Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Op weg naar 510

Vanaf een dieptepunt begin vorige week bij 454,85 is de AEX weer opgelopen tot boven de 481 punten, een stijging van ruim 26 punten. Ik verwacht dat in de komende weken de AEX een verdere stijging zal laten zien richting de jaartop van 510 punten.

Dit neemt overigens niet weg dat er tussendoor geen terugvallen kunnen plaatsvinden. Een stijgende trend gaat bijna nooit in een rechte lijn omhoog. Met de vorming van een bodem bij 454,85 heeft de AEX uiteindelijk toch nog precies mijn doelzone tussen 450 en 460 voor deze correctieve fase behaald.

In mijn doelzone was een batterij aan steunpunten te vinden. Een van de belangrijkste richtpunten was het 200-daags gemiddelde. De afstand was in maart-april opgelopen tot ongeveer 75 punten tussen dit gemiddelde en de koers van de AEX.

Normaal gesproken, wordt de kans op een correctieve beweging al groot zodra deze afstand ongeveer 10% bedraagt. Een dergelijke afstand tussen het 200-daags gemiddelde en de koers heb ik in de afgelopen jaren niet gezien in de AEX.

Het elastiekje was destijds strak gespannen en na de neerwaartse doorbraak van de sinds januari stijgende bodemlijn en de vorming van een bearish engulfing op de weekgrafiek werd uiteindelijk deze maandenlange correctieve fase gestart.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Drie correcties

Deze fase bestond uiteindelijk uit drie correcties van allemaal rond de 40 punten. De herstelbewegingen bedroegen tot op heden allemaal rond de 30 tot 35 punten. De laatste en meest recente correctie ging in een snel tempo waarbij de AEX terugviel vanaf de 497 naar de bodem van vorige week bij 454,85.

Enkele weken geleden had ik deze laatste correctieve beweging niet meer verwacht nadat een duidelijke bodem bij 464,60 was gevormd. Met de vorming van de bodem bij 454,85 werd uiteindelijk een prachtige klassieke correctie afgerond, qua doel dan.

De index testte hiermee op een haar na het 200-daags gemiddelde maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de oktoberbodem bij 366. Deze oktoberbodem is het startpunt van de huidige stijgende middellangetermijntrend, nadat in oktober bijna de sinds 2009 stijgende bodemlijn werd getest.

Doel behaald

Hoe nu verder? Is de correctieve beweging sinds maart-april ten einde gekomen? Ik verwacht van wel. Het doel is behaald en er zijn meerdere signalen dat deze correctieve fase ten einde is gekomen.

Zowel in de RSI als de MACD werd de sinds maart dalende toppenlijn gebroken. De recente terugval met een lagere koers in de AEX zorgde niet voor een verdieping van de bodems in deze indicatoren. Er was dus sprake van positieve divergentie, ofwel de verkoopdruk droogde op.

In de AEX zelf was een dalende wig te zien die afgelopen donderdag al werd gebroken met de beweging door de dalende toppenlijn (vanaf de 497) die toen bij 468 was te vinden. Vrijdag vond met een forse opwaartse gap de vervolgbeweging plaats.

Vervolg naar 497

 

Ook sloot de AEX boven de bekende 481-grens. Hiermee staat voor de komende dagen de weg open naar de nog openstaande gap tussen de 486,30 en 488,30. Bij 484,75 ligt verder nog het 50-daags gemiddelde. Zodra de gap tot aan de 488,30 wordt gesloten, lijkt een verder vervolg naar de 497 reëel.

Deze bewegingen kunnen best in deze week of volgende week al plaatsvinden. Steun ligt bij 477,40, de bovenkant van de vrijdag gevormde gap. De onderkant hiervan ligt pas bij 471,25; een enorme opwaartse gap. Een (gedeeltelijke) sluiting van deze gap brengt overigens geen verandering aan in mijn positieve kortetermijnvisie.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: Bodem gezet

Ook de DAX testte begin vorige week op een haar na zijn 200-daags gemiddelde. De Duitse index vormde een bodem bij 10.650 punten. Hiermee heeft ook de DAX mijn doelzone ruimschoots bereikt die ik drie maanden geleden aangaf (10.350 tot 10.850), een correctie van ongeveer 13%.

Donderdag bevestigde de DAX dat de bodem was gezet met de doorbraak door de dalende kortetermijntoppenlijn. Inmiddels drukt de DAX tegen de belangrijke en vanaf de jaartop bij 12.390 dalende toppenlijn. Dit is de oranje lijn in de grafiek die vandaag bij 11.385 ligt.

Een structureel slot hierboven zou het laatste bevestigingsignaal zijn dat deze langdurige correctieve fase ten einde is gekomen. Het eerste steunpunt ligt bij de vrijdag gevormde bovenkant van de opwaartse gap bij 11.149.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

700 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste | Omlaag ↓
700 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 22 okt
  812,97
  +0,66% +5,33
 2. L/E-DAX 22 okt
  15.569,09
  +0,54% +83,34

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links