Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Melt up

Vaak wordt de beurs in twee groepen beleggers onderverdeeld; de beren (negatief op de markt) en de stieren (positief op de markt). Dit is natuurlijk een grove over-één-kam-methode, waardoor er wel eens wat interessante nuances verloren gaan.

Zo zijn er bijvoorbeeld ook beren die voor de korte termijn positief zijn over de beurs. Het hoe en waarom verschilt per keer, maar het is altijd interessant om te doorgranden wat ze ertoe brengt om er een contraire mening ten opzichte van hun eigen mening op na te houden. Zo is de bekende Charles Biderman van TrimTabs - een erkende beer - al een tijdje positief gestemd.

Voor ik zijn mening verder uit de doeken zal doen, is een klein overzicht van de gangbare waarderingstechniek voor aandelen op zijn plaats. Bij fundamenteel onderzoek zijn veel items van belang. Om er enkele te noemen:

  • Zit er een goed management team en heeft dat ook zelf aandelen in het bedrijf?
  • In wat voor markt zit het bedrijf? Groeimarkt? Volwassen markt?
  • Zijn er hoge of juist lage toegangsbarrières naar deze markt?
  • Waar ligt de macht? Bij de leveranciers, de klanten, de alternatieven, en zo verder. (5 Competitive forces of Porter)
  • Hoe is de winstontwikkeling de afgelopen jaren? Waren er grote veranderingen, successen, fouten, en zo verder?

Discounted Cash Flow is géén glazen bol

Al deze data moet de aandelenanalist in een Discounted Cash Flow-model (DCF) proppen. In dat model moet de analist dus de verwachte omzet, kosten, uitgaven, afschrijvingen, reserveringen en zo verder schatten voor de komende tien jaar.

Dan is er ook nog een perpetuele schatting voor de periode ná tien jaar (zo moet een analist een eeuwige groeivoet van de omzet en kosten invullen, alsmede de rente waarmee verdisconteerd moet worden). Na dit gelezen te hebben zullen de meesten zeggen “dat kan toch niet, 10 jaar en verder in de toekomst kijken?”

Deze mensen hebben natuurlijk gelijk. Nu moet ik hierbij wel opmerken dat DCF totaal verkeerd gebruikt wordt door veel mensen in de financiële wereld (en daarbuiten). Een model, zoals DCF, laat zien waar de waardecreatie plaatsvindt, waar er ruimte ligt voor verbeteringen en de gevoeligheid voor het aandeel ten aanzien van bijvoorbeeld rentestanden.

Het is echter geen glazen bol. Helaas beschouwen veel investeerders de koersdoelen van analisten als leidend in koop- en verkoopbeslissingen, terwijl er bar weinig gekeken wordt naar het specifieke DCF-model voor de kennis die deze bevat.

De Biderman-methode

Maar dan Biderman, die impliceert dat je fundamentele research zo de prullenbak in kan gooien, want deze fundamentele factoren bepalen nauwelijks het prijsverloop van het desbetreffende aandeel. De beste man bekijkt de markt in de simpelste termen:de  prijs van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod.

Dat lijkt een enorme open deur, maar ligt toch iets genuanceerder. Biderman kijkt of het aanbod van aandelen toeneemt of afneemt en zet dat af tegen de hoeveelheid geld die deze aandelen najaagt. Zo ontstaat dus de situatie dat Biderman erg negatief is gestemd over de lange termijn, maar positief is op de korte termijn.

Zo zorgt, onder andere, QE (Quantitative Easing, zeg maar het opkopen van financiële instrumenten door centrale banken) voor meer geld dat aandelen najaagt. Anderzijds zorgen de enorme terugkoop van aandelen, overnames en QE er voor dat het aanbod van aandelen in de markt afneemt. Tezamen moet dit dus leiden tot hogere aandelenkoersen.

Een zogenaamde melt up (in plaats van een meltdown). Onlogisch is die aanpak zeer zeker niet. De moeilijkheid is echter het schatten wanneer de flow, dan wel de afname van het aantal aandelen, omkeert. Dat is het moment waarop de investeerder een groot gedeelte van zijn vermogen weer in rook kan zien opgaan.

Een slimme beer zit niet 100% short

Een mogelijke aanleiding die Biderman aandraagt voor zo’n ommekeer is het vertrouwen in de Fed. Mocht deze een deuk oplopen, dan is de kans groot dat het aandelenfeest een abrupt einde zal kennen. Dat zo’n grote correctie een keer gaat plaatsvinden, daar is Biderman in ieder geval van overtuigd.

Een beer zijn betekent dus niet per definitie dat iemand 100 procent short moet gaan zitten. De juiste spreiding over de verschillende activaklassen, markten en valuta is essentieel. Speculatief kan er gespeeld worden om wat extra rendement te scoren zonder een langetermijnpositie aan te gaan.

Ook kunnen er verzekeringen op de portefeuille worden afgesloten met behulp van onder andere allerlei hefboomproducten. Rotatie tussen de verschillende activaklassen is vaak een logischere zet dan alleen maar short gaan.

Kortom, beren houden dus niet alleen van die ene bittere smaak, alhoewel die wel het vaakst belicht wordt.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 1 juni 2015 23:18
    Dat is wel een interessante idd. Ik vraag me ook wel af waar de volgende vertrouwens-crisis vandaan zal kunnen komen. Het was niet bij me opgekomen om het vertrouwen in de CB in dit rijtje mee te nemen. Juist omdat het vertrouwen in deze "onafhankelijke" instituten juist zo groot is. Ik kon me niet bedenken dat dat ooit wel eens zou kunnen wegvallen.
    Maar CB zijn in alle 4 de grote mogendheden ( VS, EU, Japan, China) slechts een verlengstuk van de politiek geworden, die in opdracht van die politiek economische groei najaagd en daar financiële stabiliteit voor opoffert.

    Dit terwijl hun onafhankelijkheid juist die financiële stabiliteit moest waarborgen. Het is onzinnig om via geld economische groei na te jagen of via schulden. Iedere financieel econoom leert op de uni dat geld op de lange termijn geen invloed heeft op economische groei. Dat weten ze dus ook wel bij CB. Ze doen wat ze doen in opdracht van politici om in gunste te vallen bij politici voor lucratieve baantjes die onderling uitgedeeld worden.

    De ECB weet al dat het grote verliezen gaat leiden op Griekenland en er dus een serieuze mogelijkheid is, dat de europese belastingbetaler mag gaan bijstorten. Dit omdat de ECB niet de verantwoordelijkheid durft te nemen om Griekenland failliet te laten gaan. Dat is een keuze die de politiek moet maken. Net zoals ze hopen dat de politiek gaat hervormen om uit deze crisis te komen door gebruik te maken van de extra tijd die gegeven wordt door de acties van de ECB.
    Beide zijn natuurlijk ijdele hoop.
    Zo durfde ook onze eigen DNB olv de incompetente Wellink ons niet te waarschuwen voor Icesave. Hij redeneerde, als ik waarschuw kan dat een faillissement veroorzaken. Met gevolg dat er nog vele miljoenen/miljarden spaargeld die kant op gingen en de bank alsnog failliet ging.

    Ook met de QE acties doen ze aan financiële repressie. Ze straffen bezit en belonen schuld. Dit omdat de politici houders van schulden zijn, die niet willen veranderen. Maw ze doen wat ze doen voor onze staatsschulden en de politici die hier verantwoordelijk voor zijn tkv de bevolking die de werkelijke economie is en dus tkv onze gehele economie.

    Er kan idd een moment komen dat men dit gaat beseffen en het vertrouwen in de CB wegvalt, ook omdat ze simpelweg geen instrumenten meer hebben bij de volgende crisis. (alles is opgebruikt)

    Ben benieuwd.
  2. taurus86 2 juni 2015 07:46
    Er is dus behoefte aan meer duiding. Want als Wellink niet waarschuwt voor Icesave en DSB, dan rijst de vraag, wie dat wel had kunnen doen of wie dit - weliswaar in een te omfloerste wijze- ook inderdaad gedaan heeft.

    De consumentbond - de consumentenprogramma´s op TV - de wetenschap (we bulken van de economen en kundigen) - het beleggingsgezelschap?

    M.a.w : Er is werk aan de winkel. De ontmaskering van de politiek en de CB´s moet gedegener en feller. Ook deze ´melanoom´ vereist onderzoek.
  3. [verwijderd] 2 juni 2015 08:09

    Ik denk dat de beurzen dusdanig gemanipuleerd kunnen worden door enkele zeer grote partijen dat het met visie, kunde en luisteren naar analisten en andere goeroes weinig te maken heeft.
    Als de jan met de Petten en vooral de Jan Lullen zich volgevreten hebben aan aandelen en maar goed hebben geluisterd naar de stromannen van de grote partijen gaan de grote spelers cashen.
    En wanneer dat is zullen die nieuwerwetse criminelen echt niet aan de grote klok hangen wanneer die zelf uitverkocht zijn.
    Maw , het is een groot casino geworden waar vals gespeeld wordt .
  4. Alexander Sassen van Elsloo 2 juni 2015 10:12
    Nee, @plof maak je geen zorgen. zeg alleen dat als er een flinke correctie komt, de CBs wel weer actie gaan ondernemen en dat de beleggers dit waarschijnlijk weer pikken en dus gaan kopen. Er komt eerst een correctie en de vraag is of deze doorzet tot crash of niet. Ik denk vaak van wel, maar kan CB actie en daaropvolgende BS reactie niet voorspellen, dus 100% short beta is niet verstandig. Dat is wat ik zeg. Dus ik zie jouw recente actie wel zitten. Vraag is of jij verwacht of correctie doorzet of dat daarna uptrend gewoon weer wordt voortgezet..
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links