Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Letterlijk een Schaaij-effect!

Letterlijk een Schaaij-effect!

 

Geert Schaaij naar de beurs!

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, wat ontzettend leuk. Hoe u ook over hem denkt, wat hij is zacht uitgedrukt niet onomstreden, er komt in ieder geval weer een interessant aandeel bij op Euronext. Zoveel is wel zeker. Al is het alleen maar omdat Schaaij meteen groot inzet. Toe maar!

U hebt het nieuws gezien: Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) wordt de ronkende naam van het verkochte Roto Smeets. VCN wordt volgens Schaaij het nieuwe HAL, maar dan op kleine schaal. Dat klopt: Schaaij heeft 85,6% van de aandelen, vergelijkbaar met de familie Van der Vorm in HAL :-)

Zonder gekheid, net als HAL en ook Peter Paul de Vries' Value8 wil Schaaij van VNC een beleggingsfonds maken. Alsof we Warren Buffett van Berkshire Hatahway horen praten. ANP:

Onder VNC zal een aantal bedrijven ,,komen te hangen'' die voldoen aan een drietal basisprincipes. ,,Ze moeten winst draaien, ze moeten groeimogelijkheden hebben en iedereen moet ze kunnen begrijpen'', aldus Schaaij.

Misschien zondag bij Harrie Mens? Helaas, maar uiteraard logsich dat er nog geen mededingen van Schaaij zijn over mogelijke deelnemeningen. Op zijn Beursgenoten kijk ik waar hij zoal in belegt. Veel, maar daar valt weinig van te maken wat zijn focus of specialisme is. Net als bij Value8.

Hoe anders is dat bij HAL, dat vooral belegt in brillen - intussen via GrandVison al nar de beurs gebracht - en in de Nederlandse maritieme en offshore-industrie. HAL zit voor eenderde in Boskalis-Westminster (en indirect nu dus ook in Fugro), SBM Offshore en voor bijna de helft in Vopak.

Hoe dan ook, net als De Vries bij Value8 moet de naam Schaaij voldoende zijn denk ik om voor continu nieuws, reuring, aandacht en daarmee wellicht ook liquiditeit voor het aandeel VNC te zorgen. Nu nog waarde scheppen, de koers laten outperformen en een mooi dividend betalen, Geert!

Nog één ding. De naam van het nieuwe fonds verwijst uiteraard naar de legendarische Verenigde Oostindische Compagnie en West Indische Compagnie. Vergelijkbaar is voorlopig nog een heel ander verhaal. In haar hoogtijdagen was de VOC tegen huidige maatstaven zeven biljoen dollar waard!

We wensen je heel veel succes met het evenaren of overtreffen hiervan, Geert :-) Ter vergelijking de volgende waardes:

  • Berkshire Hathaway: 358,75 miljard dollar
  • HAL: 12,39 miljard dollar
  • Value8: 91,25 miljoen dollar

 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. 2hansome 8 mei 2015 12:34
    Gezellige ironie? Dampend cynisme? Premature conclusies? Dolkomische ondertoon?
    Kan het artikel niet geheel op waarde schatten.

    Maakt ook niet uit: GS zal zich de ballen uit zijn broek lachen. Want hij weet de jungle die Beleggen heet WEL op waarde te schatten.
    Want waar 84,95% van het beleggingsvee zich naar de slachtbank laat leiden heeft GS op basis van feiten en analyses in het Drentse land een weldadige ranch waar van alles groeit & bloeit.

    Zou er maar fluks instappen, geachte scribent.
    De VNC kan uw redding betekenen van een rot pensioen! ;)

    Disclaimer: Heb ZERO belang m.b.t. GS. Ben echter enthousiast over zijn aanpak, zoals ik dat ook was & ben t.a.v. PP's V8.
  2. forum rang 4 Pitmans 8 mei 2015 17:45
    Als ik hem was zou ik wat gaan doen in zeepjes, Apple reselling of het tweede beursgenoteerde recyclingbedrijf gaan introduceren. Wat een succesnummers laat de man na als hij zich er zelf mee bemoeit.

    De retoriek en insteek van dit conglomeraat in oprichting doet meer denken aan DVRG van snor Sjors Toth dan V8 of HAL.

    En z'n voornaam heeft ie qua klank dan ook al mee.
  3. nestel 8 mei 2015 17:45
    Leuk! Weer een lege huls op de beurs erbij...
    Toegevoegde waarde : nul komma nul.
    Gelijd door een laag rond cijfer! (Mijn mening). Ja , gelIJd, met een lange IJ. De pijn gaat u natuurlijk leiden, dat spreekt voor zich. LEIden met een korte EI, omdat iedereen er weer intrapt en zich er dus heen laat leiden. Spreekt voor zich dat de lange IJ dan niet lang op zich laat wachten. GS is dan allang uitgestapt en de rest laat zich raden...

    Wordt vast ( nu wel een keer) een beurspareltje... Schudt hoofd. Dat dit überhaupt mag!
    Zum k...
  4. [verwijderd] 8 mei 2015 21:32
    quote:

    Pitmans schreef op 8 mei 2015 17:45:

    Als ik hem was zou ik wat gaan doen in zeepjes, Apple reselling of het tweede beursgenoteerde recyclingbedrijf gaan introduceren. Wat een succesnummers laat de man na als hij zich er zelf mee bemoeit.

    De retoriek en insteek van dit conglomeraat in oprichting doet meer denken aan DVRG van snor Sjors Toth dan V8 of HAL.

    En z'n voornaam heeft ie qua klank dan ook al mee.
    Ach, met het conglomeraat Vivendi (of Vivenda, daar wil ik af wezen) hebben we mooie tijden beleefd. Goede en slechte, dat wel. Dat zal ongetwijfeld met ome Geerts nieuwe parel ook gaan gebeuren. Ik neem aan dat Mens Harry één van de participanten van dit nieuwe vehikel is.....?
  5. 2hansome 9 mei 2015 15:38
    Nestel, Pitmans, SM ..... nog één er bij en jullie kunnen kwartetten.
    Wat een Vinex gereutel.

    Nog één keer: DOE wat GS tipt. Heus!
    9 van de 10x deed/doe je jezelf een plezier.

    Maar ja, die heerlijke betweters onder de batavieren, die willen graag zero risico.
    En hanteren de zeis. Maaiveld enzo
  6. [verwijderd] 10 mei 2015 09:42

    Geert Schaaij is betrouwbaar. Ik volg hem al decennia en dat heeft mij rijk gemaakt. Zeer slim in aandelen/optie strategieën. En de pareltjes niet te vergeten!!!Natuurlijk is hij een persoonlijkheid en zijn er mensen die niks met "hem" hebben. Dat is een kwestie van smaak. Zelf hou niet van grijze muizen, maar dat is geen reden zo negatief te zijn over deze personen.Geert heeft zijn sporen verdiend, en met deze stap verrast hij wederom iedereen. Ik vind het geweldig. Arend Jan mooi artikel. Geert kom op met your next step...
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links