Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Toppie

Er treden steeds meer vermoeidheidsverschijnselen op in de Europese aandelenindices. Een van de belangrijkste signalen die nog moest plaatsvinden was een neerwaartse doorbraak door de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn. Gisteren sloot de AEX nipt onder dit niveau.

Vandaag is deze bodemlijn opgelopen naar een niveau van 499. Deze stijgende bodemlijn startte bij de februari-bodem van 447,25. Dit was de onderkant van een tijdelijke consolidatiefase die eind januari werd gestart bij 459,45.

Destijds had ik verwacht dat na het bereiken van mijn koersdoel voor het eerste kwartaal de tweede correctie zou starten. Niets bleek echter minder waar en na een aantal weken van consolidatie werd de opgaande weg vervolgt.

Strak elastiek

De doorbraak daarna door de 459,45-top zorgde in eerste instantie voor een beweging naar de zone 470 tot 474. Toen deze zone ook opwaarts werd gebroken, mocht een verdere stijging naar mijn voormalige koersdoel voor 2015 bij 495 worden verwacht.

Dit betekent dat vanaf het januari-dieptepunt bij 406 een stijging van bijna 95 punten heeft plaatsgevonden in een rechte lijn. Dergelijke opgaande bewegingen zagen we eerder alleen in 2009 en in 2012. Het grote verschil met die jaren is de afstand tussen de koers en het 200-daags gemiddelde.

Deze afstand bedroeg in de afgelopen week ongeveer 75 punten en dat is te groot. Vaak zagen we in het verleden dat zodra deze afstand meer dan 10% bedroeg de kans op de start van een tegenreactie groot was. Het elastiek staat dus strak gespannen en een correctie kan dan ook fors uitpakken.

Risicosignalen

Buiten deze enorm krachtige opgaande beweging, de zeer hoge euforie onder beleggers en de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde zijn er genoeg andere risico-signalen aan te wijzen. Belangrijke signalen komen vanuit de technische indicatoren.

  • De RSI brak al zijn stijgende bodemlijn en vormde lagere toppen (negatieve divergentie).
  • De MACD gaf al een neerwaartse crossing en zakt verder weg.

Beide indicatoren noteerden recent op hoge niveaus die we in de afgelopen jaren niet meer hadden gezien.

AEX-indicatoren
AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Weinig tegendruk

Ook de afvlakking van de stijgende zeerkortetermijntrend was een vermoeidheidssignaal. In de afgelopen anderhalve week zagen we dat binnen het smalle opgaande trendkanaal de bovenkant niet meer werd bereikt. Die is ondertussen opgelopen naar ongeveer 509 punten.

De onderkant werd al meerdere keren getest en steeds verder onder druk gezet. De weekdoorbraak boven de 495 kan daardoor best een laatste overshoot zijn geweest vorige week waarna de neerwaartse weg wordt ingeslagen. Gisteren werd ook een dark cloud cover afgerond op de daggrafiek, een volgend topsignaal.

Toch zagen we dat dit soort toppatronen in de zeer krachtige opgaande markt in de afgelopen weken geregeld voor slechts een zeer beperkte tegendruk zorgden waarna ze weer werden opgeheven. Het belangrijkste signaal dat optrad was de neerwaartse doorbraak door de stijgende bodemlijn.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Niet boven 499

Als dat signaal vandaag wordt opgevolgd met meer neerwaartse druk en geen slotbeweging boven de 499 dan groeit de kans dat de top is gezet en de AEX verder kan wegzakken. Dit zou dan weleens in de tweede correctie van dit jaar kunnen uitmonden. De volgende horizontale steunpunten liggen bij de recente bodems van:

  • 492,30
  • 489,30

Maar een correctie zal aanzienlijk meer neerwaarts potentieel in de komende weken vrijmaken. Met de doorbraak door de 474 (de belangrijkste doorbraak van dit jaar) werd de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek gebroken. Dit betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend.

Toch moeten de contouren van deze nieuwe trend nog duidelijk worden gemaakt in de komende maanden. Hiervoor zijn correcties nodig voor de vorming van de hogere bodems. Beleggers die denken dat correctieve bewegingen niet meer voor zullen komen, zijn ook een belangrijk signaal dat de markt wel eens fors kan corrigeren.

This time it’s not different.

Ook topsignalen in DAX

Ook de DAX kende een zeer krachtige opgaande trend vanaf de januari-bodem rond de 9400. De Duitse index vormde ruim een week geleden al een top bij 12.200. Hiermee werd de sinds 2012 stijgende toppenlijn op 250 punten na getest. Ondertussen was eind vorige week al een lagere top te zien in de DAX.

Gisteren brak de koers door zijn meest steil stijgende zeerkortetermijnbodemlijn en gaat op weg naar de volgende sinds begin februari stijgende bodemlijn van nu 11.660. Ook hier zijn dus de nodige topsignalen gegeven in de afgelopen week en ook hier kan een volgende correctie fors uitpakken.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

370 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Five Aces 24 maart 2015 09:06
    Ben het volledig met Bas eens, het momentum lijkt er gewoon uit.

    Dit doet me heel erg denken aan de tijd van de Amerikaanse QE2. Stijgingen die maanden bleven aanhouden ondanks een vermoeide beurs. Handelaren weten dat de markt te hoog staat maar houden vast aan hun posities omdat ze de QE boot niet willen missen, maar wel met vingers aan de knoppen. Dan heb je alleen maar een lont in het kruidvat nodig en je hebt een forse daling te pakken.

    Tijdens de Amerikaanse QE2 was het de Japan Tsunami / Fukushima reactor. 10 punten lager openen en een dieptepunt van meer als 20 punten er af die dag. Als dit zo door gaat zal het wel in een gelijksoortige move eindigen, je hebt alleen een aanjager nodig.
  2. [verwijderd] 24 maart 2015 09:11
    Sinds lange tijd begint het interessant te worden en is het de vraag of we alleen maar van linksonder naar rechtsboven moeten kijken.

    - De DAX zit nu op 11800. Als die onder de 11787 gaat dan is er sinds hele lange tijd sprake van een lagere bodem, na een lagere top (van afgelopen vrijdag).
    - De analisten beginnen verdeeld te worden. Altijd een goed teken om weer zelf de linealen te gaan pakken
    - De premie begint te stijgen (Vola dus)
    - Geen richtinggevend nieuws (althans, niet deze week volgens de normale agenda) dus geen houvast

    Ik roeptoeter nu dus niet dat we 10% gaan dalen he.... Daarvoor dienen er eerst wat belangrijke steunpunten te worden gebroken, maar op z'n minst ontstaat er links en rechts wat twijfel aangaande de stijging.

  3. [verwijderd] 24 maart 2015 09:18
    2 Dagen op rij laat ik mij verleiden om bij de start short te gaan. Gisteren er overigens wel ingetrapt en ook met verlies verkocht. Vandaag weer de vinger bij de dagputknop, maar gelukkig de verleiding kunnen weerstaan.

    Dikke schijnbeweging, ik trap er niet meer in. En in een correctie geloof ik al helemaal niet meer.
  4. [verwijderd] 24 maart 2015 09:21
    Vanwaar die Up stryke ineens, zien ze kansen nu de amateur verkocht hebben uit paniek.

    Ik verkoop nooit meer laat het wel uitsoppen, daarom laat ik mij niet kennen, vaak gedaan, en altijd verlies je dan, half jaar terug ook met goud, om 2 cent na stop niet af, en gelijk up ging het mega.
370 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links