Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bull case

De meningen over de aandelenmarkt lijken steeds extremer te worden; of de meningen zijn mega bullish of mega bearish. Wie heeft het bij het juiste eind? Gaat de markt knallen of crashen? Vandaag de ultieme bull case en volgende week de bear case.

Mario

Het gerommel rond Griekenland hoeft niet slecht te zijn. Een deal zal het vertrouwen weer doen terugkeren en geen deal zal de Europese Centrale Bank (ECB) forceren mega hard in te grijpen. Dat betekent dat het quantitative easing (QE) programma van de ECB verder zal worden uitgebreid.

De vergrote stroom aan liquiditeiten zal een heenkomen zoeken en de aandelenmarkten staan bovenaan de lijst als grootste ontvangers. Met het aantal, dat nagenoeg gelijk zal blijven, wordt het een simpele som: meer geld jaagt dezelfde hoeveelheid aandelen na dus dat kan alleen maar leiden tot hogere aandelenprijzen.

Zorgen over economie, Griekenland of wat dan ook maakt dan allemaal niet uit, er komt meer geld en het gaat grotendeels naar aandelen toe, punt.

QE4

In de Verenigde Staten ziet de Fed af van een renteverhoging en zal gaandeweg beginnen met QE4. De Lambo’s, Bentley’s en Ferrari’s zullen niet aan te slepen zijn. Gemiddelde prijzen voor vastgoed in New York gaan naar de 40.000 dollar de meter, Banksy’s gaan nog eens over de kop en de rest van de bak geld gaat naar, u raadt het al, aandelen.

Ook hier weer hetzelfde verhaal: meer geld wat een beperkt aantal aandelen najaagt en dus sterk stijgende koersen gaat veroorzaken.

Economische groei

Het wereld-bruto binnenlands product kan weer wat gaan aantrekken. Brazilië stelt orde op zaken, India gaat weer groeien en de Chinezen zullen de (grijze) bankensector wel weer in het gareel krijgen. De BRIC's gaan dus weer knallen, terwijl de Verenigde Staten al bezig was met uit het dal te klimmen.

Het effect van het slechte weer op het eerste kwartaal kan dan snel vergeten worden. Zelfs de kwakkelende Europese Unie laat verbetering zien op economisch vlak. Het ergste is achter de rug en nu kan er weer geïnvesteerd worden.

Bedrijfswinsten zullen dus toenemen en met de huidige multiple van zeg 20x de winst, zorgt elke extra winst voor mooie koersuitslagen.

Olie

De goedkopere olie zal zich uiten in lagere kosten voor bedrijven, wat zich vertaalt in hogere bedrijfswinsten. Doordat de consument ook minder kwijt is aan brandstof, zullen ze meer consumeren en dus de omzet van de bedrijven stuwen. Dubbel bingo dus.

Alleen de oliesector zal er wat ziekjes er bij liggen, maar die redden zich uiteindelijk wel. Alles bij elkaar, zal het effect dus positief zijn.

Oorlog

Het conflict in het Midden-Oosten zal escaleren en de Verenigde Staten zal troepen gaan sturen. De defensiesector gaat bakken aan overheidsgeld ontvangen en alle toeleveranciers zullen gouden tijden meemaken.

De onzekerheid in de sector zal er ook voor zorgen dat er meer geld uit het Midden-Oosten belegd zal gaan worden in de Verenigde Staten. Met de aandacht van de kiezer op de oorlog, kunnen Fed en overheid ongehinderd doorgaan met het stimuleren van de economie.

Werkloosheid daalt, consumenten spenderen meer en de verjaardag van Paul Krugman wordt een nationale feestdag met vele, uit vreugde, gebroken ramen.

Heerlijke cocktail

Gooi er nog wat leuke uitvindingen van Apple, wat aandeleninkoopprogramma’s, fusies en overnames bij, en de mix wordt explosief goed voor aandelen. Elke daling in aandelenprijzen moet worden gezien als een koopmogelijkheid, ook wel BTFD (Buy The F****** Dip) genoemd.

Ook al zien sommige beleggers wel dat het fundamenteel niet helemaal kloppend is, zolang de buurman dat wel denkt, of de buurman denkt dat zijn buurman gaat kopen, gaat de beurs omhoog. Deze beleggers zullen dan hun winsten kunnen maximaliseren door een hefboom te gebruiken, via bijvoorbeeld turbo’s.

In dat geval krijgen ze bijvoorbeeld twintig keer de percentuele stijging in de index en dat kan heel wat beleggers miljonair maken. Zolang de aannames kloppen natuurlijk...

Volgende week de tegenovergestelde case van de beren.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links