Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hedgefunds versus ETF's

Tussenstand in de weddenschap tussen Buffett en Protege

Elke belegger zou Warren Buffett moeten volgen. Zijn beleggingsacties zijn namelijk zeer leerzaam. Voor het uitbreken van de financiële crisis van 2008 ging hij een weddenschap aan met Protege Partners, een hedgefund met 3,5 miljard dollar onder beheer.

Protege Partners mocht een belegging kiezen die tussen 1 januari 2008 en 31 december 2017 volgens hun het hoogste rendement zou halen. Warren Buffet ging de strijd met Protege Partners aan met de Vanguard S&P 500 ETF. Protege Partners koos een combinatie van vijf eigen hedgefondsen.

Beide partijen hebben 340.000 dollar belegd in veile staatsobligaties. Dit groeit aan tot 1 miljoen dollar op de eerste dag van 2018. De winnaar krijgt dit volledige bedrag. Beide hebben ook een goed doel gekozen waar het geld naar toe gaat.

Argumenten Buffett

Warren Buffett geeft aan dat een passieve belegger de rendementen van de markt krijgt. Niets meer en niets minder. Dit betekent dat de actieve beleggers onderverdeeld zijn in een groep die een hoger rendement krijgt dan de markt en in een groep die een lager rendement krijgt dan de markt.

De actieve belegger doet het gemiddeld volgens Buffett even goed als de passieve belegger. Actief beleggen is echter een stuk duurder dan passief belegger. Dit betekent dat een gemiddelde actieve belegger een lager rendement krijgt dan de markt.

Tegenargumenten Protege

Protege Partners geeft aan dat Warren Buffett gelijkt heeft dat een passieve ETF het bijna altijd wint van een beleggingsfonds. Een hedgefund is echter een ander verhaal. Zij kunnen profiteren van een opgaande en van een neergaande markt.

Een hedgefund profiteert meestal minder in een bullmarkt, maar omdat het geen geld verliest in een bearmarkt, zijn de resultaten in een volledige cyclus veel hoger dan het gemiddelde rendement van de aandelenmarkt. Tussen 2008 en 2018 zal er minimaal één bearmarkt zijn en minimaal één bullmarkt.

Hedgefondsen zullen daarom een hoger rendement halen dan de S&P 500.

Tussenstand

Sinds 2008 hebben de markten meerdere volatiele perioden meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de halvering van aandelen door de financiële crisis
  • de flinke koersdalingen in 2012 door de problemen in Europa

Of denk aan oktober 2014 toen in twee weken tijd aandelen met 10% daalden. Je zou verwachten dat de afgelopen zeven jaar een ideale periode is geweest voor Protege Partners.

  • Zij hebben echter na aftrek van alle kosten (2% beheersfee en 20% inlevering van het jaarlijkse rendement) een rendement behaald van 20%.
  • Vanguard zit na aftrek van kosten (0,07% beheersfee) op 63%.

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 april 2015 10:45
    vanaf 2009 het is gewoon mee varen onder het juk van de overheden/centrale banken die all-in gaan. niet meer niet minder. (insiders weten dat)

    medio 2008/09 was het snel gedaan met alle bravoure van die strategen. Puur geluk en de mogelijkheid om mee te varen op afstraffing van de belasting betaler.

    Op het moment dat er alles aan gedaan is om het kaarten huis overeind te houden en het lukt niet, weten zij als eerste de markt te shorten, als trouwe (ahum) investeerders in epic formatie.

    Doet niks af het feit dat hij WB rendeert.

    Misschien we dat allemaal dat dan maar moet doen. iedereen rijk......

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links