Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Kleine terugtest en dan 510

In twee handelsdagen werden er twee opwaartse gaps gevormd en steeg de AEX ongeveer 20 punten (ruim 4%). Door deze opwaartse beweging werd de derde correctie van dit jaar beëindigd met de doorbraak van de dalende toppenlijn die was te trekken vanaf de 504,80-top langs de lagere top van 489,30.

Deze toppenlijn werd afgelopen maandag met een break-away gap gebroken. Gisteren werd een run-away gap gevormd. Met de volgende opwaartse gap en de voortzetting van de krachtige opgaande beweging wist de AEX ook zijn 50-daags gemiddelde rond 491,20 te breken en test nu de voormalige top van 495.

Ik had verwacht dat er enige consolidatie kon plaatsvinden onder deze weerstanden, maar de index brak er intraday even opwaarts doorheen. 

Seinen op groen

Ook de technische indicatoren hebben bijna alle seinen op groen staan. De RSI brak na een maandenlange dalende trend door zijn dalende toppenlijn en de MACD gaf een koopsignaal door middel van de positieve crossing. Daar drukt hij momenteel tegen de dalende toppenlijn aan.

Bekend is dat de MACD vaak een lagging indicator is, vooral bij zeer krachtige bewegingen. De opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn zal dan ook in de komende dagen waarschijnlijk pas gaan plaatsvinden.

AEX-indicatoren
AEX Indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Prachtige terugtest

De correctieve bewegingen van de afgelopen maanden (tweede en derde correctie van dit jaar) zorgden uiteindelijk voor een bijna-test van de bovenkant van mijn doelzone voor deze correcties, tussen 450 en 460. In deze zone lag ook lange tijd de sinds oktober stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Deze bodemlijn was eind vorige week opgelopen tot net boven de 460-grens. De terugval tot het dieptepunt van 464,60 is vanuit dat oogpunt dan ook een prachtige terugtest naar deze stijgende middellangetermijnbodemlijn.

Een ander opvallend punt is dat zowel de tweede als derde correctie ongeveer 40 punten bedroegen maar de herstelbeweging van ongeveer 30 punten na de tweede correctie een maand in beslag nam en nu slechts een week.

Een zeer krachtige herstelbeweging die ook wijst op het einde van het langdurige correctieseizoen in het tweede kwartaal.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Beperkte terugtest

Ik ga er vanuit dat de correcties voor de komende tijd voorbij zijn en de AEX in de komende weken (maanden) op weg kan naar de jaartop van 510,50 tot 521 punten. Zoals u weet ga ik sinds 2009 uit van een stijgende langetermijntrend, waarvan correcties nu eenmaal deel uitmaken voor de vorming van hogere bodems.

Mijn doel voor de rest van dit jaar heb ik in februari al verhoogd van 495 naar de dubbele top van 564 punten uit 2007.

Wat mogen we verwachten in het zeerkortetermijnbeeld? Ik acht de kans in de komende dagen op een beperkte terugtest nog steeds normaal en reëel. De AEX heeft de 495-weerstand opnieuw bereikt. Hier vlak boven ligt nog de dalende toppenlijn langs de toppen van 510,50 en 504,80 bij een niveau van 500,70.

De waarde van deze toppenlijn acht ik echter beperkt omdat deze toppenlijn bijna vlak beweegt (zeer minimale hellingshoek). Boven de 495 ontstaat waarschijnlijk direct ruimte voor een hertest van de 504,80-top. Toch is na de forse opwaartse beweging enige tijdelijke afkoeling reëel.

Normaal proces

De eerste steunzone ligt bij de tweede opwaartse gap van de laatste dagen tussen de 490,15 en 492,50. Hierbinnen ligt het 50-daags gemiddelde. Na de twijfel-candlestick van gisteren (doji) houd ik rekening met een terugtest.

Een opvulling van deze gap (onder de 490,15) zet de weg open voor een diepere terugtest naar de eerste openstaande gap tussen de 479,80 en 484,35. Ook in het kortetermijnbeeld zou het een normaal proces zijn als er sprake is van een patroon van hogere bodems en toppen.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX-doel bereikt

In de DAX werd de dalende toppenlijn van de versteiling ook twee dagen geleden gebroken. Dit betekent naar mijn mening dat de kans groot is dat een hogere middellangetermijnbodem is geplaatst rond de 10.800. Hiermee werd mijn eerste doel dat ik enkele maanden geleden al afgaf bij 10.850 ruimschoots bereikt.

Inmiddels is de DAX met een klein toppatroon opgelopen tot aan het 50-daags gemiddelde en de langere dalende toppenlijn (oranje lijn). Ik verwacht dat deze weerstanden binnenkort gebroken gaan worden, maar nu eerst een kleine beperkte terugtest zou heel normaal zijn. Het eerste steunpunt ligt bij 11.450.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

554 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ONN 24 juni 2015 09:12
  quote:

  Haager schreef op 24 juni 2015 08:58:


  510 acht ik kansrijk, waarschijnlijk al in de volgende week. Maar ik zie nog wel een nieuwe low voordat >510 mogelijk is, en een minicorrectie (<6%) nadat wij deze week de 500 (bijna) gaan testen.

  Jij beweert elke dag nogal wat. Neem je je voorspellingen eigenlijk zelf wel eens onder de loep ?

  Anyway, ik neem een dagje vrij. Veel plezier hier :)

  Ciao!
 2. forum rang 6 'd Aandelen 24 juni 2015 09:14
  quote:

  Sloeki schreef op 24 juni 2015 09:11:


  Altice is geen zwaargewicht binnen AEX en doet derhalven "maar" -6,50% in de ochtendhandel


  Kan zijn maar ik zie meer rood op de borden en de koersen zijn met 2 flinke gaps een stuk hoger gezet en ik moet maar zien of die niet eerst gesloten moeten worden tot 484, we gaan het zien.
 3. Disci 24 juni 2015 09:19
  quote:

  ONN schreef op 24 juni 2015 09:12:


  [...]
  Jij beweert elke dag nogal wat. Neem je je voorspellingen eigenlijk zelf wel eens onder de loep ?

  Anyway, ik neem een dagje vrij. Veel plezier hier :)

  Ciao!


  Nou nou ONN, wat fel. Het is Pakka niet...
  Haager verdient wel iets meer krediet, "vroeger" (jaartje terug ongeveer) zat hij vaak goed. De laatste tijd zit hij er inderdaad wat vaker naast.
  Zijn stelligheid zou ik wel graag gepaard zien gaan met wat grafieken/onderbouwing.

  edit: geniet van je vrije dag! Hoop dat iemand anders voor politie wil spelen vandaag hier ;-)
554 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 16 sep
  798,15
  +0,50% +3,96
 2. L/E-DAX 16 sep
  15.684,73
  +0,30% +46,98

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links