Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het beste timingmoment is nu

Hollandse Aandelenavond op 11 mei 2015

Op 11 mei organiseert BNP Paribas Markets in samenwerking met IEX een Hollandse Aandelenavond. Fundamenteel analisten Jim Tehupuring, Jos Versteeg en Corné van Zeijl en technisch analisten Nico Bakker en Edward Loef presenteren die avond hun favoriete aandelen op de Nederlandse beurs.

Edward Loef geeft een voorproefje.   


Sprookjes en misverstanden

Het zijn niet alleen voor centrale bankiers, economen en beleggers interessante tijden, maar ook voor iedereen die interesse heeft in wat de koersgrafieken ons proberen te vertellen. Eerst moeten een paar sprookjes en misverstanden de wereld uit worden geholpen.

Het eerste sprookje begint in het geloof dat centrale bankiers in staat zijn om de ontwikkeling van een zeepbel en het uiteenspatten ervan goed te beheersen. Kijk maar naar voormalig president Alan Greenspan van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) met zijn waarschuwing eind 1996 over de irrationele uitbundigheid in de aandelenmarkten.

De beurshausse hield onverminderd aan tot in 2000, maar ondanks ingrijpen van de Fed kon een berenmarkt en recessie niet worden voorkomen. Ben Bernanke overkwam iets soortgelijks met de zeepbel in de Amerikaanse huizenmarkt en kon ook een berenmarkt en recessie niet voorkomen. 

Lukt het Yellen wel?

Of het Janet Yellen gelet op de laatste tegenvallende Amerikaanse groeicijfers wel lukt om zonder turbulentie haar monetaire beleid te normaliseren zonder in een recessie terug te vallen staat in 2015 nog te bezien.

Hollandse Aandelenavond 2015

 

In tegenstelling tot de Amerikaanse groei blijven de economische cijfers uit de eurozone de economen in positieve zin verrassen. Het opkoopprogramma van Mario Draghi van de Europese Centrale Bank lijkt sneller dan verwacht haar vruchten af te werpen met als gevolg dat het vertrouwen in het Europese bedrijfsleven en bij Europese consumenten toeneemt.

Mislukte uitbraak

Een econoom meldde eind maart dat we nu de wind vol in de zeilen hebben. Dergelijke euforische uitspraken lijken sterk op een ander citaat: “Heden is Europa de beste plaats om in te beleggen”.

Jammer genoeg moet worden opgemerkt dat laatstgenoemde uitspraak afkomstig was van Michael Milken, de Amerikaanse junkbondkoning, eind mei 2000. De Europese DJ Stoxx 600 index bleek enkele weken daarvoor gepiekt op 407,56.

Alleen afgelopen maand wist deze Europese beursgraadmeter een nieuw record te vestigen, maar deze uitbraak blijkt na een daling onder de 400-puntengrens helaas mislukt.

Market timer pur sang

Ondertussen blijkt er tot dusver dit jaar sprake van een record instroom naar beleggingsfondsen en indextrackers in aanloop naar de recente recordniveaus in aandelenindices, vastgoedwaarderingen en vastrentende waarden.

Volgens de ING Beleggers Barometer zijn beleggers recent weer even positief als in de zomer van 2007 (toen de Stoxx 600 heel even boven de 400-punten belandde).

Superbelegger Warren Buffett vertelde op 2 mei 2015 dat elk bedrijf dat een econoom in dienst heeft, één werknemer teveel heeft. Buffett toont zich een market timer pur sang vanwege zijn befaamde uitspraak: "Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful". 

Alles wat hierboven is samengevat rijmt met wat de koersgrafieken ons nu proberen te vertellen.

DJ Stoxx 600 index vanaf 1998
Maandgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 mei 2015 10:42
    Grafiekje is duidelijk.
    Als de geschiedenis zich herhaalt en fibonacci opgeld doet dan is de periode na 2009 een uitvergroting (in hoogte en tijd) van 2003-2009. Welke de fibonacciverhouding hoort erbij?
    Ik zie nog voldoende fear in de markt, geen sprake van irrational exuberance.
    Ik verkoop (bijna) niks!
    Maar ik koop ook (bijna) niks. Hoge beurs is stimulans om koopjes af te wachten.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links