P 500 en Nasdaq 100:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 17 juli 2015 10:48
    Met tech bedrijven beetje geduld hebben...

    Youtube destijds overgenomen voor 1,65 miljard
    Android zelf ontwikkeld en nr 1 OS on mobile

    CFO Ruth Porat tav divi en share buybacks:

    When asked about dividends/buybacks, Porat didn't make any promises, but didn't shut the door on them either, stating her review process is still at an early stage and that capital returns have to work for the medium/long-term.
  2. Internet sjakie 17 juli 2015 11:08
    Google is zeker nog een groeiaandeel. Door hun unieke positie als tech - grootmacht en allesweter/meter kunnen ze goed inspelen op alle toekomstige tech trends. Waarom zou je dividend uitkeren aan je aandeelhouders, als je dat geld ook kan investeren in de volgende tech hype en zo veel meer rendement kan halen op de lange termijn. Ze zitten in honderden bedrijven ( bv. Uber ), zijn van alle markten thuis ( Youtube is het nieuwe TV kijken, zelfrijdende auto's, internet of things etc. ). Ik denk dat over 5 / 10 jaar Google het grootste bedrijf ter wereld is.
  3. joeps 17 juli 2015 11:55
    Dividend is een sigaar uit eigen doos. Het bedrijf betaalt een bedrag aan de aandeelhouders, maar wordt daardoor ook - met hetzelfde bedrag - minder waard. Als het nodig is om een inkomen uit de beleggingen te krijgen, kan je ook af en toe een plukje verkopen, dat komt op hetzelfde neer. Als je (nog) geen inkomen uit beleggingen nodig heb, en je het dividend toch zou herbeleggen, mag je al helemaal niet klagen, want geen dividend bespaart je werk!
  4. jrxs4all 17 juli 2015 12:45
    quote:

    joeps schreef op 17 juli 2015 11:55:

    Dividend is een sigaar uit eigen doos. Het bedrijf betaalt een bedrag aan de aandeelhouders, maar wordt daardoor ook - met hetzelfde bedrag - minder waard. Als het nodig is om een inkomen uit de beleggingen te krijgen, kan je ook af en toe een plukje verkopen, dat komt op hetzelfde neer.
    Nou, niet echt. In theorie wel, maar als je echt belegt maakt het wel degelijk verschil.

    Als ik elk jaar een euro dividend per aandeel ontvang heb ik elk jaar een euro binnen en nog steeds dezelfde hoeveelheid aandelen.

    Als ik elk jaar een aantal aandelen moet verkopen om diezelfde euro te ontvangen, hangt het van de koers van de dag af hoeveel aandelen ik moet verkopen.

    Da's nou net het verschil tussen harde knaken in je portemonnee en een aandeel waarvan je nooit weet wat het waard is.

    Voor degenen die alle dividend herinvesteren maakt het trouwens ook verschil. Omdat tijdens een crash (en die komt op termijn altijd weer) de koers meestal veel harder daalt dan het dividend, dan krijg je dus steeds meer aandelen voor je dividend.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links