Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Neerwaartse druk

Ik begin met de Griekse situatie en dan niet politiek of macro-economisch bekeken, maar technisch. De Griekse aandelenbeurs staat op een belangrijk punt in het middellangetermijnbeeld. Sinds de zomer van vorig jaar is er sprake van een bearmarkt.

De Griekse Athex Index viel daarbij terug vanaf een top bij 1380 naar een dubbele bodem in de afgelopen maanden rond de 700 punten. Als we kijken naar de dalende toppenlijn die werd gevormd, dan staat de Griekse beurs op een belangrijk kantelpunt.

Een structurele slotkoers op weekbasis boven deze dalende toppenlijn geeft een krachtig koopsignaal, maar zolang deze lijn niet structureel wordt gebroken (meerdere dagen) dan lijkt er slechts sprake te zijn van opnieuw een lagere top.

Aangezien er veel vervolgruimte is na zowel een opwaartse doorbraak als bij een lagere top, is het hier misschien interessant om eens te kijken naar een long straddle of long strangle.

Athex Athene
Athex Athene
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kortetermijnbodemlijnen

Op de Europese indices vinden opvallende bewegingen plaats de laatste tijd. Een aantal indices, waaronder de AEX en de CAC 40, braken gisteren al door hun toppen van de afgelopen week. Dit terwijl twee dagen geleden de stijgende kortetermijnbodemlijnen werden gebroken.

Hiermee leek een lagere top al te zijn gevormd. De AEX brak dinsdag door zijn stijgende bodemlijn in het kortetermijnbeeld, toen bij 499 punten. Deze stijgende bodemlijn startte bij het dieptepunt van de tweede correctie van dit jaar bij 470 punten en liep langs de hogere bodem bij 481.

Een beperkte terugtest mocht hierna worden verwacht naar de voormalige stijgende bodemlijn en de toppen van de afgelopen week. De AEX brak hier gisteren echter opwaarts doorheen en sloot ook boven de 503 punten (toppen van de afgelopen week).

Verder omlaag

Is hiermee de neerwaartse uitbraak voorbij?

Nee, ik verwacht van niet. Dit valt naar mijn mening nog steeds in de categorie terugtest. De voormalige stijgende kortetermijnbodemlijn ligt vandaag bij 503,70. Wel is nog bevestiging van de neerwaartse doorbraak noodzakelijk.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bevestiging nodig

Ik gaf al aan dat het nog belangrijk was dat er bevestiging van de vorming van een lagere top zou worden gegeven met een neerwaartse beweging onder de zone 495 tot 496. Deze zone werd in de afgelopen twee dagen wel getest, maar niet gebroken.

In deze zone liggen eerdere toppen en het 50-daags gemiddelde. Zodra de AEX in de komende dagen toch boven de 503 weet te blijven, is er nog een kans dat er alsnog een test van de meervoudige jaartoppen plaatsvindt in de zone 510,30 tot 510,50.

Pas een structureel slot hierboven zorgt voor meer opwaarts potentieel en uitstel van de verwachte derde correctie. In dat scenario ontstaat er ruimte naar de 521.

Richtpunten

Zoals u weet heb ik in februari mijn jaardoel opgehoogd naar de dubbele top uit 2007 bij 564, nadat de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek opwaarts werd gebroken. Dit betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend.

Na een stijging van ongeveer 25% was de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde te ver opgelopen en werd ook de sinds januari stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken. De tweede correctie bleef echter beperkt tot ongeveer 8% en daarmee bleef hij boven mijn eerste doel van 465.

Het belangrijkste richtpunt ligt rond de 445 tot 450. Daar ligt onder andere:

 • het 200-daags gemiddelde
 • de sinds oktober stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek

Terugtest

Komt de derde correctie nog wel op korte termijn? Ik verwacht van wel. Er zijn nog steeds grote toppatronen in ontwikkeling, zoals een hoofd-schouderpatroon en een diamantformatie.

Deze zijn al sinds maart in ontwikkeling en zolang de AEX niet door de 510,50 breekt, blijven deze patronen als donkere wolken boven de markt hangen. Verder werd deze week een stijgende wig (sinds de bodem van 470 in mei) neerwaarts geactiveerd.

De huidige opleving is dus te zien als terugtest, maar meer bevestiging treedt pas op zodra de AEX onder de 495 tot 496 terecht komt en blijft.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Duidelijke verslechtering

Ook andere indices, zoals de DAX voeren de neerwaartse druk steeds verder op en staan op het punt een duidelijke verdere verslechtering te geven onder de sinds oktober stijgende bodemlijn.

Deze index bleef gisteren ook ruimschoots onder zijn top van de afgelopen week en blijft ook in gevecht met zijn steeds verder afvlakkende 50-daags gemiddelde. Verder was er natuurlijk al de neerwaartse vervolgdoorbraak in een leading index, de DJ transport Index.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

333 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 28 mei 2015 09:13
  quote:

  Marc. D schreef op 28 mei 2015 09:10:


  [Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]


  Voorbeeld 1 !!!!!!!

  Precies wat jij zegt 'd aandelen, 15k in 1 dag? Wow maar ik snap het. Ik werd ook zo gek van mijn verlies dat ik steeds meer shorts ging bijkopen vandaag en het bleef maar stijgen. Terwijl ik echt dacht dat ik het bij het juiste eind zou hebben.
  Soms heeft me het uiteindelijk wel gered om te blijven zitten maar vaak als er een omslag is naar up dan blijft het ook up gaan heb ik gemerkt. Helaas ben ik er vandaag flink ingestonken.
  Inderdaad ik laat het ff bezinken. Geld op je rekening van de beurs dat is geen geld. Zo sta je 2.5k winst en de dag erna alles weg. Of staat er 5k bij.. maar je speelt meestal toch tot je eens dat dikke verlies maakt en alles weg is.
  Geld heeft ook een hele rare betekenis voor mij gekregen.
  Als het op mijn rabo rekening staat dan zie ik het pas als echt geld.
  Als het op de binck rekening staat dan is het de ene dag zoveel en de andere dag zoveel. Ik heb mn geld weer overgemaakt naar mn spaar rekening.
  Ik gooi serieus de handdoek in de ring. Wel klote want ik heb verder geen baan enzo. Ik kan het geld ook niet missen dus ik kan gwn niet meer verder spelen ik ben gwn game over.

333 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 23 sep
  800,61
  +1,04% +8,21
 2. L/E-DAX 23 sep
  15.643,59
  +0,86% +133,18

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links