Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: "Chips, tech en telecom"

Zó beleggen de professionals. Kijk mee over de schouders van de grootste beleggers van ons land en kijk wat zij doen na Madrid. Regeert de angst of gaat het leven gewoon door? In de nieuwe aflevering van The Magnificent Seven de laatste sectorvisies en aankopen van fondsbeheerders van Robeco, ING/Postbank en Optimix:

 • Mark Glazener;
 • Jorik van den Bos;
 • Jaap Westerling.


  Glazener: Bloedplasma en chips
  "We hebben Tokyo Electron ingeruild voor ASML. CFO Wennink heeft aangegeven dat over enige tijd de capaciteit krap wordt en er beslissingen moeten worden genomen over uitbreiding daarvan in de sector. Er wordt daardoor een groei van de orderstroom verwacht in de chipindustrie.

  Daarnaast is ASML bezig de levenscyclus van haar producten te verlengen. Dat is vooral gunstig omdat veel klanten huiverig zijn capaciteit bij te zetten nadat ze daar in 1999-2000 hun vingers lelijk aan brandden. Ook in de farmaciesector hebben we posities geruild. Een voorbeeld daarvan is Baxter. Dat zware tijden achter de rug heeft.

  Na diverse winstwaarschuwingen in 2003 lijkt er nu een stabilisering plaats te vinden. Het hogere groeipad dat twee jaar geleden werd geambieerd, is niet waargemaakt, als gevolg van margedruk door toenemende concurrentie. Inmiddels is men teruggekeerd naar een groeitempo van 7%, 8% per jaar. Er komt bovendien een nieuwe CEO." Lees meer.


  Van den Bos: Cash spuit eruit
  "We hebben ingeschreven op de ipo van Belgacom en een behoorlijke allocatie toegewezen gekregen. Reden dat we meegedaan hebben was dat het aandeel redelijk goedkoop naar de markt werd gebracht, nog onder het midden van de brandbreedte. De koersstijging van bijna 5% op de eerste handelsdag bevestigde dat beeld.

  De balans van Belgacom is in orde. Het is weliswaar geen enorm groeibedrijf, maar er kan nog wat aan de kostenkant gesleuteld worden. Dat het bedrijf marktaandeel verliest aan de nieuwe spelers is niet verwonderlijk. De cash spuit eruit en dat is niet nodig voor het netwerk of andere bestaande projecten.

  Dat kan dus deels naar de aandeelhouders toe. Het dividend kan nog iets omhoog, tot 8% of 9%. Voor wie contrair wil handelen, is Belgacom een voor de hand liggende keuze. Verder zijn we erg positief over financials, bijvoorbeeld ABN Amro en Fortis. Daar zijn diverse redenen voor..." Lees meer.


  Westerling: Bijkomen en bijkopen
  "Dit zijn zware tijden voor technologiebeleggers. De recente minicrash heeft de koerswinsten van januari en februari weer ongedaan gemaakt. Met mijn fonds ben ik dan ook weer terug bij af. Ik troost me maar met de gedachte dat dit relatief gezien nog best verdienstelijk is. Een schrale troost overigens.

  Een koersval zoals die van de afgelopen dagen moet mijns inziens in het licht gezien worden van de sterke koersstijgingen van de afgelopen twaalf maanden. De sterke opwaartse trend die in maart vorig jaar werd ingezet is nog steeds intact. Zo is de Nasdaq, na de recente 12% daling, netjes terug bij haar 200-daags gemiddelde.

  Met dat in het achterhoofd dwing ik mezelf ertoe de daad bij het woord te voegen en hoog ik de posities van de grootste bleeders in de portefeuille wat op: Silicon Graphics, bijvoorbeeld. Verder heb ik mijn shortpositie in Nokia inmiddels gesloten. Een van de weinige posities waar ik de afgelopen weken wel geld op heb verdiend. Lees meer.


  The Magnificent Seven
  Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
  Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
  Klik hier om te reageren en te discussiëren  Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl • Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl

  Auteur: The Magnificent Seven

  It took seven to tame the West. Kijk mee over de schouders van zeven van de allerbeste fondsbeheerders van Nederland. Wat kopen en verkopen zij? Welke trends en bewegingen houden ze nauwlettend in de gaten? Hoe kijken ze naar de markt en naar aandelen? En wie zijn het eigenlijk? Felix Lanters, senior fondsbeheerder b...

  Meer over The Magnificent Seven

  Recente artikelen van The Magnificent Seven

  1. aug '04 M7: Campingironie
  2. jul '04 M7: "Dik verdienen"
  3. jul '04 M7: Felix vertrekt

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links