Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Kansen in Rusland

Contraire Russische kansen

Nu de onderhandelingen tussen Griekenland en de ECB allesbehalve soepel lopen (ondanks het Griekse voorstel van vandaag), wordt er door beleggers gespeculeerd over een mogelijk scenario waarin Rusland in zal stappen om Griekenland te redden.

Russische toenadering naar Griekenland zal druk op de ketel zetten richting het Westen en hierdoor dalen nu veel Russische aandelen. Bovenop de dalende olieprijs, ontstaat er nu enorme onderwaardering in Russische fondsen.

Belang van de Verenigde Staten

Het is zo dat Griekenland redelijk dichtbij verschillende politiek belangrijke of gevoelige landen ligt. Zo grenst Griekenland aan dezelfde zee als Syrië, Egypte en Libië. Griekenland heeft de NAVO laten weten dat het graag het gastland zou willen zijn voor nog een vliegbasis.

Dit zou de NAVO weer dichterbij bepaalde conflictgebieden brengen, zoals IS. De Verenigde Staten heeft ook veel belangstelling voor positionering in de Middellandse Zee. Hierdoor zal het Rusland hier hoogstwaarschijnlijk niet mee laten bemoeien.

Griekenland kan echter niet gered worden met een éénmalige betaling. Het heeft miljarden euro's per jaar nodig om er weer helemaal bovenop te komen. Het is alleen daarom al erg onwaarschijnlijk dat Rusland dit zou willen doen. Zelfs met alle geopolitieke voordelen is het simpelweg te duur.

Sterke euro

Naast de bovengenoemde redenen, is het ook belangrijk voor de Verenigde Staten dat Europa stabiel blijft om economische redenen. Dit betekent namelijk een sterkere euro, wat voor een zwakkere dollar zal zorgen tegenover deze euro.

Dit creëert een betere marktpositie voor de Amerikaanse bedrijven in Europa. De Verenigde Staten heeft er dus profijt bij dat er een uitstel komt.

Begin 2014 ging het erg goed met de Russische beurs. Kort daarna ontstond het conflict in Oekraïne. Vanwege beschuldigingen van bemoeienis van Rusland werden er allerlei sancties aan het land opgelegd, die overigens nog steeds lopen.

Daar kwam ook nog eens bij dat de olieprijzen vanaf de zomer van vorig jaar in elkaar zakten. Hieronder ziet u het effect op de Russische beurs:

Grafiek Russische beurs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik smul ervan

Voor Rusland was dit een opeenstapeling van slechte omstandigheden wat zorgde voor veel problemen in de Russische economie, die natuurlijk erg afhankelijk is van de olieprijzen. Deze opeenstapeling van omstandigheden leidt nu tot sterke onderwaardering van bepaalde aandelen.

Contraire beleggers als ik smullen van dit soort kansen. Laat heel de wereld maar focussen op de AEX en de standaard aandelen, de echte krenten worden ergens anders uit de pap gevist!.

De invloed van de Griekse tragedie en de impact van China op de olieprijs is enorm goed voelbaar in Russische kwaliteitsfondsen. Ik vang ze graag één voor één op!


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

 1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
 2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
 3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 10 juli 2015 10:37
  quote:

  schreef:


  Deze opeenstapeling van omstandigheden leidt nu tot sterke onderwaardering van bepaalde aandelen.

  Vager kunnen we het niet maken :-) Wat concrete namen en waarom juist die krenten zou het verhaal wat waarde kunnen geven.

  Waarom geen Ruslandtracker of fonds? Er zijn een aantal die de oliefondsen voor een groot deel eruit filteren, mocht je dat willen. Russische markt blijft voor Nederlandse belegger lastig om direct in te beleggen. Er zijn dan wel wat ADR/GDR's in NY/London genoteerd, maar elk met een specifiek verhaal. Neem bijvoorbeeld Yandex, CTC Media of LSR: daar speelt genoeg. Dan is wat meer diepgang toch wel handig voordat geroepen wordt contrair te gaan handelen...

  Wel een kopje Sterke Euro, maar wat is het verhaal achter de Roebel? Als we weer zulke beweging krijgen als de afgelopen 12-18 maanden, wordt het rendement flink beïnvloed.

  Kortom: dit verhaal mist heel veel onderbouwing.
 2. forum rang 4 theo1 10 juli 2015 14:54
  quote:

  shortie71 schreef op 10 juli 2015 14:22:


  Russische toenadering naar Griekenland zal druk op de ketel zetten richting het Westen en hierdoor dalen nu veel Russische aandelen

  Kunt iemand me ook even het verband hiertussen uitleggen?


  Die snapte ik ook niet. Als de Russen toenadering zouden zoeken naar Griekenland (nog niet veel concreets van gemerkt), dan zou de bedoeling daarvan zijn om verlenging van de sancties te saboteren. Op dat vooruitzicht zou ik verwachten dat Russische aandelen zouden stijgen.

  Ik verwacht daar trouwens niks van. De Russen zullen wel wat geluid maken, puur om te stoken, maar het geld om Griekenland te redden hebben ze helemaal niet. Ze hebben al het geld dat ze hebben hard nodig om hun eigen economie draaiend te houden (en de rebellen zogenaamd niet te steunen, en die soldaten te betalen die daar zogenaamd niet zijn).
 3. forum rang 7 holenbeer 10 juli 2015 20:56
  quote:

  noos schreef op 10 juli 2015 19:12:


  Als je het artikel al van plan was in 2 stukken te knippen, had je dat misschien kunnen vermelden, had weer heel wat reacties bespaard.

  Je kan ook alleen de relevante info opschrijven, dan heb je aan 1 column meer dan voldoende. Of word je per stuk betaald?
 4. Selwyn D. 31 augustus 2015 18:13
  quote:

  noos schreef op 10 juli 2015 19:12:


  Als je het artikel al van plan was in 2 stukken te knippen, had je dat misschien kunnen vermelden, had weer heel wat reacties bespaard.

  Bedankt voor de reactie. We gaan voortaan meer duidelijkheid scheppen als er een tweeluik wordt geschreven.
 5. Selwyn D. 31 augustus 2015 18:14
  quote:

  holenbeer schreef op 10 juli 2015 20:56:


  [...]
  Je kan ook alleen de relevante info opschrijven, dan heb je aan 1 column meer dan voldoende. Of word je per stuk betaald?

  We worden niet betaald per column. Alleen hebben wel de wetenschap dat (te) lange artikelen minder goed gelezen worden dan korte updates. Vandaar de voorkeur voor een tweeluik.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Rusland

RUSLAND-RTS

1.899,24 15:05
+31,08 +1,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links