Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mayday of een May day?

Elk jaar hebben we het weer over Sell in May and Go Away... maar deze discussie gaat meestal nergens over. Vrijdag zei Koen Hoefgeest: Is de beurs in problemen en is het de noodroep Mayday, of is het geen probleem en is het een gewone mei-dag?

Dus los van een eventuele lente-regenbui kan het ook nog steeds het begin van een zomerperiode zijn. Dus hoe groot was de impact van de daling in de DAX en de andere grote bewegingen die we zagen?

We hadden wat extra vrije dagen, Griekenland met circus, de Fed met een rentevoorspelling, veel bedrijfscijfers en we zitten vlak voor de Britse verkiezingen (7 mei) met eventueel zelfs Brexit (Britse exit uit de eurosfeer). Er was wat volatility, maar per saldo is de trend nog niet helemaal duidelijk.

Grafiek éénmaands Euribor

 

Belangrijk vermogen

Afgelopen week was er het nieuws dat 165.000 huizen weer boven water zijn en nog maar 900.000 huizen onder water staan, oftewel 25%. Nu is een huis een van de belangrijkste vermogensbestanddeel van het gemiddeld huishouden.

Dus ja ik begrijp prima dat de rente nul is en de overheid er alles aan doet om de huizenprijs omhoog te jagen om zo de huishoudens te redden van de ondergang en weer aan te zetten tot consumptie en daarmee ook de bouw, woninginrichtingsector, schilders, et cetera de hele economie vlot te trekken.

Een ander positief effect van de lage rente is dat de autofinancieringen ook goedkoop zijn en dus ook de auto-industrie weer in de lift komt. Sowieso; iedereen met leverage (veel schulden) heeft weer lucht en dus ook de vastgoedsector veert weer op.

Onbedoelde neveneffecten

Echter, er is ook nog de wet van onbedoelde neveneffecten en dat is dat er bubbels ontstaan in bijvoorbeeld klassieke auto’s, kunst en de financiële markten.

Een mooi voorbeeld van een bubbeleffect in de sport is het boksgevecht tussen Mayweather en Pacquiao hier waren ineens miljarden mee gemoeid en kregen de boksers 175 miljoen te verdelen  

Maar nu we weten hoe belangrijk de lage rente is, is het heel goed om de Bundfuture in de gaten te houden en zien hoe de lange rente de afgelopen week ineens heel hard opliep. We hebben een verkoopsignaal in de Bund.

Met een beetje pech valt die uit de opgaande trend en dan hebben we de poppen echt aan het dansen. Want dan kunnen overheden niet meer gratis lenen en zullen veel beleggers ook ineens eieren voor hun geld kiezen.

Grafiek Duitse Bund

 

De euro-dollar veert op zoals ik verwacht had. Kortom de euro wordt sterker en de Amerikaanse dollar zwakker. Dat is slecht voor Europa.

Grafiek euro-dollar

 

Door de euro- en de bundbeweging zagen we ook ineens een beweging in de Duitse DAX. We kregen een verkoopsignaal uit het boekje en zoals het nu lijkt alsof de koers nog een keer terug moet naar de neklijn van het hoofdschouder-patroon. In de Twindicator en EB-indicator hebben we een verkoopsignaal.

Twindicator Duitse DAX Index

 

Ook in de AEX (EOE) hebben we verkoopsignalen maar de AEX zou in theorie nog een rechterschouder kunnen neerzetten alvorens het definitief naar het zuiden gaat. We hebben in zowel de Twindicator als de EB-indicator een verkoopsignaal. In Europa is het plaatje dus wel duidelijk.

EB-indicator AEX Index

 

Maar wij zijn in Europa natuurlijk ook afhankelijk van wat er in de Dow Jones gebeurt en de Amerikanen hebben nog geen bevestiging van een verkoopsignaal. De Dow staat nog op een koop.

Grafiek Dow Jones Index

 

Ook de Nasdaq staat nog op een koop en heeft dus nog geen bevestiging van een grotere daling voor Europa gegeven.

Grafiek Nasdaq Index

 

Toch is het wel goed om te zien dat de Biotech Index wel een verkoop heeft gegeven.

Grafiek Nasdaq Biotechnologie Index

 

En ook de Russell 2000 met de smallcapaandelen heeft wel al een verkoopsignaal gegeven. In de theorie lopen deze indices voor op de rest.

Grafiek Russell Index

 

Maar nogmaals het is dus beter even te wachten op een verkoopsignaal in de S&P 500 en de andere indices.

Grafiek S&P 500 Index

 

Ik dacht al een tijd dat hotels last zouden moeten krijgen van het airBnB-concept, de verslechterde economie, problemen in de luchtvaartsector, ziektes en concurrentie in de sector, maar tot nu toe doen de Starwood, Marriott-hotels en de Hiltons (u weet wel van Paris) het heel goed.

Het zijn mijn lievelingsshorts maar ik moet nog even geduld hebben.

Grafiek Starwood

 

Yelp een andere short van me is al behoorlijk gedaald, van 105 tot rond de 40. Had ik maar het geduld gehad.

Grafiek Yelp

 

Minder geduld hoeven we te hebben met Linkedin. Dit aandeel ging in een dag van 260 naar onder de 200 dollar

Grafiek Linkedin

 

Twitter ging ook snel onderuit, van boven de 50 naar onder de 40...

Grafiek Twitter

 

Tesla kwam met een presentatie zoals Apple dit altijd doet en kreeg zelfs zendtijd bij het NOS Journal en dit allemaal omdat ze met batterijen op de markt komen. Voor mij als doomdenker helemaal niet zo gek als je voor een paar dagen stroom in huis hebt. Ik ben dan ook even long gegaan.

Grafiek Tesla

 

Maar ook Tesla is een wild beestje.

We zien dus een tweestrijd in de markt, Europa heeft een verkoopsignaal gegeven. De rente heeft een verkoopsignaal en we zien een paar heel speculatieve aandelen grote bewegingen maken.

Nu is dit allemaal nog maar voorprogramma voor het grotere spel, dus niet te flauw worden en pas in een herstelbeweging shorts opbouwen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 mei 2015 09:44
    In alles zijn we, de EU, afhankelijk van wat de VS doet. Ik las vanochtend dat de VS geen sancties meer wil tegen Rusland, de EU is niet geraadpleegd maar heeft dat te accepteren. Hoezo is de euro sterk? Ik citeer uit DWN: Die USA haben offenbar ihre Pläne auf ein weitere Eskalation mit Russland zurückgestellt: Die Nato und Russland haben eine direkte Verbindung der Streitkräfte aktiviert, um sich gegenseitig über die Lage zu informieren. Die EU ist in den heißen Draht nicht eingebunden und bleibt auf US-Informationen angewiesen.
  2. [verwijderd] 4 mei 2015 14:53
    @korbe007 Omdat de “soevereine” lidstaat Nederland,

    het in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis als het Griekenland van het noorden en gidsland voor belastingparadijzen bekend staande hoge lonen land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld,

    na twee door Westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen politieke ondersteuning heeft verleend aan de niet door de VN gemandateerde militaire acties i.h.k.v. het naar een democratie bombarderen van Irak met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over Syrië,

    in welke chaos de misdadige terreurorganisatie IS de misdadige touwtjes in handen kreeg,

    en er in dit hoge lonen land nog maar 900.000 huizen onder water staan, oftewel 25%,

    kan iedereen in de eurozone en daarbuiten niet anders concluderen dan dat het goed nieuws zou zijn als hetgeen wat u vanochtend heeft gelezen over dat de verreweg sterkste politieagent van de wereld geen sancties meer wil tegen de schurkenstaat van het rijk van Het Kwaad en het Rode Gevaar van de communistische Dictator Poetin,

    en mogelijk op de korte of lange termijn vanuit de al dan niet geheime ivoren torens in Washington in de reeks verwijderen van door Washington aan te merken schurken van schurkenstaten duurzaam ervan afziet om het betreffende verderfelijke rijk in Koude Oorlog 2.0 te gronde te richten met het gevolg van een machtsvacuüm van dien, in welke chaos de bevolking in een oorlog van iedereen tegen iedereen al dan niet op gammele bootjes het vege lijf zal proberen te redden,

    maar in plaats daarvan ertoe overgaat om eventuele probleempjes tussen landen in de organen die hiervoor opgericht zijn, zoals de Veiligheidsraad en het Vredespaleis, door deskundigen op te laten lossen of desnoods voor 80 jaar op papier laat “uit te laten vechten” in plaats van op een zinloos bloedvergietend slachtveld,

    kan hetgeen wat u las i.h.k.v. de kwestie

    “Is de beurs in problemen en is het de noodroep Mayday, of is het geen probleem en is het een gewone mei-dag?”

    bijvoorbeeld door beleggers in de eurozone en daarbuiten in het leven voor een natuurlijke dood in een soort glazen bol dus bij het voorkomen van “Mayday” signalen als een positief signaaltje worden opgevat,

    maar misschien is dat voor de betreffende levens voor een natuurlijke dood in de betreffende afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen

    al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte

    tussen de in de hysterische waan van de dag met de van boven verkregen wijsheid in pacht met een ongekende angst voor vreemdelingen te voeren beraadslagingen over de hoofddoekjes in de Tweede kamer van deze “soevereine” lidstaat van de EU als voormalige

    “Eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, in het graf van de Middellandse zee weer 700 uitkeringen minder, ga voor de afschrikwekkende werking als potentiële illegaal terug naar je eiland” rechtstaat en de voormalige democratie van het hoge lonen land Nederland door niet zo,

    wie het in de eurozone en daarbuiten in het leven voor een natuurlijke dood dan ook weet mag het zeggen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links