Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Overshoot?

De ontwikkelingen in Griekenland zijn van die schokken in de markt die eens in de zoveel tijd voorkomen. Op het moment van schrijven staan de futures op de AEX ruim 20 punten lager en komt de recente bodem van 464,60 weer snel in zicht.

De langetermijn- en middellangetermijntrend zullen hierdoor echter niet veranderen. Die blijven opwaarts gericht. De vraag is nu of markt een vierde correctie zal starten en op zoek gaat naar een lagere bodem in het kortetermijnbeeld, ofwel een daling van ruim 5% vanaf de recente top.

De derde correctie werd een week geleden afgerond. Of wordt dit een zeer korte overshoot die zal leiden tot een terugtest en vorming van hogere of dubbele bodem? Ik ga nu uit van het tweede scenario, een kortstondige forse overshoot die zal leiden tot een gelijke danwel hogere bodem in het kortetermijnbeeld.

Bodem gevormd

Een week geleden werd de dalende toppenlijn gebroken bij 479. Deze toppenlijn startte bij de top van 504,80 en liep langs de lagere juni-top van 489,30. Deze doorbraak betekende het einde van de derde correctie.

Ik gaf toen ook aan dat de kans groot was dat de bodem op de borden zou staan bij 464,60 tijdens die hele correctieproces dat al in maart werd opgestart. Ik acht de kans nog steeds groot dat de bodem al is gevormd bij 464,60.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Met een forse neerwaartse gap zal de AEX vandaag echter een duikeling maken. Het eerste steunpunt ligt nu net boven de 470 punten. Daar is de voormalige dalende toppenlijn van de derde correctie te vinden. Deze voormalige dalende toppenlijn startte bij lagere top van 504,80 en liep langs de top van 489,30.

Bodem bij 464,60

Ook ligt bij de 470 een meermaals geteste horizontale steun. Een slotkoers onder de 470 zet de weg open naar de bodem van 464,60 van dit sinds maart gestarte langere correctieproces. Bij dit niveau ligt inmiddels ook de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Dit zijn belangrijke steunpunten in het kortetermijnbeeld om niet te verzanden in een vierde correctie van dit jaar. Deze stijgende bodemlijn (nu 464) op de weekgrafiek gold in de afgelopen maanden als bovengrens van mijn doel voor deze correctieperiode. Blijft de daling daarbij en staat de bodem op de borden?

Een antwoord hierop weten we mogelijk in de komende dagen al. Op dit moment ga ik er wel vanuit dat de bodem van 464,60 al op de borden staat van dit gehele correctieproces sinds maart. Waar liggen dan de weerstanden?

Brede gap

Vorige week is dus toch een lagere top gevormd net boven de 497, waarbij hij niet boven de belangrijke 495 wist te sluiten. Zolang de AEX hier niet boven sloot, mocht een terugtest worden verwacht. Daarbij was ik natuurlijk niet uitgegaan van de beweging die vandaag plaatsvindt door de externe schok.

Vandaag zal een brede gap ontstaan waar de bovenkant pas is te vinden bij het dieptepunt van afgelopen vrijdag. Dit niveau ligt pas bij 488,30. De eerste weerstand ligt overigens pas bij 479,80. Dit is de top van ruim een week geleden en tevens de onderkant van de vorige week eerste opwaartse gap.

We moeten vandaag zeer alert zijn op de vorming van een eventueel bodempatroon tijdens deze duikeling.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

669 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juni 2015 09:00
    quote:

    Chasse Patate(Broke-even) schreef op 29 juni 2015 08:57:

    Overshoot!!! Hahaahahahahah!! Ik had het kunnen weten. De meest slechte TA smoes wordt weer ingezet. Toch had ik een beter smoes van je verwacht. Deze is echt cheap...
    TA staat nu anders stevig met al die weerstanden die de bodem ondersteunen, maar de aandelen zijn nu echt cheap inderdaad :)
  2. alweereentje 29 juni 2015 09:01
    quote:
    Chasse Patate(Broke-even) schreef op 29 jun 2015 om 07:29:

    Zoals ik vorige week donderdag al aangaf, hoe gaat Basje zich eruit lullen, als de AEX binnenkort op 450 staat. Ik ben benieuwd.

    Eigenlijk zouden er vergaande consequenties moeten worden verbonden aan lui die in columns informatie brengen alsof het de waarheid is en dan vervolgens totaal ernaast zitten. Nee, het wordt allemaal gewoon gepikt.

    Dan zegt Bas dat zijn eerder genoemde bodem van 450 getest wordt, om het bodempatroon af te ronden. Hierdoor wordt een stevige middellangetermijnbodem gevormd, die nodig is om richting 565 te knallen

    Zoals ik dus zei :-)
669 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links