Opnieuw werd gisteren de bodem tijdens deze correctie verder verlaagd. De teller voor de AEX staat nu op een niveau van 464,60. Hiermee is hij op minder dan vijf punten de bovenkant van mijn doelzone genaderd voor deze correctieve bewegingen die de laatste maanden werden gestart.
De vraag is natuurlijk of de bodem al is bereikt? Zolang er geen verbeteringen plaatsvinden zoals omkeerpatronen, doorbraak dalende toppenlijn, positieve divergentie, et cetera verwacht ik dat de bodem nog een stuk verder kan worden verlaagd.
Een week geleden werd nog een lagere top op de borden gezet bij 489,30 en afgelopen vrijdag sloot de AEX weer onder de neklijn van 481. Ik gaf toen aan dat deze week de neerwaartse druk weer kon toenemen en lagere bodems onder de 468,60 konden worden gevormd.
Met de vorming van een bodem gisteren bij 464,60 is deze bodem verlaagd en lijkt het neerwaarts potentieel redelijk beperkt te zijn geworden. Een belangrijk richtpunt ligt bij de 460, de bovenkant van mijn doelzone. Hier ligt zowel het te berekenen koersdoel vanuit de diamantformatie als de sinds oktober stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie
Neerwaartse ruimte
Daaronder ligt bij 456 de sinds oktober stijgende bodemlijn op de lineaire daggrafiek en tot slot ligt bij 450 het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde hoofd-schouderpatroon evenals het 200-daags gemiddelde. Pas een duidelijk slot onder de 450 maakt meer neerwaartse ruimte vrij richting de zone 430 – 435.
Hoewel de neerwaartse ruimte met de vorming van de bodem van gisteren beperkt is geworden zijn er nog geen uitbodemingssignalen gegeven. We moeten wel zeer alert blijven op deze bodemsignalen. Mocht de AEX vandaag een aantal punten hoger sluiten dan kan wel het eerste bodempatroon op de weekgrafiek worden gevormd, een hammer.
Meer bevestiging van bodemvorming zou optreden boven de korte dalende toppenlijn in de daggrafiek. Deze dalende toppenlijn startte bij de 504,80 en loopt langs de top van vorige week (489,30). Vandaag ligt deze weerstandslijn bij 479,70.
Het nadeel van deze lijn is dat er slechts een lagere top is gevormd waardoor de kracht van deze lijn beperkt is. Verder is het belangrijk dat een eventuele doorbraak door deze toppenlijn gepaard gaat met vergelijkbare verbeteringen in andere indices.

Klik op de grafiek voor een grote versie
IBEX en DAX
Ik gaf eerder al aan dat ook in indices als de IBEX en de DAX de neerwaartse ruimte beperkt was geworden en de eerste richtpunten al waren behaald. Ondanks dat de trend in het kortetermijnbeeld nog steeds neerwaarts is gericht en de neerwaartse ruimte nog (beperkt) aanwezig is, moeten we zeer alert zijn op verbeteringen en bodemvormingsignalen.
De eindfase van deze correctie is ingegaan na dalingen in de afgelopen tijd vanaf de jaartop van tussen de 9% en 14% in veel Europese indices. Hiermee zijn deze correctieve bewegingen vergelijkbaar met de daling die vorig jaar oktober plaatsvond.
Uiteindelijk verwacht ik binnenkort de vorming van een duidelijke hogere middellangetermijnbodem die het startpunt wordt van een volgende opwaartse beweging die in de loop van de tweede helft van dit jaar tot boven de huidige jaartoppen kan uitkomen. De DAX heeft deze week een dubbele bodem gevormd bij de 10.800. Hiermee was ons 1e koersdoel van 10.850 ruimschoots bereikt.
Dalende trend
Ook werd met de vorming van deze bodem de onderkant van het dalende trendkanaal vanaf de jaartop (12.390) getest. Ik gaf eerder al aan dat overige doelen liggen bij de 10.350 (Fibonacci-niveau) en de 10.500 (200-daags gemiddelde).
Ook voor de DAX geldt dat de dalende kortetermijntrend nog intact is, maar de neerwaartse ruimte op begint te raken. Boven de dalende zeerkortetermijntoppenlijn van 11.230 verbetert het technische beeld iets en lijkt de versteiling van de dalende trend ten einde.
Uiteindelijk moet de toppenlijn van het sinds april dalende trendkanaal (oranje lijnen) worden gebroken als bevestiging dat de correctie ten einde is gekomen. Een correctie van ongeveer 1.600 punten. Deze oranje dalende toppenlijn is te vinden bij 11.660.
De opwaartse afstand in de DAX is dus een stuk groter dan in de AEX. Zolang de DAX vandaag en begin volgende week onder de 11.230 blijft, mag de neerwaartse druk op de 10.800 weer worden verwacht. Ook hier is de eindfase van de correctie ingegaan en moeten we zeer alert zijn op bodemvormingsignalen.

Klik op de grafiek voor een grote versie