Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Wigpatroon in AEX

Gisteren besprak ik de technische situatie van de Griekse beurs. De aanval op de sinds de zomer van vorig jaar dalende toppenlijn werd afgeslagen. Met een daling werd ook een dark cloud cover gevormd in de daggrafiek.

Zodra de stijgende kortetermijnbodemlijn wordt gebroken, is de lagere top een feit. Een structurele doorbraak van de genoemde dalende toppenlijn zou een einde maken aan de bearmarkt zoals we die kennen sinds de zomer van vorig jaar.

Athex Athene
Klik op de grafiek voor een grote versie

Tweezerstop AEX

In de AEX werd gisteren een tweezerstop gevormd bij 504,80. Dit betekent een dubbele intradaytop in twee achtereenvolgende handelsdagen. Ik ga er nog steeds vanuit dat de kans op de vorming van een lagere top realistisch is.

Bevestiging treedt echter pas op onder de zone 495 – 496. In deze zone liggen de voormalige toppen over de eerste drie weken van mei en het 50-daags gemiddelde. Als we kijken naar de technische situatie sinds begin mei dan waren de contouren zichtbaar van een stijgende wig.

Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen en dat zijn over het algemeen negatieve patronen. De AEX brak dinsdag al onder de bodemlijn van dit patroon, maar wist in de afgelopen dagen de zone 495 – 496 slechts te testen en niet op slotbasis te doorbreken.

AEZ
Klik op de grafiek voor een grote versie

Diamantformatie

De opleving van de afgelopen twee dagen zie ik op dit moment als terugtest van de voormalige stijgende bodemlijn van het wigpatroon. Deze stijgende bodemlijn startte bij het dieptepunt van de tweede correctie van dit jaar bij 470 en liep langs de hogere bodem in mei van 481.

Vandaag ligt deze voormalige stijgende bodemlijn alweer bij 505,40. In het kortetermijnbeeld ben ik nog steeds niet positief en verwacht een volgende correctie, na de tweede correctie van dit jaar. Het langetermijnbeeld heb ik al sinds begin 2009 op long staan.

Maar correcties zijn nu eenmaal nodig om de buitengrenzen van een stijgende trend te bepalen. Ook als we kijken naar de situatie sinds begin maart dan zien we twee grotere toppatronen ontstaan in de AEX, een hoofd-schouderpatroon en een diamantformatie.

Vergelijkbaar patroon

Beide patronen moeten nog wel worden geactiveerd en zijn nog in ontwikkeling, dus nog niet geldig en afgerond. Deze patronen worden opgeheven zodra de AEX zijn jaartop verder ophoogt, ofwel boven de 510,50 breekt.

Zolang de zone 495 – 496 niet neerwaarts wordt gebroken, mag overigens een hertest van de jaartop niet worden uitgesloten. Na de neerwaartse doorbraak en terugtest van de stijgende wig, neemt de kans op een hertest van de jaartop wel steeds verder af.

Eerste weerstand ligt dus bij 504,80. Als we kijken naar andere indices zie ik een vergelijkbaar beeld.

Stijgende wig Stoxx Europe 600 

De brede STOXX Europe 600 heeft dezelfde toppatronen in vorming als de AEX sinds maart. En ook hier werd een stijgende wig sinds mei in de afgelopen dagen neerwaarts gebroken. Bevestiging treedt op onder de belangrijke zone van 401 – 402,50.

Stoxx Europe 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX op punt van breken

De DAX ligt er zelfs nog iets slechter bij. Deze index wist na de forse correctie (10% daling) niet zijn 1e lagere top bij 12.079 te doorbreken. Verder bleef hij in de afgelopen week rond zijn 50-daags gemiddelde liggen. De eerdere opwaartse gap (onderkant bij 11.595) werd al gesloten.

De index lijkt opnieuw op het punt te staan de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn neerwaarts te breken. Deze oplopende bodemlijn ligt vandaag alweer bij 11.675. Bevestiging van de doorbraak treedt op onder de bodems van deze week in de zone 11.585 – 11.595. In dat scenario zou opnieuw een lagere top zijn gevormd bij 11.920.

DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

616 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Henri-Trader-Zonder-Trades 29 mei 2015 09:23
  quote:

  Pakka schreef op 29 mei 2015 09:18:


  DAX naar 12k... AEX up straks...
  Goedemorgen overigens...  Ik denk dat jouw systeem een beetje boos op je is dat je verteld hebt van zijn/haar bestaan Pakka, het/hij/zij (vast dat laatste, een niet zo dom, maar wel eigenwijs blondje :-) ) geeft je de laatste tijd contraire signalen. Ze wil weer wat meer quality time met z'n tweetjes... :-))
 2. antiflow 29 mei 2015 09:33
  Bas zijn stelling is simpel: we gaan niet door de 510 voordat er nog een goede correctie is geweest. Ik denk dat hij daarin gelijk krijgt. De AEX wil het op zich wel maar kan niet als enige beurs van Europa flierefluitend omhoog. Dat Nederlandse optimisme is wat dat betreft wel mooi, hahaha. Maar het zal toch eerst noodgedwongen down moeten ben ik bang.
616 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 23 sep
  800,61
  0,00% 0,00
 2. L/E-DAX 23 sep
  15.643,59
  +0,86% +133,18

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links