Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieks steekspel

De afgelopen weken was er iedere dag wel een bericht dat de Grieken en de Trojka (IMF, ECB, EU) dicht bij een akkoord waren, die dan binnen vijf minuten weer werd ontkend.

Uitlatingen van de Griekse zijde waren steevast positief, terwijl de EU (lees Duitsland) keer op keer waarschuwde dat de partijen nog te ver uit elkaar liggen. Wat is er nu aan de hand en wanneer gaat het beurstechnisch knallen (omhoog dan wel omlaag)?

Probleem met al het nieuws wat uitkomt over de onderhandelingen natuurlijk nooit zuiver is. Beide partijen proberen met strategisch lekken naar de pers een voordeel te behalen ten koste van de ander.

Indekken tegen slechte afloop

Tevens proberen beide kampen zich in te dekken tegen een eventuele slechte afloop. Zo wil Duitsland niet de boeken ingaan dat zij Griekenland uit de euro hebben geknikkerd en dus verantwoordelijk zijn voor alle gevolgen nadien.

De Griekse onderhandelaars proberen hetzelfde te doen, maar dan naar hun eigen electoraat toe. De Griekse kiezers willen immers nog graag bij de eurozone blijven (ze hebben nog niet door dat wat voor hen onverteerbaar is, een voorwaarde is en zal blijven om de euro te kunnen behouden) en een Grexit zal dus nooit de schuld mogen zijn van de Griekse regering.

Zo ontstaat er dus een complex steekspel waar partijen het maximale willen bereiken maar ook tegelijkertijd zich moeten indekken tegen een politieke fall-out.

Gordiaanse knoop

De informatie die wordt gelekt, is ook nog eens erg moeilijk op waarde te schatten. Is het bluf of voor het echie? Vaak is ook niet duidelijk welke partij gelekt heeft. En het is eigenlijk nog gecompliceerder, want Griekenland heeft niet één partij tegenover zich, maar drie (IMF, EU, ECB).

Deze drie partijen liggen ook niet altijd op een lijn. Dit komt niet alleen door verschil van inzicht, maar ook door verschillende doelstellingen. Verder hebben de verschillende partijen ook verschillende blootstellingen aan Griekenland.

Zo is de VS bezorgd om de geopolitieke gevolgen van een Grexit. De Russen en de Chinezen kunnen dan van de situatie gebruik maken om zo hun invloedsfeer in Europa uit te breiden. Het IMF zal dan ook de nodige marsorders van de VS hebben gekregen om dit te voorkomen.

Ongelukje

Maar de EU en ECB kunnen niet teveel water bij de wijn doen, want dan belonen zij het spel van de Grieken. Dit kan dan navolging vinden bij regeringen in Spanje, Portugal, Ierland en Italië. Verder zal een reddingsactie wellicht een afschrijving van de Griekse schuld inhouden, iets waar voornoemde zwakke eurolanden ook aan mee moeten betalen.

Hoe verkopen die landen dat aan hun electoraat (we geven ons schaarse geld aan de Grieken, maar vragen zelf niet om ook zo’n mooie deal)? Lijkt mij geen bestseller. Complexe conflicten zoals deze, kunnen ook zo maar uit de hand lopen, ondanks de goede wil bij beide partijen.

In het boek “Sleepwalkers”, bijvoorbeeld, komt heel duidelijk naar voren dat de leidende figuren helemaal niet de intentie hadden om een wereldoorlog te ontketenen. Toch kregen de ontwikkelingen op een gegeven moment een eigen momentum, waarvan de gevolgen bij iedereen bekend zijn.

Cruciale weken

Zo kan er ook in het huidige Grieks verhaal van alles mis gaan of een eigen leven gaan leiden. Sommige invloedrijke personen hebben zich hier dan ook over uitgelaten. Zij vrezen het zogenoemde Graccident; dat Griekenland dus per ongeluk buiten de eurozone komt te staan.

De komende drie weken zijn cruciaal. In de pers staat dat het deze week de echte deadline is, omdat Griekenland meer dan 300 miljoen euro aan het IMF moet betalen. Het IMF heeft gezegd dat de Grieken hun betalingen over de maand juni mogen groeperen en eind juni mogen overmaken.

Dit geeft dus een tijdsspanne van ongeveer drie weken. Met al deze complexiteit en navenante onzekerheid is het prudent om voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoe dan ook, de komende drie weken is de kans op de spreekwoordelijke brand extra groot.

Turbo short geen luxe

Kijken of de portefeuille niet onderverzekerd is, of om aan het speculatieve deel van de portefeuille een turbo short op de index toe te voegen, is geen overbodige luxe.

Een turbo long goud of een turbo short EUR/USD is natuurlijk ook mogelijk, want een dergelijke positie zal het wellicht ook goed doen in geval van een Grexit/Graccident. Mocht er een deal komen, dan is er een beperkt verlies.

Bij een Grexit/Graccident echter, kan een onverzekerde portefeuille zware averij oplopen. Het is aan de belegger om te bepalen welk risico hij wil lopen en tegen welke prijs en hefboom hij bereid is dit te verzekeren


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juni 2015 12:46
    Let op dat Griekenland 1 maand mag uitstellen zonder officiële gevolgen. De deadline ligt dus ergens eind juli, ergens tegen die tijd mag men weer een konijn uit de hoed toveren. De deadline morgen is symbolisch, als Tsipras 1 euro overmaakt heeft hij ook aan zijn verplichtingen voldaan.

    Ik verwacht dan ook nog geen schokkende beursreacties tot het einde van de maand, en zelfs dan eigenlijk niet. De Grexit is ongeveer ingeprijsd, en een eventueel uitstel van default (zo zie ik een nieuwe Europese betaling) zorgt hooguit voor opleving. Een turbo short is een prima verzekering tegen de algehele malaise (die door de ECB vakkundig weggekocht wordt), maar zelfs een totaal Grieks default kan afgeschreven worden over 30 jaar en verspreid over de gehele EU, wat het een en ander een stuk draaglijker maakt.
  2. PeterZ 4 juni 2015 13:01
    quote:

    schreef:

    Een turbo long goud of een turbo short EUR/USD is natuurlijk ook mogelijk, want een dergelijke positie zal het wellicht ook goed doen in geval van een Grexit/Graccident.
    Ik vraag me af of goud omhoog gaat bij een Grexit. En een short op EUR/USD is helemaal onzeker als hedge instrument. Zou mij niets verbazen als de Euro juist gaat stijgen als er geen deal komt. Maar niemand weet het echt natuurlijk, want dit zijn toch scenario's die we niet kennen uit de recente historie. Al met al economisch-technisch gezien wel interessante ontwikkelingen.
  3. [verwijderd] 4 juni 2015 13:41
    Als enig soeverein bij de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis

    (als gevolg van een in Maastricht door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken maar met vele door de deskundige brandweer met de ter beschikking gestelde instrumenten en middelen op eurozone niveau te herstellen weeffouten)

    in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren betrokken “soevereine” lidstaat op de scorende zondebokken toer gaat van

    “Het is niet onze schuld, het is de schuld van die, of die, of die”,

    dan zeggen uiteraard alle overige “soevereine” lidstaten in de eurozone

    “Ga met de vriendelijke groeten van de deurwaarder een eind fietsen, dan had je maar aan de betalingsverplichtingen moeten voldoen, maar val ons verder hiermee niet lastig.”

    Wat uiteraard vooralsnog niet is ingeprijsd, is welke soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaat wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in de eurozone in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren als kip kaal geplukt en als citroen uitgeperst gaat worden zodat de “soevereine” lidstaat eveneens niets meer te verliezen heeft en eveneens niet met de noorderzon kan vertrekken en eveneens de vriendelijke groeten van de deurwaarder krijgt.

    En in het geval dat dit een grotere “soevereine” lidstaat is, bijvoorbeeld Frankrijk, zou het toch beter zijn om eens als soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaten een keer om de tafel te gaan zitten om de schulden die de “soevereine” lidstaten voor een mogelijke vrije val van de euro bij elkaar opeisen en moeten betalen in een saaie, niet scorende aflevering van debiteuren/crediteuren tegen elkaar weg te strepen,

    wat iedere sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren in de een of andere munteenheid wil verkopen ook doet.
  4. [verwijderd] 4 juni 2015 14:08
    Goed verhaal. Denk dat nog toegevoegd mag worden dat een voor de Grieken gunstige deal desastreus zal uitzaaien naar alle eurolanden. Het thema anti-Europa zal wel eens op populistische manier uitgebuit kunnen worden ook naar de noordelijke landen. Het zou me dan niet verbazen dat we dan met premier Wilders te maken gaan krijgen. Onderschat dat niet.
  5. forum rang 4 ischav2 4 juni 2015 18:16
    Zwaar overdreven verhaal lijkt mij. De afgelopen jaren zijn de banken veiliggesteld en daar gaat het m.i.om.
    Dat de crediteurenlanden geld gaan verliezen is duidelijk. Maar ik denk dat de beurzen voldoende zijn gecorrigeerd en een exit iingeprijsd hebben. Take it or leave it. Duidelijkheid is het devies en kan de beurzen juist de zekerheid bieden die ze nodig hebben. Stoppen met het ondersteunen van een failliet land!
    Een opluchtingsrally zal het gevolg zijn en de geloofwaardigheid van de EU hersteld!
  6. [verwijderd] 5 juni 2015 10:45
    quote:

    PeterZ schreef op 4 juni 2015 13:01:

    [...]
    Ik vraag me af of goud omhoog gaat bij een Grexit. En een short op EUR/USD is helemaal onzeker als hedge instrument. Zou mij niets verbazen als de Euro juist gaat stijgen als er geen deal komt. Maar niemand weet het echt natuurlijk, want dit zijn toch scenario's die we niet kennen uit de recente historie. Al met al economisch-technisch gezien wel interessante ontwikkelingen.
    de verwachting is dat usd omhoog zal gaan ten koste van de euro zodat een short euro/usd wel aan te raden is. Dit alles vanwege rente VS upperdepup.
  7. [verwijderd] 5 juni 2015 10:51
    overigens, voor het eerst op tv gehoord dat men een linkt legt tussen griekeland vs EU dan wel rusland vanwege geopilitiek. He he eindelijk, misschien wordt men nog op tijd wakker. Er spelen grote politieke belangen in die regio want een verzwakte navo komt zowel rusland als china goed uit: een pijpleiding 'energie' door griekenland naar de eu wat tevens de pijpleiding van de saoedi's naar EU dwarsboomt. China poerelt in wateren en gronden in ZO-azië en heeft zich verzekerd van rust aan de grenzen met rusland(Mongolië) bijvoorbeeld. Ik ken voldoende partijen die een stijgende rente niet kunnen betalen en niet alleen personen, want steden en staten in de VS hebben al behoorlijk last om rente op schulden te kunnen betalen. Denk maar aan pensioenuitkeringen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links