Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EUR/USD: Het belang van 1,15

De rente’s stuiteren heen en weer en de wereld is gevangen tussen krimp aan de ene zijde en renteverhoging aan de andere. Dat gebeurt wel eens op korte termijn uiteraard, maar de laatste jaren hebben we toch een sterke correlatie beleefd tussen de richting van de verschillende rentes in de wereld.

De currency war is uiteraard gewonnen door de Verenigde Staten, maar of de Amerikaanse economie er zonder kleerscheuren vanaf komt is nog maar de vraag.

Die vraag ga ik hier niet beantwoorden natuurlijk want langetermijnlezers van IEX kennen mijn invalshoek. Technische analyse met en gezonde dosis realiteitszin is wat ik pleeg te verkondigen. Dus daar gaan we weer! Na een periode van afwezigheid ben ik weer terug, ik ga eens per week een column produceren die vaak over macrogrootheden zal gaan. En als u vragen of opmerkingen post zal ik die uiteraard beantwoorden.

EUR/USD: correctief

Om af te trappen leek het mij zinvol stil te staan bij hoe ik tegen de euro-dollar aankijk, de markt die ons allen het meest aangaat. Het resultaat van de verschillende versnellingen tussen Europa en de Verenigde Staten wordt uitgedrukt in de correctie waarin dit valutapaar zich nu bevindt.

Daggrafiek EUR/USD
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De lijngrafiek hierboven filtert de beweeglijkheid er uit en geeft een beter overzicht van de algemene tendens. Na de scherpe dalingen zegt de zwarte lijn ons dat er hogere toppen en bodems te zien zijn. Echter, dat is slechts correctief zoals de blauwe trend ons toont.

Het gebrek aan hellingshoek van de beweging vanaf de bodems geeft ook aan dat we voorlopig niet echt sterk bezig zijn. Ja van dag tot dag, maar niet als proces blijkbaar. Het is eerder wat Draghi zei: “U moet wennen aan de beweeglijkheid.”

Cruciaal punt: 1,15

Een echte verandering is nog niet te zien in de koersen zolang 1,15 niet wordt overschreden. Wat verder tegenzit is de rode fibogrid. Hieruit blijkt dat elke stijging tot 1,15 slechts een correctie van 50% betekent van de daling ervoor. Ook om dit te ontzenuwen moeten koersen 1,15 te overwinnen.

Wat wel positief is valt te zien in de RSI. Daar is de bearmarket range aangegeven in het rood overgegaan in een bullmarket range in het groen. Bijna althans, want deze set up wordt pas gevalideerd als de RSI wederom overbought wordt zonder tussendoor oversold te zijn geweest.

Wanneer gebeurt dat dan? Boven 1,15 pas natuurlijk. Dit alles met Grexit, Draghi en de Fed op de achtergrond speelt zich af binnen het grotere verband van de langetermijnweekgrafiek.

Daggrafiek EUR/USD
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Uitzicht op pariteit

Hier uit blijkt dat er nog niets is bereikt. Zo zien we dat binnen de grotere daling, de stijging van 2015 voorlopig een zoektocht naar een lagere top is binnen de versnellende trend. Daarnaast de rode boogjes geven een negative reversal-patroon aan dat uitzicht biedt op pariteit.

Wanneer die van de baan is? Nou, boven 1,15 dus. Tot slot geldt ook dat de bullmarket range in het groen bij de RSI op dit timeframe is overgegaan in een dikke bearmarket range in het rood. Dit alles zegt ons dat alles voorlopig correctief is, en dat pas anders kan worden bij koersen boven 1,15.

Is er nu direct uitzicht op een aanstaande breuk van 1,15? Nou als er aanwijzingen zijn, zijn ze niet sterk en in de meerderheid momenteel. Er zijn zat signalen neerwaarts versus enige op stabilisatie duidende signalen op lagere timeframes.

De hoofdparameters van de dalende richting van euro-dollar zijn nog steeds valide en dat blijft zo bij koersen onder 1,15.

Dat was het voor nu, tot volgende week!


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links