Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Dalend trendkanaal

De beweeglijkheid in de markt is zeer groot momenteel. Ik ga er vanuit dat de correctieve beweging nog niet voorbij is en lagere koersen in de komende weken reëel zijn. De trend in het kortetermijnbeeld is dalend ondanks de krachtige herstelbeweging van eind vorige week.

De kans is naar mijn mening groot dat de Europese aandelenmarkten bezig zijn met de vorming van een lagere top. Ik begin met de Duitse DAX. Daar heeft ondertussen al een correctie plaatsgevonden van ongeveer 10%, een daling van 1200 punten vanaf de dubbele jaartop bij 12.390.

Medio vorige week brak de Duitse index al even de sinds oktober stijgende bodemlijn. Deze oplopende steunlijn ligt vandaag bij 11.360 punten. In tegenstelling tot de eerdere dubbele top in de AEX bij 510 had de DAX toen al een lagere top gevormd.

De DAX nadert nu opnieuw deze dalende toppenlijn die rond de 11.820 punten ligt. Daar ligt verder ook nog het toppende 50-daags gemiddelde. We moeten in de komende dagen dan ook alert zijn op een neerwaartse draai in de markt en de vorming van een eventueel toppatroon.

DAX: Nog geen verbetering

 

Ook is deze stijging van de eind vorige week te zien als terugtest naar de neklijn van het eerder afgeronde hoofd-schoudertoppatroon. Een beweging boven de vorige top van 12.050 zou een verbetering betekenen in het kortetermijnbeeld en mogelijk bepalen dat deze normale correctie ten einde is gekomen.

Dat verwacht ik echter niet. Ruimte voor de komende weken is er naar de Fibonacci-retracementniveaus in het stijgende middellangetermijnbeeld, bij 10.850 en 10.350.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

AEX: Dalend trendkanaal

Ook voor de AEX gaf ik vorige week al aan dat er forse herstelbewegingen konden plaatsvinden. De index herstelt echter forser dan ik in eerste instantie had verwacht. Ik had namelijk een herstelbeweging tot ongeveer de 484,50 tot 486,50 verwacht als niveau voor de vorming van een lagere top.

Toch is de AEX aanzienlijk verder opgelopen. Het lastige in deze markt was het feit dat er nog geen duidelijke lagere top aanwezig was. De kans is groot dat de AEX hier nu mee bezig is waardoor de contouren van een duidelijk dalend trendkanaal in het kortetermijnbeeld ontstaan.

Er heeft tot op heden een daling van ongeveer 8% plaatsgevonden, van ruim 510 tot net onder de 470. Hiermee bereikte de AEX op 5 punten na het eerste doelniveau voor deze correctie, te weten bij 465. Hier ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem van 389.

Andere interessante richtpunten zijn:

 • 450 (50%-niveau)
 • 438 (200-daags gemiddelde)

Ik acht de kans nog steeds reëel dat een van deze niveaus in de komende weken wordt opgezocht.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik gaf vorige week ook al aan dat het technisch gezien geen probleem zou zijn als er een forsere herstelbeweging tot boven de 484,50 tot 486,50 zou plaatsvinden. Belangrijke andere weerstanden liggen bij:

 • 493,80 (50-daags gemiddelde)
 • de recente top bij 495,20

 

Plotselinge draai

We moeten in de komende dagen, net als bij de DAX, zeer alert zijn op een plotselinge neerwaartse draai die eventueel gepaard kan gaan met de vorming van een toppatroon op de daggrafiek. Opvallend is verder dat de AEX herstelde tot aan het 50%-niveau van deze correctie tot op heden.

Ik verwacht dus dat deze correctie nog niet ten einde is. Ook de technische indicatoren zijn bezig met de vorming van een lagere top en hebben nog genoeg opwaarts potentieel voordat de dalende trends in deze indicatoren worden gebroken.

Het is ook normaal dat er een herstelbeweging plaatsvindt zodra bij de RSI de 30-puntengrens in zicht begint te komen. Het enige positieve punt dat mogelijk zou wijzen op het einde van de correctie is de test van de steun bij 470 en de vorming van een grote hammer op de weekgrafiek.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

 • de vrijdag gevormde gap tussen 480 en 481,50
 • en daaronder bij 470

De ruimte tussen de weerstanden en steunpunten blijft dus groot waardoor de uitslagen per dag ook groot kunnen blijven. Voor de komende dagen is de kans dus groot dat de AEX bezig is met de vorming van een lagere top waarna binnenkort de druk op de 470 punten weer kan worden opgevoerd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

184 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Formule1-Fan 11 mei 2015 08:43
  Vandaag nog soppen, groen, morgen rood, of zo soppen en toch in rood.

  waarom werken die ing sprinters nooit goed eerlijk, pas inkomen als het 1 euro is, ver weg bij stop en en niet als andere, gewoon open.
  Ze weten gewoon dat ie door stop gaat, al vanaf vrijdag.

  Tijden zijn van 0800 tot 1830, en niet zomaar niet open gaan.
  Gesprekken met griekenland vandaag, als we groen gaan vandaag, kun je het al raden, faillissement
 2. forum rang 6 'd Aandelen 11 mei 2015 08:58
  Goedemorgen,

  door het mooie weer van de afgelopen tijd leveren onze pas aangeschafte zonnepanelen wel een behoorlijk rendement, de beurs kenmerkt zich vooral met veel randomize bewegingen waar vaak geen peil op te trekken is en aan de zijlijn blijven vaak de beste optie is, toch op goed geluk instappen leidt zelden tot goed resultaat, hoewel er natuurlijk onder ons beleggers zijn die altijd en alleen maar zeggen te verdienen. Wie ben ik dan om daaraan te twijfelen. -:)

  Waar ik niet aan twijfel is het feit dat de markt wordt gestuurd en helaas zonder een vast patroon, de kunst is om het spelletje te doorzien.
 3. forum rang 6 'd Aandelen 11 mei 2015 09:18
  quote:

  opa schreef op 11 mei 2015 09:03:


  Hallo Daan,
  Vandaag is het genieten van het zonnetje voor ons, en geen stom beursgedoe. :) groetjes


  Goedemorgen opa, af en toe werp ik een blik en met 3 stappen zit ik weer in het zonnetje, zolang ik geen echte trend kan ontdekken vind ik het allemaal wel goed want beleggen blijft een beetje een hobby voor de regenachtige en koude dagen, met dit mooie weer vind ik het meestal zonde van de tijd.
 4. Haager 11 mei 2015 09:20
  quote:

  Formule1-Fan schreef op 11 mei 2015 08:43:


  Vandaag nog soppen, groen, morgen rood, of zo soppen en toch in rood.

  waarom werken die ing sprinters nooit goed eerlijk, pas inkomen als het 1 euro is, ver weg bij stop en en niet als andere, gewoon open.
  Ze weten gewoon dat ie door stop gaat, al vanaf vrijdag.

  Tijden zijn van 0800 tot 1830, en niet zomaar niet open gaan.
  Gesprekken met griekenland vandaag, als we groen gaan vandaag, kun je het al raden, faillissement


  Behalve dan als een soort richtsnoer vindt ik sprinters/turbos duur, onflexibel en je raakt nooit de PTs goed.
 5. [verwijderd] 11 mei 2015 09:24
  quote:

  Kierewiet! schreef op 11 mei 2015 09:19:


  [...]
  En Nico Bakker (Den leermeester van Nikken) ziet uitgebluste stieren. Ofwel. 2 down, 1 up. U zult uwen eigen systeempjes moeten toepassen.

  Inderdaad. Als men kijkt op nlinvesting.com 5 min grafiek dan zie je dat rond 474 de kruising van de gemiddelden opwaarts geschiedde en tot nu toe nog steeds opwaarts is.
184 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 23 sep
  800,61
  +1,04% +8,21
 2. L/E-DAX 23 sep
  15.643,59
  +0,86% +133,18

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links