Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: "Olies en obli's"

IEX.nl presenteert: The Magnificent Seven. Zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland geven regelmatig vanuit hun portefeuillebeheer hun visie op aandelen en de markt op IEX.nl. Wat kopen en verkopen zij, welke sectoren vinden zij hot en welke not?

IEX.nl stelt aan u voor:

 • Ad Schellen (Ohra),
 • Felix Lanters (ABN Amro),
 • Mark Glazener (Robeco),
 • Jorik van den Bos (ING),
 • Jaap Westerling (Optimix),
 • Paul Kitzen (Dresdner VPV,
 • Joop Bresser (Delta LLoyd).

  De aftrap was gisteren in M7: "Geen rentestap Fed" aan Kitzen, Schellen en Bresser, vandaag krijgen Lanters, Van den Bos, Westerling en Glazener hun vuurdoop op IEX.nl.


  Lanters vliegt low budget
  “Momenteel gebruiken we de grote koersbewegingen om posities op, of juist af te bouwen. De recente ontwikkelingen rond Ryanair heb ik aangewend als instapmoment. De dreigende EU-uitspraken rond de subsidie van lokale luchthavens hingen al een jaar in de lucht. Vorig jaar namen we ook afscheid van het aandeel en vorige week stapte ik op circa 5 euro weer in."

  "Prijsvechters kunnen een lang groeipad hebben, zoals Southwest Airlines bewees. Ryanair heeft een goed management. Het aandeel kan terug naar 7 euro. Verder deden we mee met de herplaatsing van Atos Origin. Ik verwacht veel van it-service, CapGemini en LogicaCMG bijvoorbeeld. Er is ruimte voor stijgingen als de investeringen dit en volgend jaar aantrekken."

  "Verder ben ik positief over de medical equipment, met name bedrijven binnen de tandheelkunde, zoals de Zwitserse concerns Nobel Biocare en Straumann - kleine concerns met een stevige en voorspelbare omzet- en winstontwikkeling. Windenergie en farmacie zijn op de lange termijn aantrekkelijk. Let verder op de dollar en de Fed." Meer.


  Van den Bos op het Randje
  "We hebben een forse onderweging in de VS. De Amerikaanse beurs heeft het vorig jaar zo goed gedaan, vooral in dollars, dat er amper nog ondergewaardeerde fondsen zijn. Voor Europa geldt hetzelfde, zij het in mindere mate. Onze blik is daarom gericht op de opkomende markten. Zo zitten we nu in twee Zuid-Afrikaanse financials: FirstRand en SanLam."

  "Dichter bij huis zijn we geneigd Koninklijke Olie bij te kopen, vooral nu ze de harde toezegging deed dat het dividend heilig is. Beleggers kijken vaak naar de k/w, maar naar welke winst kijken ze dan? Ebita, ebitda voor bepaalde lasten? Dividend is duidelijk. Koninklijke Olie biedt ook defensieve waarde aan de portefeuille."

  "Momenteel profiteert de obligatiemarkt van de lage rente, terwijl de aandelenmarkt stijgt vanwege betere winstcijfers. Vroeg of laat moet één van beide markten bakzeil halen. Omdat we uitgaan van een zijwaartse beurs (0 tot 5% total return voor 2004) kiezen we opkomende markten om te profiteren van stijgingen, de defensieve waarden dienen als dekking." Meer.


  Westerling sitting Bull
  “Dinsdag heb ik de converteerbare obligaties in Bull, de Franse computergigant bijgekocht. Ze bereikte in december overeenstemming met haar schuldeisers over een herkapitaliseringsplan, waarbij obligaties volgens het Getronics-scenario worden omgezet in aandelen. De obligaties zijn sindsdien opgelopen, maar handelen nog steeds distressed."

  "De deal hangt af van de officiële goedkeuring van de Europese Commissie, omdat de Franse overheid in de voorgestelde transactie net als de obligatiehouders een gedeelte van haar lening omzet in winstrechten. Ik kocht de obligaties voor 8,70 euro, maar ze zijn volgens mij uiteindelijk 17 à 20 euro waard. Waarschijnlijk volgt het groene licht later deze maand."

  "Verder heeft de Amerikaanse obligatiemarkt mijn aandacht. De technologiesector wordt in de laatste maanden omhooggedreven door een krachtige cocktail van winstcijfers en lage rentevoeten, net als eind 1999. Over de winstcijfers maak ik me het komende jaar relatief weinig zorgen, over de Amerikaanse obligatiemarkt des te meer." Meer.


  Glazener Glaxo & Gilead
  “Er zijn twee sectoren waarin wij momenteel overwogen zitten: energie en gezondheidszorg. Wat energie betreft verwachten we veel van de equipment en service-ondernemingen, uitgaande van een aanhoudend hogere olieprijs. Zij profiteren van een snellere leegloop van de olievelden. Er moet meer geïnvesteerd worden om dezelfde hoeveelheid te winnen."

  "In de healthcare zitten we ook overwogen aan de servicekant in bijvoorbeeld bedrijven die zich bezighouden met de administratie van medicijnen. In de portefeuille hebben we de positie in Glaxosmithkline verder afgebouwd ten gunste van Gilead Sciences. De vooruitzichten van Glaxo rechtvaardigen de huidige waardering niet."

  "Bij Gilead is er opwaarts potentieel op basis van de medicijnen die het bedrijf in ontwikkeling heeft. Verder deden we mee met de ipo's van Assurant en van de Japanse bank Shinsei. De laatste komt voort uit het faillissement van Long Term Credit Bank. Voor Japanse begrippen heeft Shinsei een solide balans.” Meer.
  The Magnificent Seven
  Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste Nederlandse fondsbeheerders
  M7: "Geen rentestap Fed"
  Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl • Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl

  Auteur: The Magnificent Seven

  It took seven to tame the West. Kijk mee over de schouders van zeven van de allerbeste fondsbeheerders van Nederland. Wat kopen en verkopen zij? Welke trends en bewegingen houden ze nauwlettend in de gaten? Hoe kijken ze naar de markt en naar aandelen? En wie zijn het eigenlijk? Felix Lanters, senior fondsbeheerder b...

  Meer over The Magnificent Seven

  Recente artikelen van The Magnificent Seven

  1. aug '04 M7: Campingironie
  2. jul '04 M7: "Dik verdienen"
  3. jul '04 M7: Felix vertrekt

  Gerelateerd

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links