Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro-Greeces

Het spel is uit voor Tsipras, zo schreef ik twee weken terug. Alleen een harde opstelling van de Trojka zou de onwillige Griekse leider nog op andere gedachten kunnen brengen. Het was ijdele hoop.

De Europese Unie nam de laatste dagen een ferm standpunt in, maar Griekenland week niet op het laatste moment. Tsipras liet het op een harde confrontatie aankomen. De politieke en financiële brokstukken liggen over de hele eurozone, inclusief nu nog Griekenland, verspreid.

Er kan de komende dagen nog veel gebeuren. Misschien komt er toch nog een soort akkoord op het laatste moment. Wellicht biedt de uikomst van het Griekse referendum, als dat het er al komt, een uitweg. Maar de grootste kans lijkt mij nu een Grexit.

Pijnlijk proces

Griekenland verlaat de eurozone en mogelijk zelfs de Europese Unie. De gevolgen van een dergelijk scenario zijn enorm. Niet zozeer vanwege directe economische consequenties.

Griekenland maakt maar een klein deel van de eurozone uit en de schuld, waarvan we bij een Grexit weinig zullen terugzien, is voornamelijk in handen van instituties als Internationaal Monetair Fonds (IMF) en ECB en de afzonderlijke Europese landen.

Het wordt politiek een pijnlijk proces de grote verliezen te accepteren. De eurosceptici zullen in kracht winnen. En laat ik eerlijk zijn, dat is niet helemaal onterecht. Integendeel, zoals de eurozone zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld laat weinig ruimte een warm voorstander van de muntunie te zijn of blijven.

Politieke eenwording

Ik was dat wel. In menig column heb ik aangegeven de euro een goede zaak voor onze welvaart te vinden. Daar zijn zeker argumenten voor. Praktische, zoals het wegvallen van de omwisselkosten van al die verschillende valuta. De miljarden aan kosten die dat met zich meebracht, worden uitgespaard.

Meer fundamenteel was het naar mijn idee gunstige effect van de muntunie op de economie in de zwakkere eurolanden. Door de gezamenlijke munt waren deze landen gedwongen hun economie aan te passen. Dat zou een enorme impuls kunnen geven aan de economie van de eurozone als geheel.

Die gunstige economische gevolgen van een gezamenlijke eurozone zou een prachtige collateral profit zijn, want de eigenlijk doelstelling van de eurozone was te komen tot verdere politieke eenwording in Europa.

Doelstellingen niet bereikt

Met de gevolgen van de vele oorlogen op het Europese continent voor ogen, was dit bepaald geen luxe doelstelling. Echter, de afgelopen jaren is gebleken dat de doelstellingen, zowel de politieke eenwording als de economische impulsen, niet zijn bereikt. Eerder is er sprake van het tegendeel.

Daarnaast is er het (door mij) onderschatte effect dat de eurozone het democratische proces in de deelnemende landen frustreert. Neem de situatie in Griekenland. Naar mijn idee zijn de gevolgen van de politiek van de links-radicale Syriza dramatisch. Voor Griekenland.

Maar uiteraard hebben de Griekse burgers alle recht om voor zo'n slecht beleid te kiezen. Binnen de eurozone is een dergelijke keuze, hoe slecht ook, niet mogelijk, omdat aan de gezamenlijk afgesproken eisen moet worden voldaan.

Democratie in gevaar

Ook in de rijkere eurolanden komt het democratisch proces in gevaar omdat geen keuzes meer kunnen worden gemaakt binnen de steeds strakkere beleidskaders van de eurozone. Op zichzelf is het opgeven van autonomie ten behoeve van een belangrijk "hoger" doel nog zeer te verdedigen.

Meer welvaart in de eurozone en politieke stabiliteit zijn zeker hogere doelen. Maar, zoals gezegd, die zijn helemaal niet bereikt.

Dat is het best zichtbaar als het gaat om de politieke doelstelling. De afgelopen jaren is er sprake geweest van voortdurende spanning tussen landen en hobbelde de EU van het ene crisisoverleg naar het andere.

Dat is geen houdbare en natuurlijk ook een zeer onwenselijke situatie. De eurozone met zijn gemeenschappelijke munt is in theorie een mooi project. Het Griekse drama laat zien dat in de praktijk dat mooie theoretische vergezicht niet gematerialiseerd kon worden.

Buiten de uniekaders

Met het waarschijnlijke uittreden van Griekenland uit de eurozone zal er anders tegen de muntunie worden aangekeken. Elk moment kunnen er in andere landen politieke bewegingen opkomen die een afwijkend beleid voorstaan dan afgesproken in de vaste uniekaders.

Met alle te verwachten onrust en (politieke) spanningen tot gevolg.

Ik was groot voorstander van de euro, vanwege de aantrekkelijke doelstellingen. Ik ben dat niet meer. In theorie is een gezamenlijke munt goed verdedigbaar, maar Europa is waarschijnlijk toch beter af met landen die hun afzonderlijke munt terugkrijgen.

Eigen beleid

Het geeft ze de mogelijkheid weer een eigen beleid te voeren, en daarvan de consequenties, positief dan wel negatief, te dragen. Het zal geen sinecure zijn het europroject terug te draaien. Aan de andere kant, het is niet minder, maar ook niet meer dan het omgekeerde proces toen de euro werd geïntroduceerd.

Opnieuw zullen valutakoersen moeten worden vastgelegd waartegen conversie plaatsvindt. Dat zal niet zonder slag of stoot plaatsvinden. Maar na dit pijnlijke proces kan elk land weer zijn eigen beleid, goed of slecht, vaststellen. Ik had nooit gedacht dat nog eens een aantrekkelijke vooruitzicht te vinden.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juni 2015 15:46
    ben het eens met je en nog steeds ben ik een voorstander maar wel hopend dat er eindelijk een paar figuren met gezond verstand aan tafel gaan zitten en laten we hopen dat er iemand bij zal zitten die ook nog verstand heeft van economie. Lijkt me dat Frau Merkel moe is. Op idealisme een fortificatie bouwen: alle mensen zijn broeders behalve als het vluchtelingen betreft met een zekere huidskleur. Een kar met kikkers en wie sprong als eersten uit de kar? De fransen en de duitsers. Waarom Varoufakis de schuld geven? Misschien begrijpt hij beter dan de onderhandelaars met de naam Troika, hoe economie reilt en zeilt?
  2. CeesvanDijk 29 juni 2015 16:45
    Voor mij zou het geen verrassing zijn, als Griekenland de euro verlaat en dat dat het startsein is voor het einde van de euro.
    De euro is namelijk een politieke munt en niet een economische munt. En iedereen weet, politiek is niet te vertrouwen. Ook het uitblijven van Euro obligaties is een teken aan de wand, dat de euro het heel moeilijk krijgt de komende tijd. We zullen zien hoe het afloopt.......
  3. Julian247 29 juni 2015 20:04
    De directe gevolgen van een Grexit zullen zijn dat de zwakkere landen als Italie, Spanje en Portugal hogere rentelasten te verwerken krijgen. De EU (ECB) zal meer op haar hoede zijn want als één van deze landen wil uittreden zal dat ook weer via een faillissement zijn.

    Uiteindelijk zal de euro waarschijnlijk de Deutschmark blijken te zijn. Voor ons zal het dan ook weinig uitmaken. De euro blijft wel bestaan, de vraag alleen is hoeveel zwakke broeders er bij blijven
  4. [verwijderd] 29 juni 2015 20:34
    de formule van de EEG was goed,
    - ieder land autonoom en eigen identiteit.
    -de zuidelijke landen konden hun munt laten devalueren indien nodig,
    -geen bemoeizucht vanuit brussel/ frankfurt, gewoon alles op eigen kracht,
    -het voordeel van de wisselkoersen weegt bij lange na niet op tegen de nadelen die we nu ondervinden van Euro en EU,

    oftewel, gewoon terug naar de EEG,
    " kost wat , maar dan heb je ook wat !!!!"

  5. [verwijderd] 29 juni 2015 22:17
    Het meest irritant vind ik de ladingen leugens die wij over ons uitgestort krijgen. Zo waren er de leugens bij de aanvang van de muntunie over de financieel/economische gezondheid van de deelnemers. De niet ingeloste beloften over begrotingsdicipline. Nu weer de praatjes over de noodzakelijkheid van de bankenunie met nog niet genoeg garantiekapitaal om de kaasboer voor een failliet te behoeden. Jan Kees de Jager die roeptoetert dat we het geld zeker terug krijgen terwijl we met Europa een schuldenberg aan het bouwen zijn die zelfs de twintigste generatie na ons niet kan terugbetalen. De houdbaarheid van al die praatjesmakers in maximaal 4 jaar want dan krijgen ze wachtgeld. Hun woord is niets waard. Helaas, echt helemaal niets.
  6. forum rang 4 Bernardo 30 juni 2015 07:55
    quote:

    CAREX schreef op 29 juni 2015 20:34:

    de formule van de EEG was goed,
    - ieder land autonoom en eigen identiteit.
    -de zuidelijke landen konden hun munt laten devalueren indien nodig,
    -geen bemoeizucht vanuit brussel/ frankfurt, gewoon alles op eigen kracht,
    -het voordeel van de wisselkoersen weegt bij lange na niet op tegen de nadelen die we nu ondervinden van Euro en EU,

    oftewel, gewoon terug naar de EEG,
    " kost wat , maar dan heb je ook wat !!!!"

    U vergeet hierbij even dat de Euro er onder andere is om een groot economisch machtsblok te vormen in de wereld! WTF is een gulden in de wereld?
  7. taurus86 30 juni 2015 08:38
    Is dit goed doortimmerde stuk van Marcel ´de eerste zwaluw´in het uiteenvallen van de EURO?
    Naar mijn gevoel ontbreekt er een belangrijk element en dat is, dat de droom van de EURO sterk wordt verstoord door het mondiale werkgelegenheidsvraagstuk.
    Teveel mensen kunnen geen inkomen meer verwerven en worden voor hun bestaan ahankelijk van de overheid (= alle andere boeren, burgers en buitenlui).
    Eerst zocht men dit in meer onderwijs, maar nu de slimmen nog slimmer zijn geworden blijkt dat dit hooguit een quartaire economische schil oplevert, die bij de eerste tegenslag rampzalig wordt getroffen door vraaguitval.(de verzorging; de schoonmaak etc.)
    Kort en goed: Dit probleem ontwikkelt zich midden in een periode van Euro-perikelen, bankencrisis, vraaguitval van arbeid door automatisering enz.
    Dat de internationele politiek hier niet snel een antwoord op kan vinden, verbaast mij niet. Maar de gebruikelijke ´salami-tactiek´ die men nu gebruikt werkt te langzaam.
    IK zou beginnen met de lonen aan de onderkant stevig verhogen en de werkweek voor iedereen verkorten. Eerlijker delen is al vaker de beste uitkomst gebleken.
  8. bobmaes 30 juni 2015 11:45
    helemaal eens. En nog eigenlijk niet eens erg als de EURO verdwijnt Voor de invoering er was al een goede koppeling aan de duitse mark van de gulden. Vrijwel alles gebeurt nu giraal dus omwisselkoersen zijn miniem. Een Europese munt unie kan niet zonder een fiscale unie. Die moeten onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, maar uiteindelijk is daar binnen de democratie van de individuele lidstaten nooit draagvlak voor. Heb altijd een nogal opportunistisch avontuur gevonden.
  9. forum rang 5 theo1 3 juli 2015 10:23
    Goed verhaal Marcel. En dit is ook precies de reden waarom ik altijd tegen de euro ben geweest. In een theoretische wereld, waar alle kiezers en alle politici economen zijn, waarin economische prioriteiten altijd winnen en waarbij iedereen zich altijd, geheel vrijwillig, puur bezig houdt met het algemeen belang, ook als dat ten koste gaat van het eigen belang, had de euro misschien kunnen lukken.

    Maar de echte wereld zit heel anders in elkaar. De kiezers zijn geen economen en de politici ook niet. Politieke prioriteiten winnen het altijd van economische. Iedereen (regeringen, maar ook burgers) denkt in de eerst plaats aan zijn eigen belang. Zolang belangen parallel lopen, en het redelijk goed gaat, is dat wel werkbaar te houden, maar zodra er geen consensus meer is, gaat het totaal mis. Zoals we nu zien gebeuren. Fatsoenlijke politici en economen hadden dat moeten voorzien. We hadden hier nooit aan moeten beginnen. Nu is het zaak om er weer met zo weinig mogelijk schade uit te komen. Het hele avontuur zal uiteindelijk een dure les in realisme zijn geweest.
  10. forum rang 5 theo1 3 juli 2015 10:40
    quote:

    CAREX schreef op 29 juni 2015 20:34:

    de formule van de EEG was goed,
    - ieder land autonoom en eigen identiteit.
    -de zuidelijke landen konden hun munt laten devalueren indien nodig,
    -geen bemoeizucht vanuit brussel/ frankfurt, gewoon alles op eigen kracht,
    -het voordeel van de wisselkoersen weegt bij lange na niet op tegen de nadelen die we nu ondervinden van Euro en EU,

    oftewel, gewoon terug naar de EEG,
    " kost wat , maar dan heb je ook wat !!!!"

    De formule van de EEG was ook al niet goed. Ook toen al was er een Europese commissie en een Europees parlement. Het wezenlijke probleem zit in de positie van overkoepelende instellingen tov de samenstellende delen (de lidstaten). Ik ga nu niet pedant doen en Toqueville citeren, maar een federaal gezag dat alleen maar werkt via de samenstellende delen, moet uiteindelijk uit elkaar vallen, irrelevant worden, of evolueren tot een echte federatie. Een federatie kan alleen werken als die direct contact heeft met de burger, dus zelf belastingen int, zelf wetten maakt, zelf rechtbanken heeft en zelf politie en een leger heeft. Anders kan het centrale gezag uiteindelijk altijd worden gefrustreerd door de lidstaten (en we zien nu gebeuren dat een nietig land als Griekenland dat voor elkaar kan krijgen). De EU en al zijn voorgangers is daar altijd een beetje tussenin blijven hangen.

    In de tijd van de EEG was het allemaal voor de burger nog een redelijke ver van mijn bed show, maar de zaden voor de problemen zijn al bij de oprichting geplant.

    Je moet kiezen voor een echte federatie, dus een soort VS van Europa (wat niemand wil) of een vrijwillig samenwerkingsverband zonder centrale instellingen. Meer een soort van VN, of Brits gemenebest-achtig model.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links