Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Flutredding

Griekenland is gered! Althans, op papier. Allereerst moeten de parlementen van Griekenland (voor woensdagavond 15 juli, de datum van dit schrijven), Nederland, Duitsland, Finland, Oostenrijk, Slowakije en Estland de deal goedkeuren. Ook Spanje wil het voorleggen (maar hoeft dit niet te doen).

Maar markten reageren positief en lijken te zeggen dat alles in kannen en kruiken is, maar ik hoor iets tikken.

Weg vol met beren

Vraag is dan ook of de markt het wel juist ziet. Het lijkt nu volledig herstel in te prijzen, maar al de voornoemde parlementen moeten er nog over stemmen. Nu zullen de meeste parlementen veel lawaai maken om vervolgens mak mee te stemmen, dus wellicht dat de markt het hier bij het juiste eind heeft.

Maar er is meer aan de hand. Het IMF, onderdeel van de Trojka (tezamen met EU en ECB), heeft namelijk een leuke poets gebakken door op de vooravond van het Griekse referendum te laten weten dat de Griekse schuld moet worden afgeschreven.

Dit speelde het OXI-kamp van premier Tsipras natuurlijk in de kaart. De overige Trojka-partners were not amused. Met zowat kinderlijke damage control-initiatieven (“we wisten allang van het IMF rapport af”), probeerden ze te lijmen wat er te lijmen viel.

Slangenkuil

Maar het IMF liet het daar niet bij zitten; ze zijn net uitgekomen met een geheim rapport waarin staat dat de eurolidstaten (en de EU) veel te positief zijn over de houdbaarheid van de Griekse schuld NA dit zoveelste reddingspakket.

Het IMF zegt dat een significant deel van de Griekse schulden moet worden afgeschreven, om de boel houdbaar te maken.

Of het nu de Verenigde Staten zijn, die via het IMF, hun visie van quantitative easing (QE) en begrotingstekorten aan de Europese partners opdringen, of dat het IMF enig realisme probeert te bewerkstelligen (de Griekse schuld is namelijk inderdaad onhoudbaar, zeker na deze hulpactie), doet er niet zoveel toe.

Feit is dat de 'partners' met elkaar overhoop liggen. Welke beslissingen uit deze slangenkuil gaan komen is dus uiterst moeilijk te voorspellen. Een onzekerheid die nu niet is ingeprijsd in de markt.

Duitsland wil Grexit forceren

Dus niet alleen de eurozone en EU-lidstaten liggen met elkaar overhoop, maar ook de Trojka-leden. Dit maakt het een uiterst complex systeem, waarvan de effecten echt alle kanten kunnen opgaan.

Terugkomend op de spanningen tussen de eurozone-lidstaten: er circuleren ook theorieën dat Duitsland eigenlijk aanstuurt op een Grexit om de Fransen in het gareel te houden. Met het huidige eisenpakket dat op tafel ligt, is het namelijk de vraag of het Griekse parlement akkoord zal gaan.

De eisen zijn namelijk strenger dan waar Griekenland het referendum over heeft gehouden (>60% was tegen een dergelijke deal)!

Mocht het de goedkeuring krijgen (dan is het inmiddels gisteren, mits er niet weer een deadline wordt gebroken), dan moet blijken of de Grieken daadwerkelijk overgaan tot implementatie van de gestelde eisen. Iets waar de vorige bailout ook op stukgelopen is.

Ikke ook

Als de deal wordt goedgekeurd en geïmplementeerd, dan is de vraag wat de andere perifere landen zoals Spanje, Portugal en Italië gaan doen. Zij zullen moeten meebetalen aan de redding van Griekenland en dat zal verkiezingstechnisch niet makkelijk zijn.

Verder zal de druk binnen deze landen toenemen om ook concessies te krijgen aangaande de eigen staatsschulden en bancaire sector. Iedereen wil hetzelfde voordeel, maar dit zal voor problemen zorgen. Duitsland (en met name Nederland, Finland) zullen weigeren om die concessies te doen.

Verder zijn de bedragen waar dan over gesproken moet worden velen malen groter dan nu het geval is met Griekenland.

Waanzin regeert

Als ik dan naar de huidige Griekse deal kijken, dan zijn gedachten aan het Verdrag van Versailles niet ver te zoeken. Als ik verder kijk naar wat voor gegoochel er nodig is om dit hulppakket van de grond te krijgen (gekke constructies via het EFSM, afdwingen van goedkeuring, het omzeilen van verdragen en zo verder), dan begrijp ik niet dat er nog mensen zijn die de divergerende werking van de euro niet willen inzien.

Ten tijde van de eerste Griekse redding jaren terug (2011), schreef ik al dat het een flutredding was en dat dit alleen maar uitstel zou beteken. En zie nu... Nu ook weer is dit niet de redding van Griekenland; het land gaat hier nog slechter uitkomen, omdat de kern van de problematiek niet wordt aangepakt.

Deze foto van de Volkskrant uit oktober 2011 spreekt boekdelen:

Voorpagina Volkskrant

 

De markt lijkt nu een volledig herstel naar normaliteit in te prijzen, maar het is de vraag of dat terecht is. Ik denk van niet.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 16 juli 2015 10:59
    Terechte opmerking van Alexander. Dit wordt 1921/1922 Duitsland. De drukpersen ook in Azië en de V.S. gaan sneller draaien of de rente gaat omhoog om de inflatie te beteugelen. Ondertussen wordt de grote massa armer en ontstaat sociale onrust. China wordt ook een grote dobbelsteen met de grote grondstoffen leveranciers in zijn kielzog. De controverse tussen Iran en Saoedi Arabië +?(Israel) gaat escaleren.
  2. Brokie Even 16 juli 2015 11:37
    "De markt lijkt nu een volledig herstel naar normaliteit in te prijzen, maar het is de vraag of dat terecht is. Ik denk van niet."

    Ik denk het ook niet, maar wanneer komt dat "besef"? Nog voor september of pas over 3 jaar?

    Eigenlijk lijkt het erop dat het besef dat dit niet gaat werken er bij iedereen allang is, maar iedereen heeft baat bij een verdere stijging van de markten. Dus wie gaat dat feestje bederven? Ja, de man op straat die wil het niet, die wil een Grexit, maar die heeft geen moer te zeggen.
  3. Brokie Even 16 juli 2015 11:42
    Waarom hoor ik zo weinig over het verdien/groei model van Griekenland. Er moet geld bij en er moet "hervormd" worden, maar als er geen geld wordt verdiend, dan kun je hervormen tot je een ons weegt, maar dan blijft het alleen maar geld kosten. Nu hebben ze alleen een beetje toerisme en Griekse yoghurt en olijven. Daar kun je geen 80 miljard mee terugverdienen. Dat snapt een kind nog.
  4. [verwijderd] 16 juli 2015 11:45
    Dat Griekenland zijn schulden niet kan en zal terugbetalen is al jaren bekend. En inderdaad, de economische klap die nu is uitgedeeld door het beleid en gedrag van Tsipras, heeft het voor de Grieken alleen maar moeilijker gemaakt. De populistische vergelijking met het verdrag van Versailles, leuk gepikt van Marc Ostwald van ADM Investor Services International, gaat compleet mank, alleen al vanwege het feit dat de Grieken nauwelijks rente behoeven te betalen over hun schuld, maar bovendien omdat Duitsland toen in de vorm van produktiemiddelen moest betalen. De belegger kijkt inmiddels verder en ziet Griekenland steeds meer als een non event
  5. Brokie Even 16 juli 2015 11:50
    quote:

    yieldcurve schreef op 16 juli 2015 11:45:

    Dat Griekenland zijn schulden niet kan en zal terugbetalen is al jaren bekend. En inderdaad, de economische klap die nu is uitgedeeld door het beleid en gedrag van Tsipras, heeft het voor de Grieken alleen maar moeilijker gemaakt. De populistische vergelijking met het verdrag van Versailles, leuk gepikt van Marc Ostwald van ADM Investor Services International, gaat compleet mank, alleen al vanwege het feit dat de Grieken nauwelijks rente behoeven te betalen over hun schuld, maar bovendien omdat Duitsland toen in de vorm van produktiemiddelen moest betalen. De belegger kijkt inmiddels verder en ziet Griekenland steeds meer als een non event
    Dat ze de schulden niet terug kunnen betalen is zeker al jaren bekend, waarom blijven ze er dan miljarden insteken? Waarschijnlijk omdat banken er nog steeds rekeningen hebben uitstaan die vereffend moeten worden.
  6. forum rang 5 theo1 16 juli 2015 11:55
    Volgens mij houdt de beurs zich allang niet meer met Griekenland bezig. Natuurlijk heeft het nieuws wel wat invloed op het onmiddellijke sentiment, maar dat is maar heel vluchtig. En dat is logisch ook want er zijn niet veel bedrijven meer die serieuze exposure aan Griekenland hebben. Alleen al omdat internationaal betalingsverkeer vanuit Griekenland bijna onmogelijk is geworden.
  7. forum rang 5 theo1 16 juli 2015 11:59
    quote:

    Chasse Patate(Broke-even) schreef op 16 juli 2015 11:50:

    [...]Dat ze de schulden niet terug kunnen betalen is zeker al jaren bekend, waarom blijven ze er dan miljarden insteken? Waarschijnlijk omdat banken er nog steeds rekeningen hebben uitstaan die vereffend moeten worden.
    Nee, dat is om een wanbetaling te voorkomen. Er wordt geld aan Griekenland uitgeleend en de Grieken gebruiken het overgrote deel daarvan om hun oude schulden te betalen. De rest gaat op aan salarissen, energie, het overeind houden van de Griekse banken en dergelijke.
  8. Met Effekt 16 juli 2015 12:40
    Griekenland is natuurlijk enorm spannend voor de politici maar niet echt spanned voor de bedrijfsresultaten en wereldeconomie. Wat er bv in China gebeurt is veel relevanter.

    Ik zie alle paniekmomenten daarom als koopkansen en kijk meer naar [internationale] bedrijfsresultaten. Deze maand komen weer de Q2 resultaten, als je daar handig op inspeelt dan kun je weer leuk verdienen. En Griekenland speelt daarin geen rol.
  9. Brokie Even 16 juli 2015 12:59
    quote:

    theo1 schreef op 16 juli 2015 11:59:

    [...]
    Nee, dat is om een wanbetaling te voorkomen. Er wordt geld aan Griekenland uitgeleend en de Grieken gebruiken het overgrote deel daarvan om hun oude schulden te betalen. De rest gaat op aan salarissen, energie, het overeind houden van de Griekse banken en dergelijke.
    Dit is cynisch bedoeld toch? Ik bedoel je geeft ze geld met de bedoeling om een lening die je ze eerder hebt verstrekt terug te betalen. Haha.

    Jongens, trek die stekker er nou maar gewoon uit. Dan klapt de AEX wel even naar 400, maar dan zijn we er vanaf. Nu krijgen we over 3 jaar weer het zelfde verhaal, maar zijn we wel weer honderden miljarden verder...

    Natuurlijk is Griekenland een kleiner speler, dat weet ik ook wel. Dus waarom er miljarden aan verbranden.

    Stel je hebt een grote badkuip vol met water, dan kan deze toch helemaal leeg lopen wanneer er een klein gaatje in de bodem zit. Hoe klein dat gaatje ook is. Het is echter heel eenvoudig dat gaatje te dichten, maar dan moet dat wel gebeuren...

    Beter voorbeeld, stel je een roeiboot voor met een klein gaatje in de bodem. In plaats van dat gaatje te dichten ga je water eruit scheppen. Uiteindelijk zink je, want je wordt moe van het hozen. Terwijl je eerst het gaatje had kunnen dichten, dan was het probleem opgelost.
  10. Cu Chulainn 16 juli 2015 13:59
    De grieken begrijpen maar al te goed dat hoe slechter zij het economisch doen, des te meer schulden er af geschreven er gaan worden... tot het moment dat het echt op is en er een GREXIT plaatsvind.

    Wat mij betreft GREXIT beter laat nu dan nooit.
    Ok, het had natuurlijk jaren geleden al gemoeten maja het verleden kun je niet meer veranderen.

    Zachte dokters maken stinkende wonden.
  11. pro-zen 16 juli 2015 14:24
    Zolang iedereen maar denkt dat de boel uiteindelijk uit elkander klapt stijgen markten gewoon door... Zodra iedereen roept het kan alleen maar hoger moet je weg wezen... Politiek Euro geneuzel is ruis, de echte dealmakers zijn: de dollar, de Euro, de Yen (FED, BOJ, ECB)... de Euro staat nu laag, dus meer export dus stijgende koersen... draghi op het orgel en zie daar hogere koersen... buy the dips.

    We hebben met de Griekse bailout geopolitieke stabiliteit in de EU gekocht, geen betere economie op de korte termijn, wanneer snapt iemand dat eens...
  12. [verwijderd] 16 juli 2015 14:40
    quote:

    Chasse Patate(Broke-even) schreef op 16 juli 2015 11:42:

    Waarom hoor ik zo weinig over het verdien/groei model van Griekenland. Er moet geld bij en er moet "hervormd" worden, maar als er geen geld wordt verdiend, dan kun je hervormen tot je een ons weegt, maar dan blijft het alleen maar geld kosten. Nu hebben ze alleen een beetje toerisme en Griekse yoghurt en olijven. Daar kun je geen 80 miljard mee terugverdienen. Dat snapt een kind nog.
    De bedoeling van hervormen is dat je daarmee in de toekomst wel geld gaat verdienen.

    Tsipras heeft geld geleend om dure ambtenaren weer opnieuw in dienst te nemen.
    Ambtenaren die puur contraproductief bezig zijn, zoals de Statistieken vervalsen.

    Ik meen dat de gesloten "strenge" deal primair tot doel moet hebben om het land intern te reorganiseren. Als dat slaagt zal die hoge schuldenlast geleidelijk draagbaar blijken. De Griekse schuld per capita is namelijk maar 40% van de Nederlandse schuld per capita.
  13. athena 16 juli 2015 14:42
    Auteur stelt in slot "omdat de kern van de problematiek niet wordt aangepakt". Waarom vertelt die man dan niet wat de kern is? Zo kan ik ook flodders afschieten.
    Iets heel anders is dat ook in dit artikel volledig ontbreekt waar de Grieken die 85 mld euro vooor nodig hebben, uitegsplitst naar wat ECB, IMF en EU betaalt. En waarom betaalt het IMF nu geld aan Griekenland als ze het niet eens zijn met de houdbaarheid van alle Griekse schulden? EN hoe kan IMF nu weer meebtalen terwijl de Grieken net een afbetaling aan IMF gemist hebben?? Allemaal vragen naar feiten, aan meningen heb ik niets!
  14. Bas2012 16 juli 2015 14:45
    quote:

    Chasse Patate(Broke-even) schreef op 16 juli 2015 12:59:

    [...]Dit is cynisch bedoeld toch? Ik bedoel je geeft ze geld met de bedoeling om een lening die je ze eerder hebt verstrekt terug te betalen. Haha.

    Dat is precies wat er wordt bedoeld. Het is puur rondpompen van geld. De Griekse staatsschuldkwestie is de Europese oplossing om tussen noord en zuid te balanceren.

    Daarmee bedoel ik dat geld nodig is om het licht aan te houden (monetary stimulus) gevraagd door het zuiden en het noorden krijgt daarvoor terug de garantie dat het een schuld blijft (om de Grieken in de tang te houden en de hervormingen door te voeren die Duitsland wil). Iedereen weet dat de schuld niet terugbetaald wordt maar het is net voldoende als drukmiddel om Griekenland te controleren (en indirect de rest van Zuid Europa).

    Alternatief was natuurlijk gewoon opkopen van schuldpapier wat de USA/UK/Japan doen, echter wil het noorden dit niet want dan hebben we geen leverage op het zuiden meer. Kortom een volstrekt bezopen compromis wat veel wegheeft van een poppenkast (jammer genoeg over de ruggen van burgers die er geen bal van begrijpen).

    De EU hoopt simpelweg voldoende tijd te hebben om beetje bij beetje de boel te convergeren (en reken maar dat ze een lange termijn in gedachte hebben) en als het moment daar is dan krijgen we Eurobonds en wordt de hele klerezooi op een hoop gegooid. Hierna koopt de ECB via een QE-achtig programma de rotzooi leningen op de financiele markt op om integraal met een schone lei te beginnen (idem wat ze zoals gezegd in de USA doen).
  15. forum rang 7 handyman6 16 juli 2015 15:08
    quote:

    athena schreef op 16 juli 2015 14:42:

    Auteur stelt in slot "omdat de kern van de problematiek niet wordt aangepakt". Waarom vertelt die man dan niet wat de kern is? Zo kan ik ook flodders afschieten.
    Iets heel anders is dat ook in dit artikel volledig ontbreekt waar de Grieken die 85 mld euro vooor nodig hebben, uitegsplitst naar wat ECB, IMF en EU betaalt. En waarom betaalt het IMF nu geld aan Griekenland als ze het niet eens zijn met de houdbaarheid van alle Griekse schulden? EN hoe kan IMF nu weer meebtalen terwijl de Grieken net een afbetaling aan IMF gemist hebben?? Allemaal vragen naar feiten, aan meningen heb ik niets!
    De kern van de problematiek ,is de divergerende werking van de €,zegt Sander heel duidelijk.
    Dus dat de "groei" van de diverse €-landen,door de gezamelijke munt,steeds meer uiteenloopt.
    Duitsland groeit door de €,voor hen een sterke munt prima en Griekenland krimt erdoor ,omdat er niet gedevalueerd kan worden!
    Met de huidige maatschappelijke infrastruktuur hoort het land niet binnen de €-zone,vandaar die nadruk op hervormingen,bezuinigingen,sanering bedrijven ,kappen van voordeeltjes,nepotisme,bedrog,geen belasting betalen etcetc.

    Kortom,wil Europa brekebenen als Griekenland erbij houden ,moet ze er eindeloos voor blijven betalen:er is immers een struktureel probleem,dat niet vanzelf weggaat:de voor hen te harde =dure €..
    GrH6
    Ps..Bas 2012!
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links