Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zilver: goud met een turbo

De merites van goud zijn ondertussen genoegzaam bekend. Het gele materiaal in de portefeuille biedt bescherming tegen allerhande risico’s en zwarte zwanen in de portefeuille.

Wie een actief wil dat buiten het banksysteem staat en aldus ook geen tegenpartijrisico in zich draagt, wendt zich al snel tot fysiek goud. Maar beleggers die investeren in (fysiek) zilver, die zijn heel erg schaars.

Dat hoeft niet meteen te verbazen. Het feit dat beleggers relatief weinig in zilver beleggen, heeft te maken met drie zaken.

Minder bekend

Eerst en vooral is het gewoon minder bekend en voor de hand liggend om in zilver te beleggen. Wie een serieuze tegenwaarde in zilver wil beleggen, moet al heel wat zilvermunten kopen, die op dit moment om en bij de 20 euro kosten voor een munt van 1 ounce (Silver Eagle, Maple Leaf).

Ook met de zilverbaren (vanaf 1 kilo) schiet het niet erg op. De kostprijs is zo’n 550 europer stuk, dus een serieuze belegger moet al snel 100 kilobaren of meer transporteren en opbergen.

Kleine markt

 

Ten tweede is zilver een heel kleine markt. Op dit moment wordt de zilverprijs immers vooral bepaald op de papieren futuresmarkten waar het dagelijkse gemiddelde volume op de Comex-beurs ongeveer 300 miljoen ounce bedraagt.

Dat is een enorm aantal als je weet dat de dagelijkse mijnproductie van zilver ongeveer 2,5 miljoen ounce bedraagt. De zilvermarkt is bijgevolg veel kleiner dan de goudmarkt. De fysieke vraag naar zilver wordt geschat op slechts 15,2 miljard dollar per jaar.

Hierdoor kan een grote trader of investeerder deze markt vrij gemakkelijk beïnvloeden. Ik denk bijvoorbeeld aan de broers Hunt, die in 1973 deze markt begonnen te beïnvloeden, waardoor de zilverprijs in januari 1980 piekte op een hoogtepunt van rond de 50 dollar per ounce.

 

Volatieler dan goud

Ten derde is zilver veel volatieler dan goud. De zilverprijs is gemakkelijker te manipuleren, net door het feit dat op de papiermarkten veel grotere volumes worden verhandeld dan wat er fysiek te krijgen is. In het jargon is zilver een belegging met een veel hogere bèta dan goud.

Zilver stijgt veel sneller dan goud in een stierenmarkt, maar valt ook forser terug in een berenmarkt. Je kan zilver daarom best bestempelen als goud met een hefboom. Toch is zilver een potentieel heel interessante belegging.

Goud-zilverratio

En de basis voor mijn positieve kijk op de zilvermarkt wordt gelegd door de goud-zilverratio. Die is uit balans. Sinds 1687, zo ver als de geschiedenisboeken teruggaan, schommelde deze ratio tussen 14 en 100, grofweg gesteld. Rond 1900 stabiliseerde de ratio, en bleef hij relatief vlak.

Voor het jaar 1900 was de goud-zilverratio ongeveer 16. Dit had te maken met het feit dat veel landen gebruikmaakten van munten die waren gedekt door fysiek goud en zilver. Frankrijk en de Verenigde Staten (en nog andere landen) kenden statutair limieten toe aan wat de ratio mocht bedragen.

De Geologische Studiedienst van de Verenigde Staten schat dat er ongeveer 17,5x meer zilver in de aardkorst zit dan goud, en dat kan ook een verklaring zijn voor de goud-zilverratio van voor 1900.

 

50% erbij

In de loop van de twintigste eeuw bedroeg de goud-zilverratio gemiddeld tussen de 47-50 en waren er forse schommelingen op te tekenen. Hieronder staat een grafiek van de verhouding tussen goud en zilver vanaf 1975.

U merkt dat in 1981, op het hoogtepunt van de zilvergekte, de ratio was weggezakt naar nieuwe laagtepunten. Momenteel bedraagt de ratio ongeveer 74. Dat is relatief hoog in historisch perspectief, en ik denk dat een terugkeer naar een gemiddelde van zowat 49 een haalbare kaart is.

Dat betekent dat de zilverprijs, als alles gelijk blijft, van op het huidige prijsniveau van ongeveer 16,31 dollar per ounce met zowat 50% kan stijgen om alleen maar dit historische gemiddelde opnieuw te bereiken.

 

Krappe productie

Ook de productie van zilver is erg krap en kan eigenlijk geen gelijke tred houden met de vraag. Daardoor komt er steeds grotere druk te staan op scrap-metaal en recyclage.

In 2013 bijvoorbeeld steeg de zilverproductie met zowat 3,5% in vergelijking met 2012 en was het nog maar voldoende om aan 76% van de totale zilvervraag van dat jaar te voldoen.

Terwijl de mijnproductie blijft toenemen, zal dit tekort voor de nabije toekomst niet snel verdwijnen aangezien veel belangrijke zilvermijnen hun ontwikkelingsplannen moeten terugschroeven door de lage prijzen. Het duurt trouwens ook een hele tijd alvorens een nieuwe mijn operationeel is.

 

Vraag neemt toe

Ondertussen stijgt de vraag. Vanuit Turkije bijvoorbeeld zit de import in stijgende lijn. Dat kan u zien op de onderstaande grafiek. Ook vanuit landen als China, India en Rusland is er heel wat vraag naar het fysieke metaal.

 

Zilver en geld hebben in heel wat talen hetzelfde woord, en dat is geen toeval. Daar waar goud altijd het geld van koningen is geweest, zat het vermogen van de gewone man in zilver.

Goud heeft al die tijd zijn monetaire rol behouden, maar zilver is volledig uit de gratie geraakt (ten voordele van het papieren geld van de overheden). Daarom vind ik zilver een verwaarloosd actief met heel wat potentieel voor aandachtige beleggers. Vooral aan deze lage prijzen! 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ivanrybkin 14 april 2015 13:36
    Het is misschien niet zo gek om een zilveren bestekset op de kop te tikken.

    Dat toont mooi aan tafel.
    Telt als dagelijks gebruiksartikel niet mee met de VRH.

    Stel dat het spul ooit duur wordt is stijgt de waarde wel mee.
    Als het niet duur wordt, heb je maar een beperkt nadeel, want bestek is bij de huidige lage zilverprijzen redelijk stabiel in waarde.
  2. Julian247 14 april 2015 13:37
    Zilver is bijzonder volatiel. In 1980 was er een recordprijs van $48 en twee jaar later was daar nog een tiende van over.

    Ook in maart 2011 werd bijna $48 (47) betaald, om vervolgens in drie jaar tijd weer met 66% te kelderen.

    Als je naar de grafiek kijkt is die ratio van 75 eerder een gemiddelde dan een uitzondering.
  3. Theodoor 14 april 2015 13:42
    "De merites van goud zijn ondertussen genoegzaam bekend. Het gele materiaal in de portefeuille biedt bescherming tegen allerhande risico’s en zwarte zwanen in de portefeuille."

    Laat ik nou een boek gelezen hebben van Taleb waarin toch heel duidelijk wordt gemaakt dat er tegen zwarte zwanen per definitie geen bescherming mogelijk is...
  4. Bangizwe 14 april 2015 17:48
    wwiilliams: Maak je daar maar geen zorgen over. Die edelmetalen zullen nog een veel ruimere betekenis gaan krijgen in de toekomst. De wereld die wordt gedreven door schulden. En voor schulden heb je inkomen of kapitaalopbouw nodig als fundering. Maar als die marges van dat inkomen dunner en dunner worden, dan zal het moeilijker en moeilijker worden om die schulden onder controle te houden. En ze hebben ze al niet meer onder controle. Want ze zijn al jaren aan een stuk duizenden en duizenden miljarden aan het drukken. De rente staat al op nul, de concurrentie in de wereld die zal alleen nog maar gaan toenemen.....Er zijn veel zaken die neerwaarts op alle mogelijke marges zullen werken. Die edelmetalen zijn eigenlijk een geschenk uit de hemel. Dan kan je een mix maken van maatregelen. Dat stimuleren kan op verschillende manieren. Maar geld drukken om dan buitenlandse assets te kopen. Dat gaat volgens mij niet lang meer duren. Wat je zal altijd iemand een voordeel of nadeel geven. Anders dan uitgaven die eigen zijn aan een bepaald land, zoals pensioenen of infrastructuur. En die edelmetalen zullen ook een veel natuurlijkere manier van werken zijn. Omdat er rechtstreeks een economische handeling aan verbonden is. Je betaald of leent in ruil voor een dienst of product. Bij drukken deel je gewoon geld uit aan diegene die je voorkeur krijgen. En voor 380 € koop ja al vlot tien grammetjes fijn goud. Dat ligt in de mogelijkheid van bijna iedereen. Dan ligt de vriendjespolitiek er niet zo dik op. Je kan zelf kiezen. En los van zaken als duurzaamheid is er ook nog het winstpotentieel.
  5. [verwijderd] 16 april 2015 11:28
    Beleggen in digitale contracten met daarop de tekst "zilver" of "goud" is niet hetzelfde als het omzetten van (een deel van) je vermogen naar fysiek goud/zilver.

    Het eerste komt meestal voor in "westerse" landen en het tweede in de rest van de wereld.
    Wie slimmer is weten we over 2 tot 10 jaar?
  6. Bangizwe 17 april 2015 17:53
    OldAndWise: Bedoel je met digitaal trackers? Want daar is in de meeste gevallen ook een fysieke aankoop aan verbonden. Je bezit het alleen niet rechtstreeks zelf. Ik gebruik beide. Het fysieke goud en zilver voor de lange termijn, daar zitten nog wel een paar extra voordelen aan verbonden. En de trackers hebben het voordeel dat je maar gewoon op de verkoopknop moet duwen en je geld staat op je rekening. Lekker snel en zonder moeite. En de goudmijnen koop ik voor de grote potentiële hefboom. De meeste zitten nu maar met een hele kleine winst of verlies. Als de prijs van het goud zou verdubbelen. Dan stijgen die winsten met duizenden procenten. Dan ga je die koersen wel zien tekeer gaan. En het is een feit dat het heel veel mensen heel goed zou uitkomen. En dan kan je er bijna zeker van zijn dat het zal gebeuren. Ik kan eigenlijk geen enkele partij vinden voor wie het niet goed zou uitkomen. Of zie ik dat verkeerd.
  7. [verwijderd] 18 april 2015 11:57
    Op zilverbaren zit btw. Een oplossing hier voor zijn muntbaren (zilverbaren met een muntafdruk erop..) of gewone ounce munten, hier zit geen btw op. Alleen een premium.

    Koop je maple leaf/ eagles dan is de verzamelwaarde nihil. Koop je echte verzamelmunten dan ligt de premium meestal wel 10% hoger. Ook al daalt de zilverprijs met 50%, dan kan je dit opvangen met de verzamelwaarde, dit zijn limited editions.

    Zilver het best geleide metaal ter wereld. Het zit bijna in elk elektrisch apparaat. Zonnepanelen zitten er ook vol mee en dit is voor mij de reden om fors in fysieke zilver verzamelmunten te investeren.
  8. forum rang 5 Saibee 13 oktober 2015 22:52
    quote:

    alrob schreef op 11 oktober 2015 17:48:

    ik overweeg een etf silver te kopen; ik kom alleen van Ishares een etf silver trust tegen. Ik wil echter een etf op de zilvermijnen.
    Weet iemand of er nog meer ets op zilver(mijnen) zijn?

    SIL is de ETF van de zilvermijnen.
    finance.yahoo.com/q;_ylt=Ao95D6IyEHeN...
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links