Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cash spuit eruit

We hebben ingeschreven op de ipo van Belgacom en een behoorlijke allocatie toegewezen gekregen. Reden dat we meegedaan hebben was dat het aandeel redelijk goedkoop naar de markt werd gebracht, nog onder het midden van de brandbreedte.

De koersstijging van bijna 5% op de eerste handelsdag bevestigde dat beeld. De balans van Belgacom is in orde. Het is weliswaar geen enorm groeibedrijf, maar er kan nog wat aan de kostenkant gesleuteld worden.

Dat het bedrijf marktaandeel verliest aan de nieuwe spelers is niet verwonderlijk. Zo gaat dat met oud-monopolisten. De cash spuit eruit en dat is niet nodig voor het netwerk of andere bestaande projecten.

Dat kan dus deels naar de aandeelhouders toe. Het dividend kan nog iets omhoog, tot 8% of 9%. Voor wie contrair wil handelen, is Belgacom een voor de hand liggende keuze. Een sector waar we momenteel erg positief over zijn, is die van de financials. De waardering van ABN Amro en Fortis is laag, vergeleken bij de markt én de historische waardering.

Gunstig klimaat financials
Daarnaast genereren ze veel cash. Dat wordt deels aangewend voor aankoop van eigen aandelen, deels als dividend uitgekeerd. Een ander punt is dat financials het doorgaans goed doen in een economische fase als deze. In het pappen en nat houden-scenario met geringe groei blijft de rente laag.

Dat is gunstig voor de hypotheekmarkt waarin de banken groot opereren en, omdat het dus ook weer niet slecht gaat, worden ze niet opgescheept met slechte leningen. Die plusjes wegen ruimschoots op tegen een afzwakkende rentemarge. We zitten derhalve overwogen in de sector, waarbij we wel een duidelijke geografische spreiding hanteren.

De correctie die de beurzen momenteel meemaken, zat er na de forse stijging sinds maart 2003 natuurlijk aan te komen, al is de aanleiding natuurlijk wrang. Met onze redelijk defensieve portefeuille hebben we de klap echter aardig op kunnen vangen. Vooral omdat we in defensieve sectoren en laag gewaardeerde bedrijven beleggen.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links