Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Portefeuilleverzekering met turbo's

Steeds meer beleggingscategorieën laten markante bewegingen zien. De ongerustheid neemt dus toe, maar aandelen zijn er nog goed van afgekomen. Maar ook hier lijkt het beeld te verslechteren.

Een mooie week om een kleine verzekering op de beleggingsportefeuille te nemen. Twee weken geleden beschreef ik de eventuele kentering in Duitse Bunds, waar de tienjaars rente de weg omhoog lijkt opgepakt te hebben.

Ook de rente op PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) staatsobligaties is opgelopen. Het Griekenlandprobleem loopt te etteren en politici spreken elkaar allemaal tegen op dit dossier. Niet goed voor het vertrouwen van de markt.

Aandelenbacchanaal

Ook de valutamarkt heeft de laatste maanden enorme bewegingen laten zien in Zwitserse frank, Japanse yen, en natuurlijk euro/dollar. En over olie gesproken, die heeft ook abnormale bewegingen laten zien. Deze zijn dan wel grotendeels geopolitiek gedreven, maar het maakt het economische leven er niet stabieler op.

Deze toegenomen volatiliteit moet zich nog laten gelden in andere delen van de economie. Aandelen hebben het echter erg goed gedaan. De QE-programma’s van de grote centrale banken hebben aandelenbeleggers in de watten gelegd.

De enorme flows die QE heeft veroorzaakt heeft de aandelenbeurs omgetoverd van een grillige bijeenkomst tot een waar bacchanaal. Bacchus, de Griekse God van de extase en de wijn; een woest drinkgelag, heeft woest koopgedrag aan zijn lijstje toegevoegd.

Verzekering nemen

Maar ja, van Griekse goden kunt u geen consistentie verwachten; iets wat zelfs Jan Kees de Jager inmiddels door heeft. En de eerste tekenen van zwakte in aandelenmarkten hebben zich al voorgedaan. Een mooie aanleiding om een beleggingsverzekering te nemen voor het geval een plotselinge daling zich voordoet.

Dit vraagt om een short op een aandelenindex en mijn blik is dan ook gericht op de Verenigde Staten. Steeds meer economische indicatoren wijzen op een scherpe teruggang in economische groei aldaar. Economen en analisten zijn al een tijdje bezig met het naar beneden bijstellen van hun ramingen, maar de Amerikaanse aandelenmarkten hebben dit tot nog toe genegeerd.

QE was immers de allesbepalende factor, maar met Duitse rente die omhoog gaat ondanks QE, begint het geloof in QE al wat te haperen. Verder is QE in de VS in de ijskast gezet en reppen sommige marktvorsers al over een renteverhoging.

Nare verrassing

Waar teleurstellend economisch nieuws normaliter de kans op een renteverhoging sterk zou doen verminderen, lijkt de Fed bang te zijn om tijdens een eventuele recessie geen kruit meer te hebben (de rente staat immers al historisch laag).

Een renteverhoging zou de Fed dus weer ruimte geven om deze te verlagen wanneer een recessie zich daadwerkelijk voordoet. Als deze beweringen juist blijken te zijn, dan kan de aandelenbelegger een nare verassing wachten: een correctie, met kans op een volledige crash.

Nu hoeft dit scenario zich niet te voltrekken, maar dat geldt ook voor een huis en brand. Niemand verwacht brand, maar voor het geval dat, vinden de meeste mensen het toch verstandig om een brandverzekering af te sluiten.

Turboverzekering

Dit kost ze iedere maand geld, maar daar hoor je niet veel mensen over klagen. Een verzekering op de aandelenportefeuille wordt echter vaak niet in hetzelfde licht bekeken. De negatieve emotie die het missen van mogelijke winst oproept, staat een gedegen beleggingstactiek vaak in de weg.

Maar de brandverzekering opzeggen, dat gebeurt dan weer niet. Hopelijk zullen de IEX-lezers deze inconsistentie in hun gedrag niet hebben of corrigeren.

Nu zijn er vele manieren op een aandelenportefeuille te verzekeren tegen een eventuele correctie/krach. Een daarvan is het gebruik van turbo’s, een hefboomproduct (zie hier voor meer informatie). Door met een hefboom te beleggen, kunt u met relatief weinig geld, een groot gedeelte van de portefeuille dekken.

Een sommetje

Stel ik neem een turbo short op de S&P 500, ik heb dan de ruwweg de keuze uit een hefboom van 5, 6, 8, 10, 12, 15 of 18. Let wel, hoe hoger de hefboom, hoe hoger het risico is dat de turbo wordt uitgestopt. Dit betekent dat de S&P 500 minus 20% doet, dan is de winst op de turbo short dus respectievelijk, 100%, 120%, 160%, 200%, 240%, 300%, 360%.

Stel nu dat de mijn aandelenportefeuille zich in gelijke mate beweegt ten opzichte van de S&P, dan zou ik 5% van mijn portefeuille kunnen verkopen en met de opbrengst een turbo short kopen (dus portefeuille heeft waarde van 9% en Turbo 5%).

Bij een hefboom van vijf is mijn totale portefeuille niet 80% waard (ipv 100%), maar 86% (95% krijgt min 20% voor de kiezen en de turbo verdubbelt in waarde, ofwel 76%+10%=86%). Bij een hefboom van 18, zou mijn portefeuille praktisch gelijk blijven, namelijk op 99%.

Defensief inzetten

Stel dat ik ongelijk krijg en de beurs stijgt 5%, dan is de turbopositie minimaal nul waard, maar het restant van mijn portefeuille gaat van 95% naar 99,75%. Zolang er voldoende beweging in de markt is, is de netto negatieve impact op mijn portefeuille dus zeer beperkt.

Het is aan een individuele belegger te bepalen of hij een verzekering wil en welk risico (wel of geen hefboom, inleg, et cetera) hij wenst te nemen.

Zo kan er ook een andere index, individueel fonds of product gekozen worden gekozen. Een gedegen belegger zal de bestaande posities in de portefeuille in deze keuze laten meewegen. Hoe dan ook, een turbo, dat een speculatief product is, kan wel degelijk defensief worden ingezet.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. PeterZ 14 mei 2015 12:20
    Ik vind dit een slechte en dure verzekering. Stel je neemt die hefboom van 18 en de beurs stijgt 5%. Dan mis je niet alleen 5% winst, maar wordt ook je Turbo uitgestopt en ben je je verzekering kwijt. Dan moet je weer nieuwe Turbo's kopen als verzekering, maar zo verdien je dus nooit bij een stijging. Dit levert dus alleen voordeel op bij een dalende beurs. Sterker nog: Hoe harder de beurs daalt, hoe meer voordeel. Als de beurs halveert dan zijn de Turbo's bijna net zo veel waard als de huidige portefeuille (90%) en is de totale waarde dus 140%. Defensief? Bij een brandverzekering heet dat oververzekerd.

    Wie niet wil profiteren van een stijging, maar wel een daling wil afdekken heeft betere methoden ter beschikking. De simpelste is Futures Short met een onderliggende waarde die gelijk is aan de aandelenportefeuille. Dat is goedkoop en je hoeft geen aandelen te verkopen. Een andere strategie is met 'At The Money' opties. Schrijf Calls S&P 2100 en koop evenveel Puts S&P 2100. Bij deze twee methodes verdien je ook niets bij een stijging en ben je één op één verzekerd bij een daling (even los van individuele aandelen).

    Of neem een eigen risico van 5% en koop Puts S&P 2000. Dan profiteer je wel van een stijging, maar kan je nooit meer dan 5% plus de Putpremies verliezen.

    Gelukkig heb ik een betere verzekersadviseur.
  2. Met Effekt 14 mei 2015 14:15
    Idd turbo short is een dure verzekering en met de volalitiele beurzen is er ook nog kans dat je tussentijds wordt uitgestopt tijdens een "dead cat bounce" zodat je onverzekerd bent als de echte daling komt.

    Beter is een put spead waarbij je je niet indekt voor een kleinde daling (bv -5%) maar alleen voor een forsere daling.
    Put AEX 460-420 SEP kost ca 7€ en levert maximaal 40€ op. Voor nog geen 1.5% (7/488) ben je gedekt voor een 15% daling met een "eigen risiko" van de daling tot 460 (= ca. de eerste 5.7%).

    Future short klinkt een beetje als bij roulette tegelijk op rood en zwart inzetten. Ja, je verliest niet maar wint ook niet.
  3. [verwijderd] 15 mei 2015 10:19
    Aandelen kopen en dan allerlei dingen bedenken om de portefeuille deels of geheel af te dekken; altijd die dubbelzinnigheid. Mensen doe het niet! Verlaag gewoon je aandelenbelang door wat stukjes te verkopen en hou dat liquide. Is wel zo overzichtelijk. En je weet precies waar je aan toe bent.
  4. Met Effekt 15 mei 2015 12:33
    quote:

    shortie71 schreef op 14 mei 2015 15:58:

    Er is maar één iemand die rijker wordt van turbohandel en dat is, net als in vroeger in de goudhandel, degene die de pikhouwelen verkoopt
    Jij snapt het niet? Een Turbo is handelen met geleend geld. Daar is niets mis mee in deze tijd van lage rentes en stijgende koersen. Voor individuen die dat geld niet zelf kunnen lenen doet de turbo uitgever dat voor hen.

    Wat minder verstandig is, is een Turbo met een hoge hefboom te kopen, dan is de kans op een stoploss hoog en kun je niet meer profiteren van een eventueel herstel. Wil je toch een hoger hefboom dan kun je beter opties of futures overwegen.

    Ikzelf heb relatief veel turbos maar met een lage hefboom tussen 2-3. Alleen met valuta turbos durf ik een hefboom van 10 wel aan.

    In de US zijn er veel leveraged ETFs met hefboom 2x en 3x. Die heten iets met Direxion of ProShares Ultra in de naam en hanteren geen stoploss.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links