Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw: beleggen zonder rendement

In mijn gedachte heeft de belegger uiteindelijk maar één finaal doel: het behalen van rendement. Dat streven is echter niet conform de huidige tijdsgeest. Het rendementsdenken staat in een kwaad daglicht.

Studenten willen gewoon studeren in de vakken waar ze zin in hebben. De afweging of de maatschappij behoefte heeft aan weer een nieuwe stroom cultureel antropologen of ontwikkelingssociologen is niet van belang. De eigen ontwikkeling (is dat ook de Dikke-Ik-mentaliteit?) is van groter belang.

In de financiële wereld is het rendemenstdenken eveneens op zijn retour. Neem staatsobligaties. Hoewel de rente de laatste tijd iets wat opliep, is het rendement nog altijd niet ver van de 0% verwijderd. Kortlopende leningen renderen zelfs negatief.

Vrijwillige belastingheffing

Beleggers in staatsobligaties lijken er voor te kiezen vrijwillig hun liquiditeiten voor langere tijd af te staan, zonder dat daar enige financiële vergoeding tegenover staat. Hier is sprake van een soort vrijwillige belastingheffing. Interessant, want het gaat tegen alle economische theorieën in.

Belastingheffing is juist verplichtend omdat niemand bereid zou zijn zonder directe tegenprestatie geld aan de overheid te fourneren. De werkelijkheid met betrekking tot het "vrijwillig" beleggen in staatsobligaties is natuurlijk anders.

Er zijn veel partijen, waaronder pensioenfondsen, die op grond van strakke regelgeving niet anders kúnnen dan rendementsvrij schuldpapier in de boeken op te nemen.

Beperkte schade

De verplichte deelnemer aan het pensioenfonds (als ex-ambtenaar in mijn geval het ABP) kan dan weer niet anders dan lijdzaam toezien dat "vrijwillig" weer een nulcoupon-obligatie wordt gekocht met een aankoopkoers niet ver van de afloskoers.

Gelukkig dat de aandelenmarkten zo goed hebben gepresteerd, zodat de rendementsschade tot nu toe nog enigszins is meegevallen. De vraag is of dit zo blijft. De financiële wereld heeft een nieuw speeltje gevonden, en pensioenfondsen zijn er als de kippen bij dat te omarmen.

Zoals ze dat eerder deden met hedgefunds en private equity. Niet altijd met evenveel succes, en in ieder geval tegen hoge kosten. Nu is er echter een vorm van beleggen waar de pensioenfondsen goed mee voor de dag kunnen komen. Bovendien lijkt het goed te passen in het rendementsloze tijdperk: impact beleggen

Maatschappelijke bijdrage

Impact beleggen is een variant op het al weer achterhaalde duurzame beleggen. Bij duurzaam beleggen is het van belang dat investeringen geen schade toebrengen aan bijvoorbeeld natuur of milieu, dat de wapenindustrie doorgaans wordt uitgesloten en dat werknemers niet worden uitgebuit.

Impact beleggen gaat een stap verder. Naast al de duurzame criteria is het ook van belang dat de investering, naast financieel rendement, een werkelijke maatschappelijke bijdrage levert. Er moeten meetbare resultaten zijn, bijvoorbeeld dat de natuur door de investering beter af is.

Dat komt in de buurt van wat in de economie (positieve) externe effecten worden genoemd, die optreden als bijeffect van economisch handelen maar niet kunnen worden geprijsd. Daarom is een belangrijke rol voor de overheid weggelegd om deze positieve en negatieve externe effecten in goede banen te leiden.

Betere bijdrage

Maar nu lijken via de (financiële) markten de positieve effecten geadresseerd te kunnen worden, omdat beleggers het principe van impact beleggen omarmen. Op zichzelf heb ik geen probleem met deze in beleggingshype in wording.

Integendeel, ik geloof dat deze vorm van beleggen een betere bijdrage aan economische en maatschappelijke ontwikkeling kan leveren dan de vaak desastreuze ontwikkelingshulp. Hoewel we de effecten van impact beleggen ook weer niet moeten overschatten.

De Westerse wereld heeft zijn enorme welvaart toch ook niet te danken aan allerlei (kleinschalige) ontwikkelingsprojecten? Een goed functionerende, vrije markt met een relatief integere en effectief regulerende overheid, zijn wat mij betreft de basis van echte welvaart.

Rol van pensioenfondsen

Maar goed, impact beleggen kan zeker een gunstige rol spelen. Mijn vrees is echter dat de pensioenfondsen zich op deze beleggingsstrategie storten. PGGM bijvoorbeeld besteedt veel aandacht aan dit fenomeen, en ook het ABP zal niet achterblijven.

Waarom ben ik huiverig voor de rol van de pensioenfondsen? Het is mogelijk dat impact beleggen, natuurlijk rekening houdend met het risico, een beter (financieel) rendementsperspectief heeft dan traditionele beleggingen.

Het spreekt vanzelf dat ik in dat geval een groot voorstander ben van participatie van "mijn" pensioenfonds in de impact-strategie. Maar dan niet omdat het om impact beleggen gaat, maar "gewoon" omdat het kennelijk tot een superieure opbrengst leidt.

Minder rendement?

Het is ook mogelijk dat er weinig risicorendementverschil zit tussen de twee beleggingsvormen. Ook dan kan ik mij de belangstelling voor impact beleggen voorstellen, zij het gematigd en passend binnen het gehele beleggingsbeleid van het pensioenfonds.

Maar het is ook mogelijk, en ik acht die kans het grootst, dat het financiële rendement van impact beleggen duidelijk lager is dan conventionele beleggingsmethoden. In dat geval wens ik niet dat mijn pensioenfonds aan deze beleggingsstrategie meedoet, omdat de maatschappelijke gevolgen zo gunstig zouden zijn.

Want opnieuw wordt dan aan deelnemers van pensioenfondsen en gepensioneerden gevraagd "vrijwillig" een financiële bijdrage te leveren aan in de ogen van het pensioenfonds gunstige maatschappelijk investeringen, die in feite politieke doelstellingen zijn.

Gedwongen winkelnering

Als er maatschappelijk effecten gestimuleerd moeten worden dient dat via de (democratisch gekozen) overheid plaats te vinden, dan wel op echt vrijwillige basis. Gedwongen winkelnering bij pensioenfondsen is al zeer onwenselijk. Dat geldt helemaal als de deelnemers via het fonds allerlei politiek-maatschappelijke doelstellingen verplicht moeten nastreven.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 3 juni 2015 17:02
    Ik wil nog wel wat verder gaan dan Marcel Tak. Ik ben ronduit en fel tegen deze trend. Wat individuen doen, moeten ze zelf weten, maar pensioenfondsen hebben een hele simpele verantwoordelijkheid, namelijk zorgen voor de pensioenen van hun deelnemers.

    Vermogensbeheerders (waaronder pensioenfondsen) moeten er ook rekening mee houden dat niet al hun klanten perse overal hetzelfde over denken. Het is niet aan hen om namens hun klanten een mening te hebben die verder gaat dan hun werk. Dat geldt in het bijzonder voor pensioenfondsen, want hun deelnemers zijn gedwongen klant. Die kunnen niet weg als ze het niet eens zijn met hun fonds, dus moet het fonds zo weinig mogelijk aanleiding geven om het met ze oneens te zijn en dus zo neutraal mogelijk zijn.

    Het wordt anders als het puur gaat als zaken die echt vallen in de sfeer van beleggen, zoals bedrijfsbestuur en strategie. Maar politieke standpunten moeten worden vermeden, want daar is de politiek voor. Daar kiezen we politici voor en daarvoor hebben we democratie. Dat moet je niet overlaten aan ongekozen types waar je niet vanaf kunt komen.

    Dus
    wel: is het salaris van deze topman in overeenstemming met zijn prestaties?
    niet: is het salaris van deze topman maatschappelijk acceptabel?

    wel: heeft dit bedrijf de juiste mensen aan de top, zonder potentieel talent op oneigenlijke gronden uit te sluiten?
    niet: heeft dit bedrijf genoeg vrouwen in de top?

    wel: gedraagt dit bedrijf zich fatsoenlijk?
    niet: geeft dit bedrijf genoeg aan de liefdadigheid?

    wel: heeft boren in Alaska bedrijfseconomisch gezien zin?
    niet: is boren in Alaska slecht voor het milieu? Daar gaat namelijk de overheid die de vergunning verleent over.
  2. forum rang 5 theo1 4 juni 2015 10:23
    Hallo Marcel,

    Ik vond je alleen een beetje te soft, vanwege o.a. dit statement:
    "Op zichzelf heb ik geen probleem met deze in beleggingshype in wording." Nou, dat probleem heb ik dus wel. Het probleem van zo'n hype is dat daardoor vooral pensioenfondsen (want die zijn nu eenmaal zichtbaar) onder druk worden gezet om maar vooral mee te doen. Wat ze maar al te graag willen, want daarmee is het gemakkelijk een applausje scoren in de publieke opinie. Hun klanten kunnen toch niet weg, en de meesten denken er ook niet bij na dat dit soort modieuze klets slecht is voor hun pensioen, dus je komt er altijd mee weg.

    Een tijdje geleden las ik een interview met die baas van het ABP, dat ze niet wilden beleggen in o.a. tabaksbedrijven, want hun product is ongezond en dat kan dan uiteindelijk nooit een goede belegging zijn. Nou, dat zeiden ze in de jaren '80 toen al die grote rechtszaken speelden ook al, maar de tabaksbedrijven zijn sindsdien een meer dan uitstekende belegging geweest. Als je die had genegeerd, had je heel erg veel laten liggen. Nu gaat het ABP dus willens en wetens rendement laten liggen, maar dan komen ze aan het eind van het jaar wel weer met een huilbrief aankakken met "sorry meneer Theo, maar door dit en dat smoesje kunnen we helaas voor de zoveelste keer weer uw pensioen niet indexeren". Dan denk ik bij mezelf: "GA DAN OOK EENS EEN BEETJE FATSOENLIJK BELEGGEN, TRUT!". Daar kan ik dus niet tegen. Als een idealistisch ingesteld beleggingsfonds dat doet, mij best, die negeer ik gewoon. Maar dat ABP, daar kan ik niet uit. Als het kon, had ik dat allang gedaan, want ik vind het maar een heel matig fonds.

    Nog een bezwaar: er zit geen natuurlijke grens aan. Met een klein beetje consistent denken kan je alles uitsluiten. Tabak wordt meestal uitgesloten, want daar krijg je kanker van. Maar van suiker krijg je diabetes. Dus ook geen Coca Cola. En obesitas is de nieuwe kanker, dus reclames van slanke modellen met dikke magnums in de hand kunnen natuurlijk ook helemaal niet. Exit Unilever. Kinderen lopen tegenwoordig alleen maar naar hun telefoon te staren in plaats van dat ze lekker buiten spelen. Daar worden ze maar dik en asociaal van. Exit Apple. Ahold keilt vakkenvullers buiten zodra ze niet meer onder het minimumjeugdloon vallen. Fout bedrijf. Enzovoort. Er blijft niks over, want overal is wel iets op aan te merken. Je kan hooguit nog beleggen in kleinschalige locale biologische quinoatelers, en eigenlijk dat ook niet, want die gaan ook weer ten koste van de Boliviaanse telers. Maar quinoa uit Bolivia importeren stoot weer CO2 uit, dus je loopt toch weer vast.

    En ik ben ook heel erg fel tegen die hersendode regels die pensioenfondsen dwingen om gratis geld uit te lenen aan de overheid.

    Ik zou mijn pensioenfonds de volgende tips willen meegeven:
    - blokkeer twitter en facebook en alles wat daarop lijkt op kantoor. Negeer al het geblaat op de asociale media.
    - ga gewoon beleggen voor maximaal rendement.
    - laat je niet voor het karretje van de overheid spannen om hun problemen op te lossen, omdat pensioenfondsen toch poen zat hebben. Registreer je desnoods op de Bahama's als dat nodig is.
    - neem je verantwoordelijkheid als aandeelhouder serieus, maar alleen in zakelijke zin. Geen gehobby, dat doe je maar met je privégeld.
    - keil alle theoretici eruit. Beurzen gedragen zich niet theoretisch. En keil alle hedgefunds eruit. Die zijn alleen maar duur.
    - beleg niet in dingen die niks opbrengen, en al helemaal niet als je weet dat ze niks gaan opbrengen. Dus geen staatsobligaties met negatieve rente. Zijn ze helemaal gek geworden?
  3. aex010 4 juni 2015 12:04
    Helemaal eens met Marcel en de aanvullingen van Theo.

    Wel vind ik dat de pensioenfondsen veel transparanter moeten worden. Dan kunnen ze ook verantwoording afleggen over hun prestaties (het rendement dus) aan de deelnemers (niet aan de politiek). Ik besef wel dat dat in het huidige stelsel (met gedwongen winkelnering) helaas niet eens veel zou uitmaken. Maar nu is het wel heel erg een 'black box'.
  4. [verwijderd] 4 juni 2015 13:00
    Een mooie ontwikkeling. Past uitstekend in de participatiemaatschappij waar je spaart voor 0% en werkt voor € 0.

    Een soort communistisch systeem voor wat de inkomsten betreft, alleen als je uitgeeft ben je wel op het kapitalistisch systeem aangewezen (betalen met €0 gaat nog niet...)

    Wat de rol van de pensioenfondsen betreft, als je Europabreed kijkt ligt die rol vooral in het fungeren als een eenvoudig en goedkoop aan te boren bron van overheidsfinanciering. Steeds meer lijkt daar het primair doel van pensioenfondsen te liggen, ook al wordt het anders verkocht.
  5. forum rang 5 theo1 4 juni 2015 14:10
    @Arod: en voor al het andere waar de overheid niet aan toekomt.
    Hypotheekmarkt draait moeizaam: laat de pensioenfondsen er maar in beleggen.
    MKB klaagt: waarom stoppen de pensioenfondsen er geen geld in?
    Nederlandse economie hapert: wat doen die pensioenfondsen met hun geld in het buitenland? Laat ze in Nederland beleggen.
    Begrotingstekort loopt op: dwing pensioenfondsen om meer staatsobligaties te kopen, onder het motto dat ze niet moeten gokken met "onze" pensioenen.

    Ze hebben allemaal hun vermogensbeheer al afgesplitst. Toen zag ik daar de logica niet zo van, ik zag het vooral als het zoveelste trendje waar iedereen zo nodig aan mee moet doen. Maar het kan achteraf gezien best wel zinvol zijn: APG is formeel geen pensioenfonds, alleen een vermogensbeheerder. Waarom registreren ze die niet gewoon offshore? Dan kan de overheid in ieder geval niet met zijn gore poten bij de poen.
  6. forum rang 7 ff_relativeren 4 juni 2015 14:21
    beleggen zonder rendement is niet wat de betekenis van het woord beleggen is.
    Van Dale : Beleggen, (geld) aan iets besteden waarvan je hoopt dat het in waarde zal stijgen.

    bron : www.vandale.nl/opzoeken?pattern=beleg... .

    Beleggen streeft dus rendement na.
    Het nul-rendement nastreven om andere doelen ;
    taaltechnisch een lichte vorm van wanbeheer ?
  7. [verwijderd] 8 juni 2015 13:05

    Impact Investing is gewoon duurzaam beleggen 2.0 en zo voortbordurend op het succes van best-in class-beleggen dat deze mopperende heren (maandagmorgen humeurtje mannen?) toch nauwelijks kunnen ontkennen. Nu nog de focus op de juiste sectoren (basisbehoeften, impact katalysatoren) en we lossen met behulp van het kapitalisme een hoop problemen op die tot belastingheffing of draconischer maatregelen leiden.

    Impact Investing lijdt soms een beetje aan het achterhaalde duurzaam beleggen kost geld stigma, maar streeft al een tijdje naar balancing impact and return. Anders kan je de impact ook niet opschalen he. En ook als je finance first (boven impact) nastreeft kan je altijd je portfolio prestaties nog eens nalopen op het lange termijn rendement.

    (Nederlandse) Pensioenfondsen en institutionele beleggers zijn al jaren impact belegger, met nog kleine percentages van het vermogen onder beheer. Maar dat mag ook wel als de gepensioneerden keer op keer aangeven dat ze hun pensioengeld duurzaam belegd willen zien. Hiermee hebben de pensioensfondsen een investeringsmarkt helpen opbouwen, we zijn beroemd in die wereld hoor, die nu lekker op stoom begint te komen.

    Wen er maar aan mannen over tien jaar investeren we allemaal met impact. ING geeft het straks aan PB klanten per kwartaal (!) en ABN bij de bedrijfsprofielen (ESG score) Resistance is futile your money will be used for the greater good.

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links