In het beeld van de dollar tegenover de euro en de Japanse yen is al tijden geen verandering te zien. Daarom kijk ik vandaag vanuit de optiek van de dollar. Zoals een Amerikaan dat ziet, zeg maar.
Daartoe hanteer ik de USD Index die een weergave vormt van de verhouding van de dollar in relatie tot een mandje van de volgende andere valuta:
- Britse pond
- Canadese dollar
- Zwitserse frank
- Zweedse kroon
- Japanse yen
- en de euro
Uit deze analyse moet blijken of het beeld van een verzwakkende yen en euro te wijten is aan deze valuta zelf of aan de andere zijde van de vergelijking namelijk de Amerikaanse dollar.
Tapering?
Eigenlijk geeft dit antwoord op de vraag of de beweging nou aan QE in Europa en Japan te wijten is of dat tapering van dollar, en het uiteindelijke gevolg daarvan een waardestijging van de dollar, de boel doet bewegen.
Enfin, dit is wat er gebeurt op de daggrafiek:

Klik op de grafiek voor een grote versie
Hervatting trend
De dollarindex is tot begin dit jaar sterk opgelopen om daarna te corrigeren. Deze correctie heeft inmiddels de trend bereikt waarmee de rek uit de correctie is. Dat blijkt ook uit de gelijke bodem die is neergezet bij 93 die op zijn beurt weer samenvalt met de 38,2%-retracement van de grote impuls opwaarts.
Daarmee is het nog niet klaar want tijdens deze correctie heeft zich een bepaalde variant van een bekend patroon voorgedaan. Dit zogeheten inverse hoofd-schouder, een hele scheve weliswaar, is hier met boogjes aangegeven
Dit patroon wordt van kracht bij een overschrijding van de dalende lijn die ook tegelijk het einde van de correctie definieert. Dat betekent alles bij elkaar genomen dat er een hervatting van de opwaartse trend aanstaande is en geëffectueerd wordt wanneer we koersen zien die met 97 beginnen.
Koersdoel: 102 en 104
De huidige stand is voor de volledigheid 95-en-bijna-half, hetgeen ons zegt dat het nog niet zover is. Wanneer dit wel zo ver is kunnen we uitgaan van koersdoelen die zich ophouden bij het groene blokje ergens tussen 102 en 104.
Dat is nogal wat, want als ik dat vertaal naar de euro en de yen betekent dat dus hoogstwaarschijnlijk een benadering van respectievelijk 1,05 en 130, inderdaad in lijn met de trends aldaar.
U heeft ook gelezen en gehoord deze week dat er inmiddels wordt gesproken van een Amerikaanse renteverhoging in september en december. Wanneer de marktpartijen daar rekening mee gaan houden kan het hard gaan.

Klik op de grafiek voor een grote versie
Bevestiging op lange termijn
Het langetermijnbeeld is niet heel veel anders. Dezelfde correctie samengevat in weekkoersen betekent dat er een gelijksoortige conclusie afgeleid kan worden maar dan weer op andere gronden.
De twee analyses in de weekgrafiek betreffen een vlagformatie dat bekend staat als een continuatiepatroon en een positive reversal aangegeven met de boogjes in relatie tot de RSI.
Weet hierbij dat hoe meer verschillende analyses hetzelfde beweren des te meer slagingskans er is voor het bereiken van een koersdoel. Al is het alleen al omdat partijen die verschillende strategieën toepassen blijkbaar hetzelfde voor ogen hebben.
De gevolgen voor aandelen
Het koersdoel van dit time frame en deze analyses komt uit op een minimaal te bereiken stand van 106. Wat dit alles dan weer inhoudt voor de aandelenkoersen bespreek ik vanavond tijdens het webinar dat Cees Smit en ik organiseren bij IEX.
Schrijf u dus in, we brengen de actualiteit in relatie met marktgedrag en natuurlijk wat we er zelf van vinden. De kansen en bedreigingen vullen we aan met mixstrategieën door gebruik te maken van opties en turbo’s.
Tot vanavond!