Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Valse doorbraak

De eerste structurele doorbraak door de voormalige jaartop bij 500,65 is afgeslagen. De AEX vormde daarbij een harami. Hierdoor is er op dit moment nog sprake van een valse doorbraak.

Pas een structureel slot boven de 500,65 met daarbij ook opwaartse vervolgdoorbraken in andere belangrijke Europese indices maakt de weg vrij richting 521. Deze mogelijkheid mogen we zeker niet uitsluiten, maar de andere Europese indices hebben deze signalen in de afgelopen dagen nog niet gegeven.

De opwaartse doorbraak in de AEX van de 500,65 moesten we dan ook met enige argwaan bekijken. Het is en blijft hierdoor wel een lastige situatie op de aandelenmarkten. 

Te steil

De opgaande beweging is te steil geweest in de afgelopen drie maanden waarbij de AEX bijna 100 punten opliep vanaf de januari-bodem bij 406. Tijdens deze stijging vond alleen in de eerste weken van februari een kortstondige consolidatie plaats. Dit leek destijds de tweede correctie van dit jaar te worden.

Maar de doorbraak door de 459,65 maakte direct meer opwaartse ruimte vrij. In de afgelopen weken vond een mini-correctie plaats van 20 punten (4%). Hierdoor heeft de tweede correctie van dit jaar nog steeds niet plaatsgevonden.

Een dergelijke opgaande beweging zagen we alleen in 2009 tijdens de beginperiode van de huidige langetermijnbullmarkt. Wel is de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde de afgelopen jaren nog nooit zo groot geweest.

Als vuistregel is te hanteren dat als deze afstand oploopt tot ongeveer 10% de kans op een tegenreactie groot wordt. Het precieze omkeermoment is vanuit dit feit echter nooit te bepalen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nieuwe situatie

De mini-correctie ligt ondertussen alweer achter ons en we moeten kijken naar een nieuwe situatie. Zal de recente doorbraak resulteren in een laatste overshoot voordat de tweede correctie start, of was de mini-correctie het aanloopje voor de beweging naar de 521 punten?

Er zijn nog genoeg signalen die wijzen op een grote kans op de tweede correctie van dit jaar. Na de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend in februari, moeten de contouren van de nieuwe en steilere stijgende trend ook nog duidelijk worden.

Deze buitengrenzen worden bepaald door de correctieve bewegingen. De versteiling werd gestart met de doorbraak van de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek bij 474 punten.

Technische signalen

Signalen die in de afgelopen tijd zijn gegeven, komen onder andere vanuit de technische indicatoren. Daar werden al in de vroeg stadium verkoopsignalen gegeven en de huidige opleving lijkt opnieuw uit te monden in een lagere top.

Ook de vanaf de 447,25-bodem (onderkant consolidatie begin februari) stijgende bodemlijn werd ruim twee weken geleden al gebroken. De huidige opleving kan nog gezien worden als poging om deze lijn terug te testen, maar deze voormalige bodemlijn ligt ondertussen alweer ruim boven de 513 punten.

De eerste weerstand ligt nu bij 500,65, steunniveaus zijn te vinden bij 496 en de onderkant van de gap bij 493,15. Zodra deze gap wordt gesloten, ontstaat meer bevestiging dat er sprake was van een kortstondige overshoot. De stijgende zeerkortetermijnbodemlijn (vanaf de bodem bij 481) ligt vandaag bij 491,60.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Andere indices

Belangrijk om in de gaten te houden is de technische situatie in andere indices. De meeste Europese aandelenindices braken in de afgelopen weken al door hun steil stijgende bodemlijnen. De huidige opleving is te zien als terugtest van deze voormalige steunlijnen en een hertest van de jaartoppen.

Zolang er geen structurele doorbraken door deze jaartoppen plaatsvinden, is de kans op een lagere danwel dubbele top realistisch.

  • De DAX brak ook door zijn stijgende kortetermijnbodemlijn en bleef in de afgelopen dagen onder zijn jaartop van 12.200. De sinds begin februari stijgende bodemlijn wordt steeds meer onder druk gezet. Deze ligt vandaag bij 12.050 (dus boven de slotkoers van gisteren). De bewegingsruimte wordt dus steeds smaller en de DAX zal binnen enkele dagen een vervolgrichting moeten kiezen.

  • De Stoxx Europe 600 blijft ook hangen rond zijn jaartop en tevens all-time high. De recente stijging is momenteel te zien als precieze terugtest van de gebroken (sinds februari) stijgende bodemlijn. Het blijft dus een lastige en spannende situatie met veel tegenstrijdige signalen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

325 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Adas 9 april 2015 08:54
    Monetaire morfine van ECB houdt shortsellers in toom

    Joost Dobber
    Vandaag, 06:00
    Monetaire morfine van ECB houdt shortsellers in toom (PDF)

    Beleggers zetten niet massaal in op koersdalingen van Nederlandse aandelen. Nu het kwartaalcijferseizoen is begonnen, moeten de beursfondsen bewijzen dat ze profiteren van de aantrekkende Europese economie. Maar de vele miljarden die door de Europese Centrale Bank in de financiële markten worden gepompt, zorgen ervoor dat beleggers verwachten dat ook teleurstellende bedrijfscijfers niet tot grote koerscorrecties zullen leiden.

    Dat blijkt uit cijfers over shortposities van onderzoeksbureau Markit. Met shortposities speculeren beleggers op een koersdaling door een aandeel achtereenvolgens te lenen, te verkopen en te proberen het tegen een lagere koers terug te kopen. Hoewel er sommige fondsen zijn waarbij er duidelijk meer beleggers hebben voorgesorteerd op een koersdaling, geldt in het algemeen dat de shortposities niet zijn gegroeid.

    Verschuiving

    'In heel Europa cirkelen de shortposities rond de ultralage niveaus van de laatste tijd', zegt analist Simon Colvin van Markit. 'Wat we wel zien is een verschuiving in de sectoren waarop shortsellers het hebben voorzien. Energiebedrijven kunnen op veel meer aandacht rekenen, terwijl er in andere sectoren sprake is van een daling na de recente rally.'

    Het is dus geen verrassing dat de speculanten in Nederland de oliegerelateerde bedrijven SBM Offshore, Fugro en Brunel in het vizier hebben. SBM hoort al tijden tot de meest geshorte fondsen van het Damrak, terwijl de shortpositie in Fugro groeide van 6% bij de jaarwisseling naar 8,1% nu. Brunel, de detacheerder met veel klanten onder de energiebedrijven, zag de shortpositie groeien van 2,5% naar 4%.

    Los hiervan rekenden ook veel beleggers op een koersdaling van TNT Express, een gokje dat na het overnamebod van FedEx verkeerd is uitgepakt.

    Verschil

    Opvallend is het verschil tussen de Markit-cijfers en die uit het shortregister van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM beperkt zich tot shortposities van meer dan 0,5%, terwijl Markit alle uitgeleende stukken in de markt aanhoudt om de omvang van de shortposities te benaderen. Daardoor zijn ook de kleine posities opgenomen in het overzicht en blijken er in de meeste gevallen veel meer partijen op een koersdaling te gokken dan uit de AFM-cijfers blijkt.

    Desondanks is het aantal shortposities momenteel dus erg laag. 'In de huidige markt blijkt het lastig te zijn om te verdienen aan de shortposities', schreef vermogensbeheerder Antaurus vorige week nog in zijn marktbericht. 'Bijna al het nieuws wordt op dit moment positief uitgelegd.' Dat is te danken aan het toegeeflijke monetaire beleid van de ECB, zegt Jim Tehupuring van vermogensbeheerder ProBeleggen. De centrale bank koopt iedere maand voor €60 mrd aan schuldtitels op, geld dat voor een opperbeste stemming op de aandelenmarkten heeft gezorgd. 'Die opwaartse kracht is op dit moment sterker dan eventuele tegenvallers die we in de bedrijfscijfers gaan zien. Wij zitten op dit moment dus overwegend long.'

    Verwachtingen hoog

    Ook Ivan Moen van Optimix ziet 'weinig fundamentele aanleidingen' voor grote koersdalingen in Europa en dus ook niet voor shortposities. 'De verwachtingen zijn wel hoog, maar de omstandigheden zijn er ook naar. De euro staat laag en olie ook. We houden alleen de geopolitieke situatie in de gaten, zoals die rond Griekenland bijvoorbeeld. Maar ja, als je alleen daarnaar kijkt dan kun je eeuwig voorzichtig blijven.'

    Toch zweert niet iedereen de shortposities af. De AEX steeg dit jaar al 17,5% en veel koersen stegen nog harder, waardoor de aandelen behoorlijk duur zijn geworden. Sommige long/short hedgefondsen, die niet in de media genoemd willen worden, zeggen dan ook best mogelijkheden voor shortposities te zien. Er is alleen een beetje geduld nodig voor die zich uitbetalen.

    Goedemorgen allen de correctie zal voorlopig nog niet komen volgens dit bericht
325 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links