Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Gratis rijk worden, daar gaan we weer

Ze zijn er weer: de wie-niet-rijk-wordt-is-gek-producten. Hoe herkent u ze?

 

Dit is een waarschuwingsschot voor de boeg voor alles en iedereen op de beurs, zowel voor handelaren en beleggers, speculanten en gokkers, stieren en beren, beginners en profs. De toezichthouder heeft het inmiddels ook gezien. Intussen heeft Harm van Wijk van OptionAlert het ook gezien en hij reageert al

 

 

Peter Verhaar is de klokkenluider. Klik op zijn tweet, want hij heeft veel reacties. Trefwoorden: Ponzi-scheme, piramidespel en kettingbrief:

 

 

Hier gaat het om. Hoe je van Sneeuwbal-Marketing profiteert van Option-Alert. Ga maar kijken. Het is een enorm en ingewikkeld verhaal en begint met nota bene een quote van Warren Buffett. Ik kan niet voor Il Maestro spreken, maar het zou mij héél erg verbazen als hij hier geld in zou steken.

 

 

Wijsheden

Duidelijke zaak wat mij betreft. Als u zich drukker moet maken over voldoende deelnemers aan het feestje dan om uw optiekennis en -skills, om eindeloos gouden bergen en bonussen binnen te harken, dan weet ik genoeg. Ik weet niet of het allemaal onwettelijk is, maar onzalig is het zeker.

Zoals ik dit stukje al begin is het wel een signaal voor ons allemaal. De bullmarket begint euforische trekjes te krijgen? Ik weet het nog van de überbullmarket 1995-2000, toen waren er ook dagelijks wie-niet-rijk-wordt-is-gek-producten. LegioLease heeft de geschiedenisboeken gehaald.

En filteren is zo simpel. Worden er hoge (gegarandeerde) rendementen beloofd, kan het niet mis gaan en wordt er alleen maar maar over rendement en niet over kosten en risico gesproken, dan moet u al wegwezen. Nog een paar wijsheden:

 • There's no free lunch!!! Gratis geld bestaat niet, snapt het nou eens een keer na vier eeuwen steeds weer deze ellende op de beurs
 • Te mooi om waar te zijn is altijd te mooi om waar te zijn op de beurs
 • Beleg nooit met geleend geld (tenzij dat in het product ligt besloten enu dat dondersgoed weet, zoals turbo's)
 • Beleg nooit in een product dat u niet binnen twee minuten begrijpt, is misschien overdreven (opties bijvoorbeeld vergen echt studie en veel ervaring), maar de boodschap is denk ik duidelijk. Steek geen geld in wat u niet snapt
 • Dan nog de állerbelangrijkste: HOUD U UW EIGEN GREED IN BEETJE IN TOOM?! Danku


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Het miezert voorbeurs, update Unilever en let op Besi 1
 2. 16 jan Vooruitblik: het wordt druk! Hier zijn ASML, Unilever, Philips en Netflix 1
 3. 14 jan Het valt mee voorbeurs, maar let u maar weer op uw tech 4

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. nestel 21 april 2015 11:01
  Dank,
  zelf geheel cash nu... Vanmorgen laatste AF eruit gedaan.
  Laat Greece maar komen...

  T komt snel en pijnloos en vooral als NIEMAND het verwacht weten we allemaal...
  Alle ingrediënten zitten in de pan, we hebben alleen nog een vonkje nodig...
  Renteverhoging US? Greece? Of een oorlogje meer hier dan daar?


  We gaan zien wat de aanleiding zal zijn...IK ben er klaar voor...

  Alleen hit en run, snel harken wat je harken kunt en weer warme dug out...

  T is weer feest op feessies. Annie en Dik beleggen hun boterham ook weer...
  Wegwezen dus..

  Dom, doom? Slim, roze bril? We zullen het gaan zien en meemaken in dit knotsgekke wereld theater..

  www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND/chart
  www.bloomberg.com/markets/commodities...

  Ook dr Copper spreekt duidelijk taal...
  BDI iets up, maar nog steeds laag.
 2. Sjonnie2 21 april 2015 11:08
  LegioLease, Tja ik zie die enveloppen nog voor me van dat bedrijf in de jaren 90.
  1 keer heb ik zo'n envelop opengemaakt en gelezen.
  Mijn gedachte was: geld lenen tegen een bepaald percentage en een hoger rendement maken op de beurs.
  En wat als het nou eens tegenzit op de beurs ? en het rendement op de beurs is lager dan de betaalde rente dan ben je dus de klos !
  Mijn onderbuikgevoel zei me toen dat ik dat maar niet moest doen, ik heb daar geen moment spijt van gehad.
  Dat mensen steeds maar weer in dit soort piramide achtige constructies trappen wijt ik dan ook aan een gebrek aan "onderbuikgevoel"
 3. BeursBulletin.nl 21 april 2015 14:09
  "Did you know that billionaire Warren Buffett, head of Berkshire Hathaway (BRK-A), is in the direct selling and multilevel marketing business, also known as network marketing? Have you heard of the Kirby vacuum cleaners that are sold door-to-door? The Kirby Company is owned by Warren Buffett’s Berkshire Hathaway. How about the Pampered Chef? It is a multi level marketing company in the kitchen and food products business that’s also owned by Berkshire Hathaway. How about World Book, the encyclopedia company sold through networking and door-to-door? Owned by, you guessed it, Berkshire Hathaway." beforeitsnews.com/financial-markets/2...

  Helaas zijn er nog veel misverstanden rond Netwerkmarketing. Onwetende mensen noemen het een piramidespel....maar een piramidespel is strafbaar...en denk je dat ik mijn naam zou verbinden aan iets illegaals?

  Bij een piramidespel wordt alleen geld rondgepompt en er is geen product. Alleen de mensen die bovenaan de piramide staan verdienen geld.

  Bij member gets member marketing of Sneeuwbal-Marketing is er altijd sprake van een product of dienst. De verkoop vindt niet plaats via de standaardkanalen maar via tevreden klanten.

  Warren Buffet, Donald Trump, Stephen Covey, Brian Tracy, Robert Kiyosaki, Bill Clinton en vele anderen raden mensen aan gebruik te maken van Sneeuwbal-Marketing, dat ook wel bekend staat als multilevelmarketing of netwerkmarketing.

  De Hoge Raad stelde in februari 2005:
  “Naast het piramidespel zoals hierboven uiteengezet, bestaan er verkoopmethoden die in bepaalde opzichten gelijkenis vertonen met piramidespelen. Deze verkoopmethoden zijn bekend onder de naam "multilevelmarketing" of "netwerkmarketing". Deze verkoopmethoden of vorm van marketing vallen niet onder de definitie van het begrip piramidespel en zijn derhalve niet verboden onder het regime van de Wet op de kansspelen.

  Bij deze vorm van marketing verwerft de koper van een product het recht om zelf ook bepaalde producten te verkopen waarmee hij een bonus, een provisie of een percentage van de omzet kan verwerven. Hetzelfde geldt voor de opvolgende kopers.

  Qua structuur vertoont multilevel-marketing gelijkenis met een piramidespel. Het doel van deze vorm van marketing is echter wezenlijk anders dan het doel van een piramidespel.

  Multilevelmarketing is een verkoopmethode. Een te verwerven voordeel in de vorm van een bonus, provisie of omzetpercentage dient om de verkoop van de betreffende producten te bevorderen en vormt derhalve onderdeel van het verkoopsysteem.

  Bij multilevelmarketing is geen sprake van het betalen van een bepaald bedrag uitsluitend teneinde het recht tot deelname aan een organisatie of het recht tot het werven van nieuwe deelnemers/kopers te verkrijgen, maar staat de verkoop van producten centraal.
  De deelnemer koopt producten in voor een reële prijs, teneinde ze met winst te verkopen. In tegenstelling tot bij een piramidespel is er sprake van consumentenkoop in de zin van artikel 7:1 BW.

  De afnemer betaalt niet voor deelname, maar voor het product. De afnemers die geen producten willen of kunnen verkopen worden derhalve niet benadeeld.
  Gezien het bovenstaande is er geen reden multilevel marketing te verbieden zolang het gebruikt wordt als een methode om producten te verkopen.”

  Ik had van Arend Jan toch iets meer kennis verwacht...maar je bent nooit te oud om te leren :-D

  Met vriendelijke groet, ?
  OptionAlert.nl??
  Harm van Wijk?

  www.optionalert.nl
  ?Onze missie

  “Het helpen van zo veel mogelijk mensen om succesvol te worden met beleggen, door het verhogen van het Financieel IQ en het bieden van een bewezen succesvol beleggingssysteem, waardoor zo veel mogelijk mensen financieel vrij worden”
 4. Belegde boterham 21 april 2015 14:29
  Sportief dat je reageert Harm van Wijk.

  Marketingtechnisch lijkt me er ook niets mis mee, mijn bezwaar om lid te worden is immer bij dit soort diensten,:

  Waarvoor heb je eigenlijk klanten nodig met dergelijke rendementen?

  Start met een 100.000 EU
  60% per 2 jaar
  = in 10 jaar tijd 1.049.000 EU
  = in 20 jaar tijd 10.995.000 EU

  Nu geen startkapitaal ter beschikking is een mogelijk antwoord.
  anders heb je er vooral werk mee - lijkt me?
 5. Nidumova 21 april 2015 17:10
  Hoi Harm,

  Ik heb maar 1 vraagje:

  Voor jezelf hoef je de restrictie van EUR 10.000,- toch niet in te voeren?
  Waarom stoppen bij level 6?
  En in plaats van 3000 mensen te helpen tot level 6 (Want dat is zo'n beetje het maximum aantal mensen wat op plaatsje 1 kan staan voordat alle Nederlanders inclusief bejaarden en babies een rekening bij je hebben.) Kun je toch beter zelf alleen op plaats 1 blijven staan en sta je alleen aan de top van je piramide!

  Bij level 6 met jou alleen aan het roer verdien je dan al EUR 38.220 per maand. (Geen EUR 10.000 restrictie.)
  Bij level 10 verdien je EUR 9.786.700 per maand. (Bijna 10 miljoen EURO.)

  Maar ik weet wel waarom je die levels na 6 niet doorgerekend hebt op je website.
  Want dan gaan de getallen duizelen en zie je ineens dat het toch echt wel een piramidespel is met aan- en ge-tallen die echt 100% theoretisch zijn. 6. Achteraf gezien... 21 april 2015 19:52
  Arend jan,

  Wel grappig dat dit stuk er kwam door een tweet Peter Verhaar en dat jij dan schrijft: "LegioLease heeft de geschiedenisboeken gehaald".

  Want dan moet je eigenlijk wel de hele geschiedenis vermelden. Legio Lease was namelijk van Bank Labouchere en daar mocht ene Peter Verhaar er met het op Legio Lease verdiende geld Alex ontwikkelen. Dus die Peter Verhaar heeft enorme boter op zijn hoofd als hij moreel loopt te tweeten, want zijn succes heeft hij behaald over de rug van vele onwetende particulieren die gelokt werden met 'spaarbeleggen, winst- verdubbelaars en verdriedubbelaars' en wat al niet meer.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links